Temat: kosztorys przy ryczałcie
zastanawaim się czy dobrą praktyka jest żądanie przy cenie ryczałtowe kosztorysu na etapie podpiywania umowy
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → kosztorys przy ryczałcie
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
zastanawaim się czy dobrą praktyka jest żądanie przy cenie ryczałtowe kosztorysu na etapie podpiywania umowy
Niedobrą
Darować sobie kosztorys.
Jeśli to są środki UE a brak harmonogramu to wiem z praktyki, że dla swojego dobra lepiej mieć taki kosztorys.
Z tym że w razie czego jest więcej kłopotów z oceną ofert.
Wiem dlatego pisze że na etapie oceny ofert kosztorysy nie będą brane pod uwagę.
tylko czy kosztorysy nie brane pod uwage na etapie oceny ofert mogą byc brane pod uwage przy realizacji roboty? Tez mnie to ciągle zastanawia.
Mnie też.
A ponadto zastanawiam się czy dobrą praktyka jest cena ryczałtowa.
Na etapie nie biorę sprawdzam tylko orientacyjne ceny, ale przy ryczałcie to i tak tylko pomoc.
Ale tak dla zasady jak się umówicie w SIWZ i Umowie tak sobie będziecie realizować zamówienie i może macie takie zapisy w SIWZ że kosztorysy będa wam potrzebne.
Na temat ryczłt a kosztorys zostało w ostatnich dniach wiele napisane (najczęsciej negatywnie). Natomiast jeśli potrzebuje jakis dokument a nie żądam go z ofertą np. umowa konsorcjum to w istotn postan umowy jest: wykonawca dostarczy umowę konsorcjum do dnia podpisania umowy. Za kazdy dzień zwłoki kara umowna w wysokosci 0,5 do 2% wynagrodzenia (zalęznie od wagi dodatowego dokumentu). Myslę ze mozna i tak zrobic z kosztorysem ALE podstawowe pytanie jaka wartosc ma taki kosztorys skoro nie podlega żadnej ocenie i W moze zrobc taki kosztorys "po Łebkach". Stosuje się też zapisy że kosztorys będzie podstawą do zamówień uzupełn, dodatkowych. Może to trochę "zdyscyplinuje" W -ma interes -rzetelny kosztorys da mu zamówienie uzupeł/dodatkowe, ewentualnie mozna napisac ze kosztorys podstawą do faktur częściowych (jeśli są). Jednak są to chyba rozwiazania połowiczne.
przy ryczałcie to i tak tylko pomoc.
Do czego?
może macie takie zapisy w SIWZ że kosztorysy będa wam potrzebne.
Otóż to.
Warto zauważyć, że ?ryczałt? powinien być zdefiniowany, bowiem samo słowo niewiele wnosi (nie występuje w przepisach o robotach budowlanych). Przy definiowaniu (wynagrodzenia) można korzystać z kosztorysu na różne sposoby (!).
ryczałt definiuje kc
Wydaje się że mówimy o robotach budowlanych. W tym zakresie Kc nie definiuje ani ryczałtu ani żadnego wynagrodzenia. Pustka.
Wg mnie najlepszą praktyką jest żądanie kosztorysu przed podpisaniem umowy. Wielokrotnie okazywało się że Wykonawcy mieli pomyłki w kosztorysie i nie byliby w stanie zrealizować umowy w podanej cenie, albo proponowali nam elementy, które były niezgodne z przedmiarem robót.
Rozwiązanie to pozwala to zaoszczędzić komplikacji w czasie realizacji umowy
No ja raczej stosuję praktykę - ryczałt - kosztorys przed podpisaniem umowy składa wybrany Wykonawca.
No ja raczej stosuję praktykę - ryczałt - kosztorys przed podpisaniem umowy składa wybrany Wykonawca.
No ja tak samo. W ofercie ryczałt brutto a przed podpisaniem umowy kosztorys
Jakiż zatwardziały i niezrozumiały upór. Wiadomo, że kosztorysy zbędne, a zawsze ktoś żąda.
Czyż nie prościej zrobić harmonogram? To tylko zwykle 1 strona.
A tu znowu:
Wielokrotnie okazywało się że Wykonawcy mieli pomyłki w kosztorysie i nie byliby w stanie zrealizować umowy w podanej cenie, albo proponowali nam elementy, które były niezgodne z przedmiarem robót. Rozwiązanie to {kosztorys} pozwala to zaoszczędzić komplikacji w czasie realizacji umowy
Podpowiadam: takim bolączkom zapoboiega wynagrodzenie typu kosztorysowego. Dlaczego tak powszechnie unikamy tego?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc