1

Temat: czy mogę zrobić podział zamówienia

Mamy dostać środki z funduszy unijnych na remont świetlic w 5 wsiach.Na pierwszy remont już są zaklepane, na trzy następne w trakcie, natomiast ostatnia świetlica jeszcze nic nie widomo. W podziale dwie świetlicę są poniżej 14000 euro.
mam pytanie czy muszę ogłosić przetarg na całość remontów (jak nie bedzie dotacji , nie będzie remontu) czy mogę podzielić? wchodzą tu w grę jeszcze dwa odzielne projekty.
Proszę o podpowiedzi

2

Odp: czy mogę zrobić podział zamówienia

Po pierwsze w każdym z projektów będzie kontrola zamówienia, do każdego musisz opisać i załączyć fakturę.
Po drugie: jest taka opcja w pzp że jeśli przewidzisz to w ogłoszeniu a nie dostaniesz dotacji z UE to możesz przetarg unieważnić - tylko nie pamiętam artykułu
Po trzecie: Możesz zrobić jeden przetarg, ale wg mnie nie musisz.

3

Moim zdaniem jeden przetarg na całość.    Udzielasz zamówienai w tym samym/ podobnym czasie, może je wykonać  jeden Wykonawca  oraz moim zdaniem przedmiot zamówienia będzie tożsamy.

4

gladiiiq... jesteś pewny?

5

Wszystko zależy co jest napisane w umowie o dotację, jeżeli pisze że wybór Wykonawcy ma zostać w drodze postępowania przetargowego to należy udzielić przetargu nawet jeżeli kwota nie przekracza 14 000 euro.

6 (edytowany przez asiek 2010-07-20 11:53:50)

przecież to są różne zadania, każde w innej miejscowości, każde spokojnie może być samodzielnym zamówieniem. Na każdą świetlice na pewno jest oddzielny kosztorys... Poza tym nie robiłabym jednego przetargu na dwa różne projekty z dofinansowaniem unijnym. za duży bałagan, poza tym ryzyko, że zarzucą podwójne finansowanie. Fakt - dwa razy tyle roboty.
zgadzam się z Marcelem - przede wszystkim przeczytać umowę o dofinansowanie

7

Umowa o dofinansowanie to jest podstawa, ponieważ można pożegnać się z kasą w razie czego.

8 (edytowany przez asiek 2010-07-20 12:15:45)

albo też dotkliwie odczuć działanie tarfikatora smile Pozostaje jeszcze kwestia oznakowania ogłoszenia o zamówieniu oraz umów, SIWZ, później faktur itp. znakami programu, z którego będzie dotacja. Jeden przetarg do dwóch projektów - zakładając że z różnych programów - to się równa kłopociki z oznakowaniem dokumentacji. A kontrole lubią się czepiać rzeczy, o których nie śniło się filozofom...

9

no gwiazdki o innym odcieniu hihii

10

MIRAS napisał/a:

MIRAS  nie doczytałem, że dwa różne projekty.  Mój błąd. Już widzę tę kontrolę. smile

11

gladiq napisał/a:
MIRAS napisał/a:

MIRAS  nie doczytałem, że dwa różne projekty.  Mój błąd. Już widzę tę kontrolę. smile

To po pierwsze... ale jest jeszcze jedna sprawa....

12

MIRAS oświeć, bo o  o tej porze to jednym słowem . PUSTKA

13

dany obiekt - jedno zamówienie; pięć obiektów - pięć różnych zamówień

14

MIRAS napisał/a:

dany obiekt - jedno zamówienie; pięć obiektów - pięć różnych zamówień

Heh, i to jest to wink