1

Temat: treść pełnomocnictwa

w siwz był takim zapis:
Pełnomocnictwo określające zakres umocowania (z dokumentu powinien jasno wynikać zakres umocowania: podpisywanie umów, uczestnictwo w postępowaniach przed organami administracji, podpisywanie dokumentów, potwierdzanie ?za zgodność z oryginałem itp.) musi być w formie oryginału bądź kopii (poświadczonej ?za zgodność z oryginałem? przez notariusza bądź osoby udzielające pełnomocnictwa) wraz z odpowiednią opłatą skarbową podpisane odpowiednio przez Wykonawcę lub Wykonawców wspólnie ubiegających się
o udzielenie zamówienia.

jesli wykonawca w pelnomocnictwie zapisał:
"upoważniam Pania ..... do składania oświadczeń w zakresie praw i obowiązków majątkowych Wykonawcy oraz podpisywania w jego imieniu dokumentów w obrocie krajowym i zagranicznym"

uznac czy nie?

2

Odp: treść pełnomocnictwa

moim zdaniem trochę na wyrost określono w SIWZ zakres umocowań jakie powinno zawierać pełnomocnictwo. 

Ale, to zacytowane przez Ciebie też może budzić wątpliwości. Ot, choćby tego, że brak jest wskazania iż dotyczy postępowania o zamówienie publiczne. Sprawdź w KC, może to rozwieje Twoje wątpliwości.

Uważam, że powinnaś w SIWZ zrezygnować z części zapisów zbyt precyzujących zakres umocowania (potweirdzania "za zgodność z oryginalem"), a dookreślić bardziej wymagania formalne. Przykłąd takiego zapisu:

"Wykonawcy występujący wspólnie muszą ustanowić pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu albo do reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego. Dokument potwierdzający ustanowienie pełnomocnika powinien zawierać wskazanie postępowania o zamówienie publiczne, którego dotyczy, wykonawców ubiegających się wspólnie o udzielenie zamówienia, ustanowionego pełnomocnika oraz zakres jego umocowania także oświadczenie o przyjęciu wspólnej solidarnej odpowiedzialności za wykonanie lub nienależyte wykonanie zamówienia. Podpisany przez wszystkich wykonawców ubiegających się wspólnie o zamówienie publiczne. Podpisy muszą zostać złożone przez osoby uprawnione do składania oświadczeń woli wymienione we właściwym rejestrze lub wpisie do ewidencji działalności gospodarczej. Dokument pełnomocnika należy przedstawić w formie oryginału. Wszelka korespondencja oraz rozliczenia dokonywane będą wyłącznie z podmiotem występującym jako pełnomocnik."

Dla pełnomocnictw w zam. publ. nie ma obowiązku wyczerpania opłat skarbowych, gdyż im nie podlegają.

pozdrawiam
nora

3

te jak to nazwałam "precyzyjne zapisy" wyniosłam z jakiegoś szkolenia - prezes izby obrachunkowej podkreslala ze powinno to sie znalezc w pelnomocnictwie ale nie wiem. Zaproponowany przez Ciebie zapis w siwz też mam ale myślalam ze jak doprecyzuje szczegoły to wykonawcy sie dostosuja jednak jak widac nie chca zaraz zajrze do k.c. i zbacze co tam mamy

