1

Temat: Poleganie na zdolnościach finansowych innych podmiotów

Witam

Mam wątpliwości związane z praktycznym zastosowaniem art. 26 ust. 2b. Zakłada on, że ?Wykonawca może polegać na wiedzy i doświadczeniu, potencjale technicznym, osobach zdolnych do wykonania zamówienia lub zdolnościach finansowych innych podmiotów, niezależnie od charakteru prawnego łączących go z nim stosunków. Wykonawca w takiej sytuacji zobowiązany jest udowodnić zamawiającemu, iż będzie dysponował zasobami niezbędnymi do realizacji zamówienia, w szczególności przedstawiając w tym celu pisemne zobowiązanie tych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na okres korzystania z nich przy wykonywaniu zamówienia?.
Wątpliwości moje dotyczą ?polegania na zdolnościach finansowych innych podmiotów?.

Konkretnie chodzi o taki przypadek:

Spółka X handlująca maszynami chce wziąć udział w przetargu na dostawę. Zamawiający wymaga środków finansowych lub zdolności kredytowej - w postaci informacji banku - na co najmniej 2 mln zł, tymczasem spółka X ma taką zdolność tylko na 1 mln zł. Czy w takiej sytuacji spółka X może polegać na zdolności finansowej spółki Y, z którą ma podpisaną umowę handlową? Jeżeli tak, to w jaki sposób ma udowodnić Zamawiającemu, że będzie dysponowała zasobami (finansowymi) niezbędnymi do realizacji zamówienia? W jakiej formie ma przedstawić pisemne zobowiązanie spółki Y? Czy to może być zobowiązanie do udzielenia spółce X pożyczki na brakującą kwotę 1 mln zł z informacją banku potwierdzającą zdolność finansową spółki Y?
Chcę też zaznaczyć, że spółka Y mogąca udzielić takiego zobowiązania jest firmą zagraniczną (członek UE).
W opiniach prawnych na stronie UZP można spotkać się z twierdzeniem, że ?uprawnienie do opierania się na potencjale podmiotów trzecich dotyczy jedynie niektórych spośród wymienionych w art. 22 ust. 1 warunków. Uprawnienie to nie obejmuje więc warunku posiadania uprawnień oraz warunku potencjału ekonomicznego. Przykładowo powszechnie stosowane w praktyce wymagania ekonomiczne takie jak posiadanie odpowiedniej płynności bieżącej ze swej istoty przypisane są bezpośrednio wykonawcy?. Dalej czytamy jednak (w tej samej opinii prawnej) że ?w przypadku wykazywania spełniania warunków udziału w postępowaniu poprzez odwoływanie się do potencjału podmiotów trzecich w zakresie sytuacji finansowej (?) za wystarczające może być uznane zobowiązanie podmiotu trzeciego do udostępnienia odpowiednich zasobów na rzecz wykonawcy. Stosunek wykonawcy z podmiotem trzecim może ograniczać się do zobowiązania udzielenia wykonawcy np. pożyczki? itd. (widzę w tej opinii trochę sprzeczności ? bo niby jak: można polegać na potencjale ekonomicznym czy nie można??)

Ale reasumując, czy w świetle powyższego, Waszym zdaniem, spółka X w celu wykazania zdolności finansowej na 2 mln zł może polegać na podmiocie trzecim (tzn. zagranicznej spółce Y będącej członkiem UE)? I jaką formę to ?Poleganie? ma mieć? Czy wystarczy dołączyć do oferty tylko pisemne zobowiązanie spółki Y do udzielenia pożyczki na kwotę 1 mln zł? Czy też należy to zrobić w jakiś inny sposób, pamiętając, że do oferty musi być dołączona informacja banku potwierdzająca zdolność kredytową?
Może ktoś miał już do czynienia z taką lub podobną sytuacją?

2

Odp: Poleganie na zdolnościach finansowych innych podmiotów

Powiem moje zdanie - Może polegać - Pisemne zobowiązanie (oryginał) + wymagane dokumenty względem wykonawcy o niepodleganiu wykluczeniu (takie jakie obowiazują w państwach członkowskich UE) i tak samo jeśli chopdzi o wymagania wzgledem spełnienia warunku -zdolnosci finansowe (np. bank).

3

Dobrze, tylko dlaczego uważasz, że trzeba dołączyć do pisemnego zobowiązania "wymagane dokumenty względem wykonawcy o niepodleganiu wykluczeniu", skoro podmiot ten nie będzie brał udziału w realizacji zamówienia? Jeśli mają być te dokumenty, to lepiej od razu stworzyć konsorcjum i po sprawie, a nie polegać na "zobowiązaniu"?

4

W jakiś sposób będzie brał udział bo udostępni środki finansowe w konkretnym zamówieniu. Ale jak pisałam to moje zdanie.

5

Dzięki:) Czyli prawie jak konsorcjum, ale bez solidarnej odpowiedzialności za niewykonanie lub nienależyte wykonanie zamówienia itp...?

6

A no coś takiego ot taki Twór.

7

Trochę tu nie tak.
Przede wszystkim ?inny podmiot? musi przedstawić INFORMACJĘ Z BANKU  potwierdzającą zdolność kredytową lub posiadane środki - to wynika bezpośrednio z §1 ust.3 oraz ust.1 pkt 9 Rozporządzenia ws. rodzajów dokumentów (...). Zbędne tu konsorcja, oświadczenia i dokumenty, które mają na myśli przedmówcy.
Należy też rozróżniać zdolność finansową od sytuacji ekonomicznej.

8

Czyli uważasz hubal, że wystarczy w tej sytuacji informacja banku (rozumiem, że tłumaczona) oraz pisemne zobowiązanie? Ale zobowiązanie do czego? Do udzielenia ewentualnej pożyczki?

9

Ano:
zobowiązanie do oddania do dyspozycji wykonawcy swoich zasobów finansowych w wysokości ... do wykorzystania przy wykonywaniu zamówienia ...
- zgodnie z zapisem art.26.2b ustawy, przynajmniej ja bym tak formułował.

10

Ok hubal ale co nie wymagałbyś oświadczeń z art 24 ust 1 wiadomo że informacja z banku to oczywista oczywistość.

11

czyli tak myśląc jak hubal jestem Czesio z mafi który ma 1 000 000 zł piszę zobowiązanie i przedstawiam rachunek z banku  biore udział (pośrednio w przetargu piore kase) byłem  karany-  od wykonawcy Z wymagał  KRK a od Czesia nie?

12

W art. 26 ust. 2b pisze, że podmiot trzeci w szczególności przedstawia zobowiązanie etc. Nie ma nigdzie mowy o karalności... Poza tym myślałem, że "poleganie na innych podmiotach" jest alternatywą dla konsorcjum, a nie jego powielaniem? Gdyby ustawodawca zakładał, że wszystkie podmioty trzecie będą Czesiami z mafii piorącymi kasę, to po co uchwalał by takie przepisy? Jeśli faktycznie trzeba dołączyć wszystkie dokumenty z art. 24, to granica między konsorcjum a poleganiem na innych podmiotach jest już niebezpiecznie cienka..:) przynajmniej dla mnie

13

Nie przesadzajmy.
Pokazanie pieniędzy to jeszcze nie pranie, lecz w tym przypadku całkiem dobry uczynek.
A na KRK itp. szkoda mi język strzępić.