1

Temat: reprezentacja

Witam, mam takie pytanie, otóż ofertę składa Pan X (osoba fizyczna), w formularzu ofertowym napisał iż do reprezentowania podmiotu i podpisania oferty upoważnia Pana Y, z tym że wszystko podpisuje Pan X który złożył ofertę, nigdzie nie występuje podpis Pana Y i tu pytanie?, po co Wykonawca upoważniał Pana Y skoro nigdzie ona nie występuje!, brak także pełnomocnictwa, czy wezwać do uzupełnienia pełnomocnictwa, mam wątpliwości bo tak na dobrą sprawę nie wiem po co skoro wszędzie podpisuje się Wykonawca.

2

Odp: reprezentacja

Może Pan X złożył ofertę i na przykład wyjechał na wakacje i teraz gdybyscie wzywali do złożenia np. jakiegoś oswiadczenia, to podpisze je Pan Y.
Nie rozumiem, jakie pełnomocnictwo chcesz uzupełniać.

3 (edytowany przez Marcel 2010-07-20 05:32:59)

Nie ma potrzeby wzywać do uzupełnienia pełnomocnictwa  Pana Y, skoro wszystko jednak podpisał składający ofertę, a po co kogoś upoważniał?, ,może upoważnił a później się rozmyślił.
Joanno skoro by Pan X wyjechał na wakacje to jednak aby Pan Y mógł podpisać dok, należy złożyć pełnomocnictwo.

4

Ale póko co Pan Y nic nie podpisał, więc nie ma podstaw do wzywania do złożenia pełnomocnictwa.

5

A czy taki zapis w formularzu ofertowym nie możnaby potraktować jako pełnomocnictwo? Jeżeli napisał, że upoważnia Y do reprezentowania i podpisywania, a następnie sie pod tym podpisał, to mnie to wygląda na pełnomocnictwo.

6

Jak dla mnie nie.

7 (edytowany przez joanna99 2010-07-20 06:20:34)

Odrzuciłbyś ofertę z tego tytułu, gdyby W nie złożył pełnomocnictwa na osobnej kartce papieru? (oczywiscie po wcześniejszym wezwaniu do złożenia)

8

Nie, wezwał bym do uzupełnienia, zależy jeszcze jak była forma tego upoważnienia przedstawiona w formularzu ofertowym.

9 (edytowany przez joanna99 2010-07-20 06:57:01)

Właśnie o to chodzi wink
może okazać sie, że należy uznać takie pełnomocnictwo.

10

Dzięki za odp. jednak to pełnomocnictwo w ofercie jest zbyt okrojone, jednak skorzystam z opinii jaką dał Marcel i wezwę do uzupełnienia.
Dzięki raz jeszcze - Pozdrawiam.

11

Na razie nie masz podstaw do wzywania do złożenia pełnomocnictwa, pełnomocnik nic nie podpisał.

12

Miksu napisał/a:

jednak skorzystam z opinii jaką dał Marcel i wezwę do uzupełnienia

Marcel coś takiego napisał hmm

13

Spoko Miras, a ty co byś zrobił skoro są jakieś wypociny w ofercie niby "pełnomocnictwo"!

14

Nic - skoro niby "pełnomocnik" niczego nie podpisywał.