1

Temat: Jawna wartość szacunkowa.

Chciałbym się upewnić czy aby na pewno wszystko mam w główce poukładane i czy aby się nic nie zmieniło w kwestii wartości szacunkowej.

1. Czy wartość szacunkowa jest zasadniczo Jawna. Zamawiający może ją ujawnić, ale nie musi. Jeśli Wykonawca poprosi o jej podanie to Zamawiający może/czy nie może odmówić jej podania? 
2. Jeśli ujawnianie, po zapytaniu Wykonawcy,tej  informacji jest obowiązkiem Zamawiającego to z czego to wynika? Jaka podstawa prawna - czy tylko zasada jawności postępowania czy coś jeszcze? Jakieś wyroki KIO, opinie prawne?
3. W jaki sposób Zamawiający ma przekazać informację Wykonawcy który zapytał o wysokość wartości szacunkowej? Rozumiem że nie jest to traktowane jako zapytanie w trybie art. 38?
4. Czy jeśli udzielamy odpowiedzi Wykonawcy który zapytał to czy jednocześnie powinniśmy ujawnić tą informację "dla wszystkich"? Jeśli tak to to jaki sposób praktykujecie?

Dz.

2

Odp: Jawna wartość szacunkowa.

Moim zdaniem, wszystkie czynności zamawiającego w postępowaniu o udzielenie zamówienia są jawne od momentu ich dokonania.
Na potwierdzenie takiego stanowiska Krajowa Izba Odwoławcza w Wyroku z dnia 9 września 2009 r., sygn. akt KIO/UZP 1087/09 postanowiła:
"Sporządzenie protokołu stanowi bowiem obowiązek Zamawiającego i winien on być prowadzony na bieżąco, a zawarte w nim informacje zamieszczane niezwłocznie po ich dokonaniu. Sporządzenie i udostępnienie protokołu jest wykonywaniem zasady jawności postępowania, dlatego też Zamawiający powinien obowiązku tego dopełnić".
Zatem jeżeli zostało wszczęte postępowanie - mam obowiązek na bieżaco sporządzać protokół postępowania. Ponieważ informacja o szacunkowej wartości zamówienia, jest zawarta  w protokole zaraz po informacjach dotyczących zamawiającego, ustaloną wartość szacunkową zamówienia powinien wpisać do protokołu niezwłocznie po wszczęciu postępowania. Informacja ta jest jawna dla wszystkich zainteresowanych, niekoniecznie tylko dla  przyszłych wykonawców.

3

Nie ma zakazu ujawniania wartości szacunkowej zamówienia. Jedynie kwotę, jaką zamawiający zamierza przeznaczyć na wykonanie zamówienia, podaje się bezpośrednio przed otwarciem ofert (art. 86 ust. 3 ustawy Pzp).

4

Marcel, ale także to co zamierzam mogę podać wcześniej, niż bezpośrednio przed otwarciem ofert.

5

kamil.grzeszczyk napisał/a:

1. Czy wartość szacunkowa jest zasadniczo jawna. Zamawiający może ją ujawnić, ale nie musi. Jeśli Wykonawca poprosi o jej podanie to Zamawiający może/czy nie może odmówić jej podania? 
2. Jeśli ujawnianie, po zapytaniu Wykonawcy,tej  informacji jest obowiązkiem Zamawiającego to z czego to wynika? Jaka podstawa prawna - czy tylko zasada jawności postępowania czy coś jeszcze? Jakieś wyroki KIO, opinie prawne?
3. W jaki sposób Zamawiający ma przekazać informację Wykonawcy który zapytał o wysokość wartości szacunkowej? Rozumiem że nie jest to traktowane jako zapytanie w trybie art. 38?
4. Czy jeśli udzielamy odpowiedzi Wykonawcy który zapytał to czy jednocześnie powinniśmy ujawnić tą informację "dla wszystkich"? Jeśli tak to to jaki sposób praktykujecie?

Dz.

1. Przed otwarciem ofert może odmówić - po otwarciu nie może.
2. Brak obowiązku z PZP.
3. Np. przesanie wypełnionej pierwszej strony protokołu. Nie jest to zapytanie w trybie 38.
4. Jak wyżej - tylko tym którzy się o to zwrócą.

6

Apollo napisał/a:

Marcel, ale także to co zamierzam mogę podać wcześniej, niż bezpośrednio przed otwarciem ofert.

Możesz to rozwinąc?

A reszcie dziękuję, upewniłem się w swojej wiedzy.

7

Looknij tutaj:

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=4337

8

Heheh, nie pomyślałbym o tym smile Czasem chyba dobrze jest popatrzeć na przepisy przez palce albo nie wiem, stanąć na głowie i czytać do góry nogami smile