1

Temat: inne kryteria oceny ofert

Zamawiający ma do wyboru: wprowadzić cenę jako jedyne kryterium oceny albo obok ceny, wprowadzić dodatkowe kryteria oceny ofert. W pierwszym przypadku obowiązany będzie za najkorzystniejszą ofertę uznać ofertę z najniższą ceną, niezależnie od atrakcyjności innych ofert z innych względów niż cena. W drugim, za najkorzystniejszą ofertę powinien uznać ofertę przedstawiającą najkorzystniejszy bilans ceny i innych kryteriów odnoszących się do przedmiotu zamówienia,
co w przypadku kiedy jeden z wykonawców poda wyższą cenę lecz zaproponuje największy okres gwarancji i wygra postępowanie? czy mieliście takie przypadki, jak się do tego odnieść ponieważ chciałbym przeprowadzić postępowanie gdzie cena nie będzie jedynym kryteriu oceny oferty, za wszelkie wskazówki wielkie dzięki.

2

Odp: inne kryteria oceny ofert

Śmiało może być: I kryterium: CENA - 1%
                                  II kryterium: Okres gwarancji - 99%

- z tym, że warunki gwarancji powinny być jednakowe dla wszystkich.

3

czy wówczas kryterium będą punkty?, czyli wybieramy ofertę z najwyższą ilością punktów, natomiast co z ogłoszeniem o udzieleniu zamówienia w sekcji cena wybranej oferty (ponieważ może być wyższa, natomiast mieć najlepszą gwarancję?)

4

Miksu napisał/a:

1. czy wówczas kryterium będą punkty?, czyli wybieramy ofertę z najwyższą ilością punktów,
2. natomiast co z ogłoszeniem o udzieleniu zamówienia w sekcji cena wybranej oferty (ponieważ może być wyższa, natomiast mieć najlepszą gwarancję?)

1. Kryterium będzie OKRES GWARANCJI, a punkty przyznajesz za długość gwarancji wg wzoru:

Xn = (Gn/ Gmax) x 99,

gdzie:

Xn ? oznacza ilość punktów przyznanych ocenianej ofercie;
Gn ? oznacza okres gwarancji zaoferowany w ocenianej ofercie;
Gmax ? oznacza najdłuższy okres gwarancji;
99 ? oznacza wagę  (znaczenie tego kryterium w %).

2. No i co z tego - tym sie nie przejmuj.

5

Hmm, a co w przypadku gdy cena to 60%, a gwarancja 40%, co będzie kryterium, czy w takich przypadkach kryterium nie jest mieszane?

6

jestem za stosowaniem minimum 2 kryteriów, przestrzegam jednak przed kryterium gwarancja wg wzoru powyżej. Sprytny (inaczej)  wykonawca da gwarancje -dożywotnia i jak to obliczyć wzorem.
Tu moze lepiej tak np. do 3lat-10 pky, do 5 lat =20 pkt itp.
Miksu podawanie kryterium również innych niż cena czasami jest wręcz konieczne/wskazane (moje stanowisko) i nie bój się tego stosować. Swiadczy to o dbaniu o interes firmy.

7

Tak jak pisze Miras cenie wystarczy przypisac waga 1%, (ale bez przesady)

8

responder napisał/a:

Sprytny (inaczej)  wykonawca da gwarancje -dożywotnia i jak to obliczyć wzorem..

Można to bardzo łatwo wykluczyć: maksymalny okres gwarancji jaki moze zaoferowac W to: np 36 m-cy.

9

Miksu napisał/a:

Hmm, a co w przypadku gdy cena to 60%, a gwarancja 40%, co będzie kryterium, czy w takich przypadkach kryterium nie jest mieszane?

Miksu, nie gniewaj się, ale skoro masz takie dylematy - to jak chcesz przeprowadzić całe postepowanie. Wiecej niż jedno kryterium to norma. Oceniasz oferty pod kątem każdego kryterium z osobna, a potem sumujesz punktu w celu wyliczenia łącznej oceny ofert.

10

Oczywiście, należy określić max gwarancję i ewentualnie wpisać iż wyższa gwarancja będzie liczona jako 36 miesięcy.

