hubal napisał/a:kamil.grzeszczyk napisał/a:Brutto i netto w kosztorysie jest mniejsze ... niż w kosztorysie.
No tak, kręćka można dostać.
W innym miejscu
kamil.grzeszczyk napisał/a:-1) kosztorys jedynie pomocniczy
-2) Zamawiający nie wie które netto czy też brutto (z kosztorysu czy z formularza ofertowego) jest wyliczone prawidłowo.
1) pomocniczy - do czego? Aby wyglądało poważniej?
2) To nie jest wcale ważne i nie powinno obchodzić zamawiającego, ale ten ostatni ma wiedzieć czy netto czy brutto z formularza oferty jest dla niego ważne. Jeśli nie wie, to niech wylosuje i poprawi jedno z nich; najważniejsze by podatku nie zaniżyć.
Ponadto radzą inni: nie baczyć na kosztorys, honorować tylko formularz oferty.
Miałobyć: Brutto i netto w kosztorysie jest mniejsze ... niż w formularzu ofertowym
---
Sumując poszczególne części kosztorysu nie udało się wyjść na cene netto ani na cenę brutto podaną w formularzu ofertowym. Wykonawca ujął wszystkie pozycje w swoim kosztorysie.
PO drugie, oczywiście że ważne jest tto co Wykonawca podał w formularzu ofertowym. Ale skoro coś się nie zgadza to chyba wypada to wyjaśniać aby kiedyś tam nie obudzić się z ręką w nocniku. Stąd też było moje pytanie, co zrobić kiedy ewidentnie Wykonawca przygotował ofertę w oparciu o dane zamawijacego sprzed modyfikacji? Czy gdyby taki wykonawca złożył najtańszą ofertę (bo modyfikacja np rozszerzała zakres prac) to przeciez mogłoby się okazać że nie jest w stanie wykonać zadania w całości za cenę którą podał. Dlatego też trudno mi się zgodzić z Twoimi argumentami hubal, że jest to "całkowicie bez znaczenia".
I dlaczego kosztorysu ma nie być. Dla zamawiajacego jest on chociażby po to by sprawdzić czy Wykonawca faktycznie przewidział wykonanie wszystkich prac....
Mam nadzieję że ww. jest w miarę zrozumiale napisane, ale jestem deczko zmęczony więc wybaczcie jakby co