1

Temat: Oznaczenie handlowe

Witam! Pytanie może naiwne a odpowiedź oczywista, ale nie udało mi się znaleźć oczywistego wytłumaczenia. Czy umowa o udzielenie zamówienia publicznego (dostawa) w trybie wolnej ręki (i generalnie, każda inna umowa o ZP) może zawierać oznaczenia handlowe dostarczanego produktu czy też jest to zakazane? Czy wykonawca może zobowiązać się do dostarczenia np. magnetowidów C3PO marki Philips czyli konkretnego producenta czy też musi być do dostawa magnetowidów o charakterystyce takiej a takiej. Przecież w ofercie wykonawca nieraz zobowiązany jest do wskazania oferowanego modelu i producenta, a co w ofercie to i w umowie - art. 140 PZP. Czy tak jest również w przypadku wolnej ręki?

2

Odp: Oznaczenie handlowe

Moloh napisał/a:

Czy umowa o udzielenie zamówienia publicznego (dostawa) w trybie wolnej ręki (i generalnie, każda inna umowa o ZP) może zawierać oznaczenia handlowe dostarczanego produktu czy też jest to zakazane?

Oczywiście że może. Inna sprawa, że Ty - co do zasady - zapraszajac wykonawce do negocjacji nie możesz opisywać w ten sposób przedmiotu zamówienia. Natomiast tresc umowy jest efektem koncowym negocjacji - w ich trakcie wykonawca zaproponowal produkt X i to znajduje swoje odzwierciedlenie w umowie.

3

Od "autorytetu urzędowego" (wykładnia legalna) usłyszałem, że oznaczenie przedmiotu umowy wskazujące na producenta w umowie jest niedopuszczalne. Strasznie mnie to zdziwiło, bo byłoby to absolutnie  bez sensu. Wykonawca nie wie co dostarczyć, zamawiający nie wie co dostanie. Dziękuję bardzo za odpowiedź!

4

Np. przetarg na zakup samochodu w SIWZ nie ma mowy o marce natomiast do umowy jak najbardziej.