Temat: ubezpieczenia - jakie warunki dla wykonawcy - pomozcie!!!
pomozcie. jakie mozna postawic warunki w post dot ubezpieczen (wartosc powyzej progu 60000 E)
czy mozna postawic warunek kapitalu zakladowego? jak to mozna uzasadnic?
jakie inne?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
pomozcie. jakie mozna postawic warunki w post dot ubezpieczen (wartosc powyzej progu 60000 E)
czy mozna postawic warunek kapitalu zakladowego? jak to mozna uzasadnic?
jakie inne?
U mnie były to takie wymagania:
- oświadczenie z art. 22 i 24 PZP,
- akceptacja wzoru umowy,
- odpis z KRS,
- zezwolenie na wykonywanie działalności ubezpieczniowej,
- informacja z KRK w zakresie art. 24 ust. 1 pkt. 4-9 PZp,
- sprawozdanie finansowe za ostatni rok,
- zaswiadczenie z ZUS i US,
- ogólne warunki wszystkich u bezpieczeń, które są przedmiotem zmaówienia.
Przy sporzadząniu SIWZ i rozstrzygnięciu do składu komisji był powołany Broker, który poprostu się na tym znał, bo my co o tym wiemy, skoro z ubezpieczeniami nie mamy zbyt dużo wspólnego.
a do czego wymagalas sprawozdania?
stawialas jakies w-ki?
czy stawialas np wymog posiadania centrum likwidacji szkod w miejscu (miejscowosci) zamawiajacego??
moze inne osoby maja jakies doswiadczenia w tym temacie?? pomozcie:)
przykro mi, nie mam doświadczenia praktycznego w procedurach ubezpieczeniowych, ael pomocny może być dla Ciebie kontakt z którymkolwiek ubezpieczycielem, gdyż wskaże Ci kilka istotnych reguł.
Ale, nie sposób także zacytować marty_kęt:
sprawozdanie finansowe za ostatni rok,, co do pozostałych nie mam zastrzeżeń. Są to dokumenty potwierdzające spełnienie tzw. warunku ostrego z art. 22.1.1 i 22.1.4 (z wyłączeniem akceptacji wzoru umowy). Natomiast sprawozdanie musi mieć dookreślony warunek, co zamawiający chce w nim badać i sprawdzać czy ów warunek został spełniony.
Lolilap, sięgnij do wiedzy w ogłoszeniach BZP. To skarbnica i źródło informacji, myślę, że i w Twoim przypadku także znajdziesz coś interesującego.
nora
dziekuje bardzo poszukam w uzp
Prowadziłem takie postępowanie w 2005 r.
Dokumentacje przygotował wynajęty broker, dzięki czemu łatwo było porównać złożone oferty.
Warunki udziału w postępowaniu były takie:
1. Wykonawcy ubiegający się o zamówienie publiczne muszą spełnić niżej wymienione warunki:
1.1. Spełniać warunki określone w art. 22 ust. 1 ustawy.
1.2. Posiadać zezwolenie Ministra Finansów na prowadzenie działalności ubezpieczeniowej.
1.3 Wyrazić zgodę na:
a) płatność składki (kwartalna)
b) przyjęcie do ochrony wszystkich miejsc prowadzenia działalności
c) przyjęcie warunków wymaganych dla poszczególnych ryzyk ubezpieczeniowych wymienionych w załącznikach do specyfikacji.
d) wyrazić zgodę na wystawianie polis na okres krótszy niż 1 rok z uwzględnieniem aktualnie funkcjonujących w jednostkach polis. W takim przypadku składka roczna rozliczana będzie ?co do dnia? za faktyczny okres ochrony nie ma zastosowania składka minimalna z polisy ubezpieczeniowej.
1.4. Opracować ofertę wg załączonych formularzy zgodnie z przepisami ustawy oraz wskazaniami zawartymi w niniejszej specyfikacji i jej załącznikach.
1.5. Posiadać na dzień 31.12.2004 r. pokrycie marginesu wypłacalności i pokrycie rezerw lokatami / aktywami powyżej 100%.
Pozdrawiam
to mamy podobne w-ki a nawet mam wiecej dzieki
a co sadzicie o postawieniu warunku zrealizowania umowy o wartosci.......... gdyz obawiamy sie malych firm kto5re moga sobie nie poradzic (z doswiadczenia) ze skomplikowanym zakresem zamowienia?
1.5. Posiadać na dzień 31.12.2004 r. pokrycie marginesu wypłacalności i pokrycie rezerw lokatami / aktywami powyżej 100%.
Pozdrawiam
i jeszcze jedno jak weryfikowales spelnienie tego w-ku?? sprawozdaniem fin???
Jeden z punktów Formularza ofertowego zawierał oświadczenie wykonawcy o spełnieniu tego warunku.
Brokerzy monitorują wyniki finansowe firm ubezpieczeniowych i wiedzą, które są, a które nie są wypłacalne i w jakiej kondycji finansowej dlatego wykonawcy nie składali bilansów, ale mMozna to zweryfikować na podstawie bilansu.
Ponadto firmy ubezpieczeniowe są pod ciągłym nadzorem KNUiFE i jeśli się coś złego w nich dzieje np. margines wypłacalności jest poniżej pewnej (dość dużej) kwoty to KNUiFE wprowadza np. zarząd komisaryczny, gdyż sfera ubezpieczeń jest chroniona z uwagi na ważne znaczenie społeczne.
Ponadto broker wam ustali warunki preferowane (podlegajace punktowaniu) jako jedno z kryteriów oceny ofert, z uwzglednieniem waszych potrzeb.
A tak na marginesie to na dzień dzisiejszy dawne Daewoo ma kłopoty i z nimi trzeba będzie uważać, ale oni specjalizują się w ubezpieczeniach komunikacyjnych.
Powodzenia
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc