1

Temat: Wykaz robót z ostatnich pieciu lub 3 lat

Zamawiający w przetargu na roboty budowlane w SIWZ pomylił się i napisał zamiast "z ostatnich 5 lat", "Wykaz robót b. z ostatnich 3 lat".
Błąd został wychwycony po otwarciu ofert. Żadna z ofert nie zawiera roboty z okresu ostatnich czterech pieciu lat. Żaden z wykonawców na etapie przed otwarciem ofert nie zwracał na ten błąd uwagi zamawiającemu.
Czy zamawiający może dalej prowadzić postępowanie nie podejmując żadnych działań?

2

Odp: Wykaz robót z ostatnich pieciu lub 3 lat

Na miejscu zamawiającego unieważniłbym postepowanie.

3

A ja nie.

4

jarosław napisał/a:

Zamawiający w przetargu na roboty budowlane w SIWZ pomylił się i napisał zamiast "z ostatnich 5 lat", "wykaz robót b. z ostatnich 3 lat".

W warunkach udziału, czy w tresci dokumentu zwanego wykaz?

5

Gdzieś już był podobny temat jednak raczej powodów do unieważnienia nie było, lecz peny nie jestem.

6

Ten zapis znalazł się w warunkach udziału i konsekwentnie wszędzie był powtarzany. No niestety ja widzę tu problem bo zamawiacz postawił przepis niezgodny z przepisami. Pytanie na ile istotny jest to błąd skoro nikt z tego powodu nie został wykluczony , chociaż istnieje prawdopodobieństwo że jakis wykonawca przez ten zapis nie złożył oferty.
Czy spotkaliście się z takim problemem?

7 (edytowany przez hubal 2010-07-23 08:14:51)

jarosław napisał/a:

zamawiacz postawił przepis ...

Czy autor tego nie jest zamawiaczem?

jarosław napisał/a:

na ile istotny jest to błąd?

Moim zdaniem na tyle mało istotny, że najlepiej zapomnieć o nim i zająć się innymi sprawami.
Zastanówmy się może: czy zapis w rozporządzeniu oznacza ?co najmniej?, czy ?co najwyżej?, czy ?dokładnie?? Ja jestem za tym drugim.

jarosław napisał/a:

istnieje prawdopodobieństwo że jakis wykonawca przez ten zapis nie złożył oferty.

Nie widzę w tym problemu. Jeśli nie złożył z tego powodu, to znaczy że nie ma należytego doświadczenia ani wiedzy (!), a takim z zasady nie udziela się zamówień.

8

hubal reprezentuje bardzo pragmatyczne podejście do tematu, jednak ni jak ono się ma do przepisow prawa - w konekście przepisow Pzp postepowanie powinno być uniewaznione

9

Nie widzę podstawy prawnej.

10 (edytowany przez Marcel 2010-07-23 10:45:05)

Hmm, ja się zastanawiam, lecz ciężko jest coś znaleźć aby unieważnić/???????
ale jeszcze poszukam smile

11

hubal napisał/a:

Nie widzę podstawy prawnej.

Wiem, widzę.

12

Miras, co widzisz??

13

Widzę, że hubal nie widzi podstawy prawnej unieważnienia.

14

W tym wypadku to ogranicza konkuręcję jak dla mnie.

15

No właśnie, jak by nie patrzeć tak na to wychodzi, i wszystko przemawia że jest wada postępowania i tyle.

16

yhy

17

No, jak była tak jest, lecz cóż z tego? Trzeba iść do przodu i działać pozytywnie, a nie płakać tygodniami nad rozlanym mlekiem.