4

sięgnełam do k.c. ale cyz to mi cos dało? nic
w ustawie jest zapis: pełnomocnictwo ogólne obejmuje umocowanie do czynności zwykłego zarządu. Do czynności przekraczających zakres zwykłego zarządu potrzebne jest pełnomocnictwo okreslajace ich rodzaj (tzw. rodzajowe)
potencjalny wykonawca chce zapisać w pełnomocnictwie: "upoważniam do składania oświadczeń w zakresie praw i obowiązków majątkowych oraz podpisywania w imieniu dokumentów w obrocie krajowym i zagranicznym". Wykonawcom jest bank. Pytanie pozostaje taki co znaczy pojęcie czynności zwykłego zarządu w przypadku anku? nop chyba udzielanie kredytów a wiec składanie oświadczeń w zakresie praw i obowiązków majątkowych? Mówisz nora że w zacytowanej przeze mnie treści pełnomocnictwa brak jest wskazania iz dotyczy postepowania o zamówienie publiczne - pytanie : czy udzielanie kredytrów poprzez wystepowanie w postepowaniu o zamówienie mieści sie w okresleniu "składanie oświadczeń w zakresie praw i obowiazków majatkowych" - na pewno w tym pojęciu mieści się umowa (to przeciez oświadczenie woli) myskle tez że mieści się podpisywanie "za zgodność z oryginałem" (oświadczenie wiedzy) ale czy musi być zapis iz dotyczy postepowania o zamówienie publiczne? tego nie wiem??? moze ktos mi pomoże????

5

powinno być wskazanie, Dokument potwierdzający ustanowienie pełnomocnika powinien zawierać wskazanie postępowania o zamówienie publiczne, którego dotyczy,(...) może się źle zrozumiałyśmy.
nora

6

oki ale w siwz ja takiej powinności nie zawarłam - jesli chodzi o wykonawców wspolnie ubiegajacych sie o zamówienie to nie ma sprawy bo jak nie ma czegos w siwz to jest ustawa w tym przypadku art. 23 ust. 2 ale co w przypadlu gdy np. prezes banku udziela pełnomocnictwa swojemu pracownikowi - dyrektorowi? jakiej treści ma być pełnomocnictwo? czy powinno zawierać zapis : dot. pełnomocnictwa w tym konkretnym postepowaniu o zamówienie publiczne?

7

ustawa prawo bankowe mówi, że czynnościami bankowymi sa : m.in. udzielanie kredytów - a wiec ja bym potraktowała udział w postepowaniu o zamówienie na udzilenie kredytu jako czynność zwykłego zarządu zgodnie z k.c. pełnomocnictwo powinno byc ogolne a wiec zapis: "upoważnienie do składania oświadczeń w zakresie praw i obowiązków majatkowyvch oraz podpisywania w imieniu banku dokumentów w obrocie krajowym i zagranicznym" chyba bym uznała?
jak myslisz nora?

8

nora możesz spojrzeć w mojego posta dot. KRK????

9

dorota26 napisał/a:

ustawa prawo bankowe mówi, że czynnościami bankowymi sa : m.in. udzielanie kredytów - a wiec ja bym potraktowała udział w postepowaniu o zamówienie na udzilenie kredytu jako czynność zwykłego zarządu zgodnie z k.c. pełnomocnictwo powinno byc ogolne a wiec zapis: "upoważnienie do składania oświadczeń w zakresie praw i obowiązków majatkowyvch oraz podpisywania w imieniu banku dokumentów w obrocie krajowym i zagranicznym" chyba bym uznała?
jak myslisz nora?

uznaj, że spełnia.

10

dorota26 napisał/a:

nora możesz spojrzeć w mojego posta dot. KRK????

spojrzę, ale dopiero teraz. Niestety bywam czasami mocno zajęta, stąd niesystematyczność odwiedzin smile

11

Zwykły zarząd to pojęcie bardzo ogólne i w zależności od okoliczności jego użycia ma różne znaczenie.
Jeśli chodzi o pełnomocnictwa, to obejmują wszystkie czynności prawne łączące się bezpośrednio z działalnością podmiotu udzielającego pełnomocnictwa. Nie obejmują np. szbycia nieruchomości.
Jeśli np. jest to bank to takie pełnomocnictwo ogólne bedzie skutkować w całym zakresie działalności bankowej, inaczej tego wszystkiego co wykonuje bank jako podmiot, w tym udzielanie kredytów, a zatem i zaciąganie zobowiązań s tym związanych.

Pozdrawiam