1

Temat: kosztorys przy ryczałcie

zastanawaim się czy dobrą praktyka jest żądanie przy cenie ryczałtowe kosztorysu na etapie podpiywania  umowy

2

Odp: kosztorys przy ryczałcie

Niedobrą

3

Darować sobie kosztorys.

4

Jeśli to są środki UE a brak harmonogramu to wiem z praktyki, że dla swojego dobra lepiej mieć taki kosztorys.

5

Z tym że w razie czego jest więcej kłopotów z oceną ofert.

6

Wiem dlatego pisze że na etapie oceny ofert kosztorysy nie będą brane pod uwagę.

7

tylko czy kosztorysy nie brane pod uwage na etapie oceny ofert mogą byc brane pod uwage przy realizacji roboty? Tez mnie to ciągle zastanawia.

8 (edytowany przez hubal 2010-07-20 08:07:09)

Mnie też.
A ponadto zastanawiam się czy dobrą praktyka jest cena ryczałtowa.

9

Na etapie nie biorę sprawdzam tylko orientacyjne ceny, ale przy ryczałcie to i tak tylko pomoc.

10

Ale tak dla zasady jak się umówicie w SIWZ i Umowie tak sobie będziecie realizować zamówienie i może macie takie zapisy w SIWZ że kosztorysy będa wam potrzebne.

11

Na temat ryczłt a kosztorys zostało w ostatnich dniach wiele napisane (najczęsciej negatywnie). Natomiast jeśli potrzebuje jakis dokument a nie żądam go z ofertą np. umowa konsorcjum to w istotn postan umowy jest: wykonawca dostarczy umowę konsorcjum do dnia podpisania umowy. Za kazdy dzień zwłoki kara umowna w wysokosci 0,5 do 2% wynagrodzenia (zalęznie od wagi dodatowego dokumentu). Myslę ze mozna i tak zrobic z kosztorysem ALE podstawowe pytanie jaka wartosc ma taki kosztorys skoro nie podlega  żadnej ocenie i W moze zrobc taki kosztorys "po Łebkach". Stosuje się też zapisy że kosztorys będzie podstawą do zamówień uzupełn, dodatkowych. Może to trochę "zdyscyplinuje" W -ma interes -rzetelny kosztorys da mu zamówienie uzupeł/dodatkowe, ewentualnie mozna napisac ze kosztorys podstawą do faktur częściowych (jeśli są). Jednak są to chyba rozwiazania połowiczne.

12

nina napisał/a:

przy ryczałcie to i tak tylko pomoc.

Do czego?

nina napisał/a:

może macie takie zapisy w SIWZ że kosztorysy będa wam potrzebne.

Otóż to.
Warto zauważyć, że ?ryczałt? powinien być zdefiniowany, bowiem samo słowo niewiele wnosi (nie występuje w przepisach o robotach budowlanych). Przy definiowaniu (wynagrodzenia) można korzystać z kosztorysu na różne sposoby (!).

13

ryczałt definiuje kc

14

Wydaje się że mówimy o robotach budowlanych. W tym zakresie Kc nie definiuje ani ryczałtu ani żadnego wynagrodzenia. Pustka.

15 (edytowany przez marcinek_com 2010-07-21 12:50:16)

Wg mnie najlepszą praktyką jest żądanie kosztorysu przed podpisaniem umowy. Wielokrotnie okazywało się że Wykonawcy mieli pomyłki w kosztorysie i nie byliby w stanie zrealizować umowy w podanej cenie, albo proponowali  nam elementy, które były niezgodne z przedmiarem robót.

Rozwiązanie to pozwala to zaoszczędzić komplikacji w czasie realizacji umowy

16

No ja raczej stosuję praktykę  - ryczałt - kosztorys przed podpisaniem umowy składa wybrany Wykonawca.

17

Marcel napisał/a:

No ja raczej stosuję praktykę  - ryczałt - kosztorys przed podpisaniem umowy składa wybrany Wykonawca.

No ja tak samo. W ofercie ryczałt brutto a przed podpisaniem umowy kosztorys

18

Jakiż zatwardziały i niezrozumiały upór.  Wiadomo, że kosztorysy zbędne, a zawsze ktoś żąda.
Czyż nie prościej zrobić harmonogram? To tylko zwykle 1 strona.
A tu znowu:

marcinek_com napisał/a:

Wielokrotnie okazywało się że Wykonawcy mieli pomyłki w kosztorysie i nie byliby w stanie zrealizować umowy w podanej cenie, albo proponowali  nam elementy, które były niezgodne z przedmiarem robót. Rozwiązanie to {kosztorys} pozwala to zaoszczędzić komplikacji w czasie realizacji umowy

Podpowiadam: takim bolączkom zapoboiega wynagrodzenie typu kosztorysowego. Dlaczego tak powszechnie unikamy tego?