11

Marcel napisał/a:

Oczywiście, należy określić max gwarancję i ewentualnie wpisać iż wyższa gwarancja będzie liczona jako 36 miesięcy.

.... jak skłaniam sie do wpisania: oferta do odrzucenia.

12

Tutaj raczej Miras nie koniecznie.
Ps. idziemy spać smile

13

Wykonawca pisze 40 m-cy, a Ty mu mówisz że to oznacza 36... idziemy spać - zdecydowanie...

14

Dzień dobry. Przykro mi, że budzę smile ale trzeba wątek uzupełnić o przestrogę istotną zwłaszcza  dla początkujących: nie szafujmy podpowiedziami o wadze ceny 1% czy 60%, bo ktoś potraktuje na poważnie. Wagę ceny poniżej 80-90% uważam za LEKKOMYŚLNOŚĆ a nawet bezmyślność - łatwo sobie przeliczyć koszt gwarancji czy innych kryteriów.

15

No z tym się zgadzam cena raczej to podstawa reszta uzupełnienie.

16

hubal napisał/a:

Wagę ceny poniżej 80-90% uważam za LEKKOMYŚLNOŚĆ a nawet bezmyślność -

Sorki Hubal ale tu mam totalnie odmienne zdanie. W wielu postępowaniach trzymanie się tylko/głównie ceny moim zdaniem jest LEKKOMYSLNE. W uzasadnionych przypadkach stosuje innekryteria do 50%. Moja góra zawsze to akceptuje. Natomiast co do długości gwarancji(kryterium) to się zgadzam ze szkoda na to  kasy. Nigdy jeszcze nie dałem takiego kryterium. Wole w Siwz wymagać minimum 2-5 lat obowiązkowo. POzdrawiam

17 (edytowany przez hubal 2010-07-22 05:19:56)

Sorki, ale widzę istotne wady zaprezentowanych poglądów respondera.
Po pierwsze widzę ignorancję i arogancję w rozumowaniu o gwarancji: o ile mi wiadomo, to warunki gwarancji ustala wykonawca a nie zamawiający - proszę zajrzeć do Kc. Jeśli mam dalej kontynuawać tę myśl, to proszę podpowiedzeć czym gwarancja różni się od rękojmi (prawdopodobnie responder ich nie rozróżnia).

Druga sprawa to lekceważenie rangi gwarancji jako kryterium. Ja uważam, że im niższa cena tym niższa jakość, zatem dla równowagi najlepiej postawić kryterium jakości mierzonej okresem gwarancji/rękojmi. Dzięki temu wykonawca oferujący taniej (=gorzej) może przegrać na  gwarancji lub rękojmi (=jakości) - i odwrotnie. Czy responder ma lepszy sposób na jakość?

Po trzecie przy ustawieniu wagi kryteriów jw. czyli po 50% koszt tych innych niż cena jest niebotyczny. Proszę policzyć i podać nam ile kosztują, wtedy zastanowimy się czy warto.

Zachęcam wszystkich do wypowiedzi.

18

hubal napisał/a:

Sorki, ale widzę istotne wady zaprezentowanych poglądów respondera.
Po pierwsze widzę ignorancję i arogancję w rozumowaniu o gwarancji: o ile mi wiadomo, to warunki gwarancji ustala wykonawca a nie zamawiający - proszę zajrzeć do Kc.

No to muszę wziąść w obronę respondera - hubal, słyszałeś kiedyś o umowach adhezyjnych?

19

Nie, jednak muszę na co dzień walczyć z problemami bez tej wiedzy, bez wsparcia prawników, bez wielu innych rzeczy, jednak jakoś sobie radzę, a nawet próbuję pomóc innym.

