1

Temat: Braki i rozbieżności cen w koszotrysie

Witam,
PN na RB w oparciu ceny o kosztorys szczegółowy (Jest to budowa SUW od podstaw). Po sprawdzeniu kosztorysów szczegołowych na podstawie przedmiarów dołączonych do SIWZ mam problemy. Otóż w najkorzystniejszej (najtańszej ofercie - druga jest kilka tysięcy droższa) jest brak jednej sztuki urządzenia w kosztorysie (w przedmiarze były dwie), oprócz tego niektóre ceny na urządzenia są zaniżone, np. pompa kosztuje w najtańszej ofercie 130zł, a następna najtańsza do 6000zł, i kilka jest takich sytuacji - czy mogę zażądać wyjaśnień do w/w kwestii - jeżeli tak, to na jakiej podstawie?!
I druga sprawa, w tym samym PN innej oferent powycinał normalnie  pozycje z kosztorysu i do tego także z materiałów - i co teraz?! Żądać wyjaśnień czy jak?

2

Odp: Braki i rozbieżności cen w koszotrysie

Jeżeli  chodzi o brak jednej sztuki urządzenia można było by to poprawić dopisując to jedno urządzenie, tym bardziej że cenę za to urządzenie znacie gdyż jest w kosztorysie, tutaj właśnie nie wiem jak wygląda sprawa wycięcia pozycji z kosztorysu na jaką to jest skalę.

3 (edytowany przez Tedeusz 2010-07-29 10:50:21)

Ale co? Mam sam dopisać....??
A i jeszcze jedna sprawa...w "Formularzu ofertowym wykonawcy" przy rękojmi jeden z Wykonawców wpisał "-" - mam żądać wyjaśnienia tego? Bo termin gwarancji podał, natomiast z rękojmią mam tu problem...

4

Tedeusz napisał/a:

brak jednej sztuki urządzenia w kosztorysie (w przedmiarze były dwie)

Należy poprawić zgodnie z art.87 ust.2 ustawy

Tedeusz napisał/a:

oprócz tego niektóre ceny na urządzenia są zaniżone

To problem??? Ciekawe czyj, dlaczego i po co zamawiający sobie głowę zawraca???

Tedeusz napisał/a:

mogę zażądać wyjaśnień do w/w kwestii - jeżeli tak, to na jakiej podstawie?!

Żądać można zawsze (np. art.87.1) tylko po co? Chyba tylko żeby prowadzić postępowanie w związku z art. 89.1.4 - ale czy warto???

Tedeusz napisał/a:

oferent powycinał normalnie  pozycje z kosztorysu

Może ceny pozycji objął innymi pozycjami? Na podstawie całego zapytania trudno mi coś zarzucać wykonawcy.

Tedeusz napisał/a:

oferent powycinał normalnie  pozycje ...  także z materiałów - i co teraz?!

Skupić się na poważniejszych sprawach.