1

Temat: błąd w formularzu ofertowym

Mieliśmy w formularzu ofertowym zapis, że zakończenie zadania nastąpi 31.12.2010 z tym, że roboty zewnętrzne muszą zostać zakończone do 31.10.2010. Jeden z Wykonawców (z najniższą ceną..) wywalił z wzoru formularza tę drugą część o robotach zewnętrznych.. Wygląda to jakby było zrobione z premedytacją. Czy można w ogóle myśleć, że jest to omyłka czy oferta do odrzucenia, bo nie trzyma się naszego terminu realizacji?

2

Odp: błąd w formularzu ofertowym

Czy w ofercie jest zapis typu: zapoznałem się z istotnymi postanowieniami umowy i akceptuje je bez zastrzeżeń - a w istotnych postanowieniach jest  mowa o tym terminie.

3

Mam zapis: oświadczam, że zawarty w SIWZ projekt umowy został przez nas zaakceptowany i w przypadku wyboru naszej ofert podpiszemy umowę na określonych w nim warunkach. Wzór umowy zawiera dokładnie taki sam zapis jak w formularzu ofertowym. To uznać? A nie jest tak, że on celowy wymazał tę drugą część bo np. nie zdąży w tym terminie wykonać robót zewnętrznych?

4

daria-d11 napisał/a:

1. To uznać?
2. A nie jest tak, że on celowy wymazał tę drugą część bo np. nie zdąży w tym terminie wykonać robót zewnętrznych?

1. Uznać.
2. Może i celowo, ale mu nie wyszło ponieważ - wolens nolens - oświadczył że wykona roboty zewnętrzne w wyznaczonym terminie.

5

Zgadzam się z Mirasem.

6

MIRAS napisał/a:
daria-d11 napisał/a:

1. To uznać?
2. A nie jest tak, że on celowy wymazał tę drugą część bo np. nie zdąży w tym terminie wykonać robót zewnętrznych?

1. Uznać.
2. Może i celowo, ale mu nie wyszło ponieważ - wolens nolens - oświadczył że wykona roboty zewnętrzne w wyznaczonym terminie.

smile chyba raczej nolens volens, ale podoba mi się Twoja kombinacja wink

7

novak napisał/a:

chyba raczej nolens volens

Chyba raczej nie - szyk wyrazów jest prawidłowy, a "volens" napisałem przez "W" celowo, dla podkreślenia, że wykonawca napewno "nie chciał" wink

8

Dzięki serdeczne smile