1

Temat: zam uzupełniające

jesli wartosć zamówień uzupełniajacych nie przekracza 14 tys euro, to stosuje wew. regulamin pon. 14 tys. czy ustaw art. 67 ust. pkt 6

2

Odp: zam uzupełniające

ustawę można zastosować tylko wtedy jeśli taka możliwość była przewidziana w  ogłoszeniu - nie każdy o tym pamięta. Ja miałam ostatnio taką sytuację - zastosowałam ustawę, bo to  ten sam przedmiot zamówienia. No i Urząd Marszałkowski, który daje nam kasę na zadanie powiedział, że mamy tak zrobić smile

3

Opinie różne, osobiście nie stosuję ustawy gdy zamówienie uzupełniające nie przekracza 14 000 euro.

4

Właśnie z powodu tych różnych opinii mam nieustanne wątpliwości. Zdecydowanie potrzebuję doszkolenia w tej kwestii. Czyli jeśli nie mam regulaminu, zamówienie nie przekracza 14 tys. euro, to piszę pod kosztorys notatkę, że w związku z tym, że wartość zamówienia jest niższa niż 14 tys. euro, zgodnie z art. 4 pkt 8 ustawy nie stosuje się? i będzie ok?

5

Marcel napisał/a:

Opinie różne, osobiście nie stosuję ustawy gdy zamówienie uzupełniające nie przekracza 14 000 euro.

...i tym samym zamówienia te tracą status zamówień uzupełniających w rozumieniu PZP.

6

jak przewidziałam to stosuję jako zamówienie zgodnie  z PZP

7

nina napisał/a:

jak przewidziałam to stosuję jako zamówienie zgodnie  z PZP

Ja nie, i twardo obstaję przy tym iż do kwot 14 000 ustawy nie stosuje się.

8

No nie powiem, że zawsze się tego trzymam smile

9

Marcel, a co wsytuacji:

Szacunkowa wartość zamówienia podstawowego: 100.000,00
Szacunkowa wartość zamówienia uzupełniającego: 50.000,00
Szacunkowa wartość zamówienia: 150.000,00

Wybierasz ofertę za 100.000,00 i podpisujesz umowę na taką kwotę.
Chcesz udzielić zamówienia uzupełniającego na kwotę 50.000,00.

Co robisz?
Zamawiasz u dotychczasowego - bez ceregieli
Zamawiasz u dotychczasowego - stosując PZP WR
Zamawiasz gdzie indziej - 4.8

10

Zamawiam u dotychczasowego - bez ceregieli (nie stosując reżimu art 67)
Jeżeli oszacowana  wartość zamówienia, które zamierzasz udzielić, jako uzupełniające nie przekracza równowartości 14.000 euro, nie stosujesz przepisów ustawy Pzp. Nie musisz zatem przeprowadzać procedury zamówienia z wolnej ręki, sporządzać dokumentacji i publikować ogłoszenia o udzieleniu zamówienia.

11

Marcel napisał/a:

Zamawiam u dotychczasowego - bez ceregieli (nie stosując reżimu art 67)

... a muszę u dotychczasowego?

12

Nie.

13

Ja bym wybrała w tym wypadku odpowiedź  - "Zamawiasz u dotychczasowego - stosując PZP WR"

14

nina napisał/a:

Ja bym wybrała w tym wypadku odpowiedź  - "Zamawiasz u dotychczasowego - stosując PZP WR"

Lecz nie jest to wymagane.

15

Marcel - czyli stosujesz 4.8, zamówienie nie jest zatem zamówieniem uzupełniającym w rozumieniu Pzp. Tylko to co mówisz, wcześniej przewidujesz zamówienie "uzupełniające", potem 4.8 - trąci dzieleniem zamówienia celem obejścia Pzp.

16

Dochodzę do takiego wniosku:
W związku z tym, iż jego wartość nie przekracza 14.000 euro, nie jestem zobowiązany do stosowania procedur związanych z udzielaniem zamówienia określonych w art. 68 ustawy Prawo zamówień publicznych.
Oznacza to, że jako zamawiający jestem zobowiązany do zastosowania przepisów ustawy Pzp dotyczących:

* opisu przedmiotu zamówienia,
    * szacowania wartości zamówienia, ze szczególnym uwzględnieniem zakazu dzielenia zamówienia na części lub zaniżania jego wartości w celu uniknięcia stosowania przepisów art. 32 ust. 2 ustawy,
    * ustalenia, czy w danej sytuacji mamy do czynienia z zamówieniem uzupełniającym, tj. czy zostały spełnione wszystkie przesłanki określone w art. 67 ust. 1 pkt 6 ustawy Pzp.

Udzielając zamówienia uzupełniającego, mogę go udzielić jedynie wykonawcy, który realizuje zamówienie podstawowe, oraz że wartość wszystkich udzielonych przeze mnie zamówień uzupełniających nie może przekroczyć 50% wartości zamówienia podstawowego.
Jedynym ułatwieniem związanym z tym, że planowane  zamówienie uzupełniające nie przekracza kwoty określonej w art. 4 pkt 8 ustawy, jest to, że udzielając go, nie muszę stosować art. 68 ustawy Pzp.

17

Marcel: 4.8 albo 67.1.6 wink

18

To i to, powiem tak, kontrolowali to u mnie, NIK, RIO, i co ....., i nic, wszystko ok.

19

Marcel napisał/a:

To i to, powiem tak, kontrolowali to u mnie, NIK, RIO, i co ....., i nic, wszystko ok.

...no cóż... w tej sytuacji wypada mi tylko powiedzieć: dobrej nocy

20

hmmm czyli  pon 14 tys nie stosuje ustawy.
a żeby oszacować RB musze miec kosztorys, ale może być zrobioy przez Wykonawce któremu udziele zamówienia????
bo znajac projektanta który robił kosztorys na zamówienie podstawowe to trooooocchhhe to potrwa???

21

Mnie tez kontrolowali i RIO  to co było zgodnie z ustawą było ok a jedna sprawa bez ustawy i kiszka. Dlatego teraz staram się stosować PZP

22

roboty uzupełniające wyszły w trakcie robót podstawowych i polegają na np ułozeniu płytek w pomieszczeniach nie ujetych w zam podstawowym itp.
i teraz czy ja musze zrobic kosztys inwestorski, przedmiary, specyfikacje, czy szacując moge oprzec sie na kosztorysie stworzonym przez wykonawce rob podstawowych, który uwzględnił ceny, stawki takie jak w kosztosysie złożonym do przetargu i podpisaniu umowy?????
tak jak wczesniej pisałam projektatn nie zrobi mi tych dokumentów szybko, i czy do opisu przed wystarczy krótki opis zakresu robót , a do szcowania kosztorys zrobiony przez wykonawce???? dodam ze uzupełniające pon 14.
prosze o sugestie

23

Winien być kosztorys inwestorski, sporządzona szacunkowa wartość zamówienia, oraz kosztorys przedstawiony przez Wykonawcę.

24

nina napisał/a:

Mnie tez kontrolowali i RIO  to co było zgodnie z ustawą było ok a jedna sprawa bez ustawy i kiszka. Dlatego teraz staram się stosować PZP

Słusznie, łatwiej się wytłumaczyc z tego że zastosowalo sie PZP w sytuacji gdy nie było obowiazku niz odwrotnie.

25

właśnie smile