1

Temat: Oświadczenie ? wolna ręka

Witam,
Organizuję postępowanie z wolnej reki (roboty dodatkowe). W zwiazku z tym zastanawiam sie, czy wystarczy samo Oświadczenie o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu wystarczy art. 22  ust. 1.

Dodam jeszcze, ze wymagałam od wykonawcy złozenia samej oferty, bez żadnych dodatkowych dokumentów.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

2

Odp: Oświadczenie ? wolna ręka

ola2 napisał/a:

Organizuję postępowanie z wolnej reki (roboty dodatkowe). W zwiazku z tym zastanawiam sie, czy wystarczy samo oświadczenie o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu wystarczy art. 22  ust. 1.

Zakładając, że przepis art.  24 ust. 1 stanowi również warunek udziału w postepowaniu - w oświadczeniu powinno się rownież znalezc odpowienie odniesienie do tego przepisu.

3 (edytowany przez ola2 2010-07-27 10:56:53)

dziękuję smile

Czy takie oświadczenie wystarczy?

Oświadczam, zgodnie z art. 22 ust. 1 ustawy Pzp że:

1) Posiadam uprawnienia do wykonania określonej działalności lub czynności, jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień,

2) Posiadam niezbędną wiedzę i doświadczenie, oraz dysponuję ? dysponujemy potencjałem technicznym i osobami zdolnymi do wykonania zamówienia

3) Znajduję się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia,

2. Oświadczam, że nie zachodzą w stosunku do mnie podstawy do wykluczenia z udziału w postępowaniu o udzielnie zamówienia publicznego z przyczyn określonych w art. 24 ust 1, oraz art. 24 ust .2 pkt 1

4 (edytowany przez MIRAS 2010-07-27 11:34:39)

A może tak:

O Ś W I A D C Z E N I E
o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu

Przystępując do postępowania o udzielenia zamówienia publicznego na ....... (ogłoszenie o zamówieniu zamieszczone w Biuletynie Zamówień Publicznych: ??????2010 z dnia ?? . ?? .2010 r.), jako upoważniony na piśmie lub wpisany w odpowiednich dokumentach rejestrowych, w imieniu reprezentowanego przeze mnie wykonawcy, niniejszym ? zgodnie z wymogami art. 44 w związku z art. 22 ust. 1 oraz 24 ust. 1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2010 r. Nr 113, poz. 759) ? oświadczam, że spełniam warunki o których mowa w §* .... Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia (dokumentacji przetargowej dotyczącej postępowania jak wyżej).

* w tym paragrafie przenieś warunki udziału z ogłoszenia/ zaproszenia

Uwagi:

Jeżeli w SIWZ dodatkowo napiszesz w warunkach udziału w postepowaniu, że:

"O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wykonawcy, co do których jest brak podstaw do wykluczenia z postępowania o udzielenie zamówienia w okolicznościach, o których mowa w art. 24 ust. 1 ustawy"

- to powyższe oświadczenie powinno wystarczyć.

5

Problem w tym, że nie określałam warunków. Nie przygotowywałam SIWZ oraz ogłoszenia. Postepowanie dot. robót dodatkowych poniżej progów UE.
Do wykonawcy w zaproszeniu został przesłany tylko zakres robót i projekt umowy.

6 (edytowany przez MIRAS 2010-07-27 11:58:17)

No to:

O Ś W I A D C Z E N I E
o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu

1. Przystępując do postępowania o udzielenia zamówienia publicznego na ....... , jako upoważniony na piśmie lub wpisany w odpowiednich dokumentach rejestrowych, w imieniu reprezentowanego przeze mnie wykonawcy, niniejszym ? zgodnie z wymogami art. 44 w związku z art. 22 ust. 1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2010 r. Nr 113, poz. 759) ? oświadczam, że spełniam warunki o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy jak wyżej.

2. W związku z ubieganiem się o udzielenie zamówienia publicznego na ... oświadczam, że brak jest  podstaw do wykluczenia mnie z przedmiotowego postępowania w oparciu o art. 24 ust. 1 ustawy ? Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2010 r. Nr 113, poz. 759).

Odpuść sobie: 24 ust. 1 pkt 1.

7 (edytowany przez ola2 2010-07-27 12:06:20)

bardzo dziękuje smile

Rozumiem, że odpuszczam art. 24 ust.2 pkt 1?

8

Oczywiście - to miałem na myśli.

9

raz jeszcze dziękuję i pozdrawiam