20

Witam Cię Hubalu. Jestem jeszcze poza pracą inie mam dostępu do materiałow ale ...... nie ma sensu aby to forum było mejscem na zbędną retorykę czy ...jeszcze gorzej. CO do gwarancja/rękojmia mam w laptopie ten link http://www.mostostal.waw.pl/uploads/images/gazeta_prawna_tygodnik_prawa_gospod_2007_12_11_gwarancja_jakosci_zamiast_rekojmi_za_wady_pdf.pdfi
Szczególnie przy RB podtrzymuję że gwarancje ustalamy (inni również) na 5 lat
Co do wagi ceny +inne kryteria kazde postepowanie ma swoje uwarunkowania więc nie ma recepty, ale gdy dawaliśmy nawet 50%  dawało to nam wymierne efekty/korzyści (nie zawsze pieniądz jest najwazniejszy). Jesli masz dostep do Przetargi publiczne z lutego 2010.  str 20 (?) jest tam również o ustalaniu kryteriów oceny  w postepowaniu .
A tak ogólnie wszystko w porzo a merytoryczna dyskusja jest z korzyścia dla wszystkich zaintereowanych zamówieniami Pozdrawiam. wink

21

hubal napisał/a:

Nie, jednak muszę na co dzień walczyć z problemami bez tej wiedzy, bez wsparcia prawników, bez wielu innych rzeczy, jednak jakoś sobie radzę, a nawet próbuję pomóc innym.

Tak, pomagasz innym - fakt, ale nie zarzucaj innym arogancji i ignorancji... bo może oni też muszą na co dzień walczyć z problemami bez tej wiedzy, bez wsparcia prawników, bez wielu innych rzeczy...

22 (edytowany przez hubal 2010-07-23 06:20:44)

No, wyczuwam atmosferę porozumienia.
W tej sytuacji służę hipotetycznym przykładem na dyskutowany temat.

PRZYKŁAD:  waga ceny  60%, inne kryteria (np. termin gwarancji) 40%;
pierwszy wykonawca (tani) daje cenę 33000, otrzymuje za to 60 punktów, za inne 1 punkt, razem 61;
drugi wykonawca (chytry) daje cenę 90000 i wygrywa, bo otrzymuje za to 22 punkty, za inne 40 punktów (wychytrzył !!??), razem 62.

W ten sposób za towar wart 33.000 (mały samochód !) zamawiający z naszych publicznych pieniędzy zapłaci, albo raczej jest gotów zapłacić 90.000 (jak za duży samochód !).
Taka dysproporcja mnie zawsze porusza, bo nie wyobrażam sobie, by  inne kryteria były tego warte.

Czy taka dysproporcja jest celowa i zasadna? - proszę o głosy.

Dla mnie jest lekkomyślna, bo po  praktycznie za to samo płacimy 3 razy więcej, niepotrzebnie.
Albo bezmyślna, gdy o tym się nie myśli i nie kalkuluje ustawiając kryteria.

Pól biedy gdyby ktoś powiedział: warto, dajmy zarobić solidnemu wykonawcy, lecz takich argumentów nie pamiętam.

Przy wagach 50:50 jest dużo ciekawiej - dać przykład?

23

Hej Hubalu "ikono POlskiego Września" (i oczywiście ZP) pojechałes po mnie jak "szarża ułańska" wink .....ale daj mi jescze trochę czasu (szukam pewnego materiału) na zacną odpowiedź, Pozdrawiam.

24 (edytowany przez hubal 2010-07-25 18:35:55)

Hej responderze. Wymiany uwag i poglądów na forum nie musisz odbierać tak osobiście. Ja staram się widzieć sprawy ogólnie, jeśli napisałem cokolwiek za ostro, to nie z zamiarem dogryzienia konkretnej osobie, lecz zwrócenia uwagi czytelników na szerszy problem i doprowadzenia do szerszego zastanowienia.
Bez wątpienia responder jest raczej ofiarą a nie autorem poglądów, które uważam za mało przemyślane.

25 (edytowany przez gosiak12 2012-06-05 12:17:36)

Witam,
mam pytanie adekwatne do niniejszego tematu. Ogłoszono przetarg nieograniczony na roboty budowlane, w którym kryteria oceny ofert to: 80% cena i 20% długość okresu gwarancji jakości (podano min. okres wynoszący 36 m-cy bez podania górnej granicy). Wpłynęło pismo od W z sugestią ustalenia górnej granicy okresu gwarancji wynoszącej 5 lat. Czy można na tym etapie wprowadzić górną granicę okresu gwarancji (np. 5 lat)?