1

Temat: wolna ręka przy usługach restauracyjnych???

Mam pytanie bo zaledwie tydzień pracuje w zamówieniach i ostatnio stwierdziłam, że w zakładzie w którym pracuję usługi hotelarskie i restauracyjne przekraczają 6000 euro. Więc prosze pomocy jak to jest z tymi usługami, bo zgodnie z art. 5 pzp mogę nie stosować trybów, ale muszę wolną rękę? Jak to wyglada w praktyce? Bo ostatnio była delegacja z ministerstwa i nasz dyrektor poszedł sobie z gośćmi na obiadek, o czym ja sie dowiedziałam po 3 dniach (kiedy zobaczyłam fakturę) więc czy zgodnie z art. 5 muszę przeprowadzić postępowanie z wolnej ręki? Czyli wypełniać te druczki wszystkie i protokoły i zapraszać do podpisania umowy jakiegoś restauratora? Przecież w mieście i poza jest wiele miejsc gdzie można zjeść obiad, więc o co w tym tak na prawdę chodzi? Czy poprostu można iść do pierwszego lepszego lokalu i coś zjeść z gośćmi czy co czekać na rozstrzygniecie postępowania? Jak to jest bo zpełnie się pogubiłam:(

2

Odp: wolna ręka przy usługach restauracyjnych???

z tego co piszesz, są to działania poza ustawą.

3

Odp: wolna ręka przy usługach restauracyjnych???

ale art. 5 nie mówi o wyłaczeniu z ustawy, ale o niestosowaniu terminów, wadium i przesłanek innych trybów, wiec postępowania nie trzeba robić przy usługach restauracyjnych?? Bo z przepisu wynika, ze trzeba i można jakis tryb nie konkurencyjny, albo wolną rękę, więc jak to wygląda w praktyce??

4

Odp: wolna ręka przy usługach restauracyjnych???

Fifi, pisząc że są to działania poza ustawą, myślałam o tym, iż umowa została skonsumowana, więc co teraz możesz zrobić? Co kolwiek uczynisz "jest po herbacie" - niektórych dat nie da się wrócić. Jeżeli powiem zrób ZOC, jak masz zamiar je przpeorwadzić post factum. Na przyszłość zabezpiecz się umową przeprowadzając ZOC lub WR, tak jak wynka to z przepisów, w tym art.5:)

Nora

5 (edytowany przez fifi 2007-03-20 06:05:56)

Odp: wolna ręka przy usługach restauracyjnych???

No dobrze nie mówmy juz o tym co było, bo już rzeczywiscie jest po fakcie. Ale teraz jest taka sytuacja, że przyjeżdża delegacja z innego miasta, jest to 5 osób i dowiaduję się o tym dzień przed lub jeszcze tego samego dnia, wiec co mam zrobić w takiej sytuacji skoro te osoby chcą zjeść obiad w danej restauracji i to jeszcze w innym mieście?? Pogubiłam się jak tu należy stosować PZP bo kurcze gdyby nie to przekroczenie 6000 euro sad

6

Odp: wolna ręka przy usługach restauracyjnych???

na działania we własnym mieście przeprowadź procedurę. Jeżeli będzie sytuacja o której piszesz, jest to jednorazowy przypadek, należy dobrze opisać fakturę i "zjeść" poza ustawą. Nie sądzę by rachunek ten przekroczył 6 000 euro.;)

7

Odp: wolna ręka przy usługach restauracyjnych???

No dobrze czyli mimo przekroczenia kwoty rocznej 6000 euro przy zjedzeniu jednego obiadu jeśli nie przekracza 6000 euro nie prowadzić postępowań?? Z tego co piszesz nora na niektóre robić postepowanie (czyli negocjajce ceny przy WR i sporządzenie protokołu), a przy innych już nie? Czy to bedzie zgodne z ust. o finansach publicznych? To muszę WR rowadzić kilka dni przed planowanym skonsumowaniem posiłku, nawet jaknie wiem ile mi goście zjedzą:( kompletnie nie rozumiem tego:(

8

Odp: wolna ręka przy usługach restauracyjnych???

ja też nie bardzo Cię rozumię. Przepis art. 5 pkt. 3 dotyczy usług restauracyjnych które są świadczeniem ciągłym, okresowym, a nie jednorazowym wypadem, nie wiadomo z kim, kiedy i za ile, na obiadek. Twój probelm, obawiam się, nie jest do rozstrzygnięcia na forum. Przykro mi, może ktoś inny podzieli się z Tobą własnymi doświadczeniami.:(

nora

9

Odp: wolna ręka przy usługach restauracyjnych???

Wiem, że jest to skomplikowane, dlatego mam problem. Ale jeśli by zrobić tak jak noro mówisz, że jest to jednokrotny wypad, to nie robić postępowania a dopiero przy świadczeniach ciagłych zrobić szybciutko WR! Ale kto mi to potwierdzi i podpowie jak to w praktyce uczynić....

10

Odp: wolna ręka przy usługach restauracyjnych???

fifi nie dajmy sie zwariowac smile a co jesli podpiszesz umowe w jednej restauracji (mysle ze  wymagaja spotkanka minimum luksusu) pojedzie delegacja a tam...... BRAK MIEJSC smile hehhhehhe

no i wracacie do firmy i... musisz postepowanie przeprowadzic smile hehhehhe

jesli dyrektore zje 3-4 x w roku obiadek z goscmi nie musiosz stosowac procedury smile chyba ze balety urzadzi powyzej 6 smile hehe - a nie wiem jakie sa jego mozliwosci smile

jesli natomiast je obiadki codziennie to powinnas pomyslec jak jego brzuszek zgodnie z ustawa zapelniac smile

pozdr

11

Odp: wolna ręka przy usługach restauracyjnych???

Zasugeruj dyrowi, żeby delegację zaprosił do McDonalda, albo na jakąś "chińszczyznę"... taniej będzie i napewno poniżej 6000 euro wink

12

Odp: wolna ręka przy usługach restauracyjnych???

Jeśli weźmiesz pod uwagę tylko obiadki z delegacjami, to trudno będzie stwierdzić, że jest to usługa okresowa.
Nie wiesz ile tych obiadków, czy wogóle będą, ile będą kosztować nawet orientacyjnie, bo ile przyjedzie delegacji?
No i wrzeszcie najważniejsze. Nie ma restauracji, w której podają wszystko, i jeśli gość nie znajdzie coś dla siebie to zmiana lokalu. Jedni wolą hamburgery inni chińskie żarcie. Ta sytuacja bardzo przypomina zakup książek do biblioteki (znajdziesz na szt. UZP).

Pozdrawiam