1

Temat: Co w takim wypadku

Przed podpisaniem umowy wykonawca zwrócił się z prośbą o zmaianę Kierownika budowy. Zaoferował osobe o uprawnieniach równoważnych i takim samym doswiadczeniu. czy zamawiający może wyrazić zgodę na zamianę i wpisanie tego kierownika do umowy. Jak tak to co ma dostarczyć wykonawca jakie dokumenty. czy oświadczenia itp.

2

Odp: Co w takim wypadku

Wykonawca ma takie prawo, ponieważ może zmienić kierownika budowy w trakcie trwania robót. Jeżeli jak piszesz, że ma uprawnienia równoważne to trzeba poprosić o:
1. Uprawnienia budowlane w danej specjalności - zrobić sobie ksero,
2. Aktualne Zaświadczenie o przynależności do odpowiedniej izby inżynierów - zrobić sobie ksero,
3. Złożenie oświadczenia o podjęciu obowiązków kierownika budowy - zrobić sobie ksero.

3

Jak wyżej, ma prawo.

4

Dzięki serdeczne.

5

Czyli przed podpisaniem umowy nie będzie problemu. Potem to już tylko aneks/

6

Najlepiej by było do umowy wstawić tego nowego kierownika budowy.

7

no właśnie mam tak zamiar zrobić

8

A po co w ogóle wstawiać?

9

no jak we wzorze umowy był zapis o konkretnego kierownika robót . Pan......................... o upraw......................

10

Jest to standardowy zapis na roboty budowlane. Jeżeli piszesz, że we wzorze umowy był to trzeba go wstawić.

11

no właśnie wiem

12

w trakcie trwania umowy mogę zmienic kierownika bo umowa przewiduje taką okoliczność.
Ale teraz przed podpisaniem umowy wykonawca zwrócił się o zmianę tego kierownika z oferty na innego.

13

Ma takie prawo, ponieważ doszedł do wniosku, że ten będzie lepszy niż ten zaproponowany w ofercie. Wpisanie tego nowego kierownika zmniejszy ci robotę papierkową przy zawieraniu aneksu dot. zmiany kierownika budowy.

14

ok tak zrobię.

15

alex napisał/a:

Jest to standardowy zapis...

Taaak? Ciekawe na jakiej podstawie i po co? Nie znam takich standardów i zwalczam jak mogę.

nina napisał/a:

w trakcie trwania umowy mogę zmienic kierownika bo umowa przewiduje taką okoliczność.

A jeśli nie przewiduje to co??? Kierownik nie ma prawa umrzeć, zachorować, zwolnić, zrezygnować z dnia na dzień ??? Kierownik steruje naszą umową, a ile dni będziemy robić aneks? Wtedy umowa bez kierownika. Ważna czy nie???

nina napisał/a:

Ale teraz przed podpisaniem umowy wykonawca zwrócił się o zmianę tego kierownika z oferty na innego.

Teoretycznie będzie mieć prawo co dzień i co dzień nowy aneks - fascynujące zajęcie - nieprawdaż?

16

Wsio fajnie tylko powiedz to i wytlumacz jednostka nadzorującym realizacje zadań z programów UE

17

I jeszcze jest to istotna zmiana no nie. Zmiana kluczowego personelu na której podstawie dokonano wyboru oferty

18

Jeśli nawarzyliście sobie tego piwa, tzn. zapisów umowy, to oczywiście trzeba się do nich stosować oraz na bieżąco obowiązkowo aktualizować.
Ja tylko podpowiadam rozwiązania na przyszłość.

19

nina napisał/a:

Zmiana kluczowego personelu na której podstawie dokonano wyboru oferty

Oczywiście strony nie mogą teraz ignorować zapisów i muszą zapewnić odpowiednie osoby (nie znaczy że te same) i dokumenty.

20

czyli się zgadzamy jak sobie wymyśliliśmy takie zapisy  to trzeba się stosować .

21 (edytowany przez hubal 2010-07-31 16:05:41)

No tak.
Chciałbym jednak uściślić jedną myśl: wątek rozwijał się pod względem prawa  do zmiany, lecz należy wyraźnie powiedzieć przynajmniej na koniec, że to w zasadzie nie prawo lecz OBOWIĄZEK. Zarówno obowiązek powiadomienia zamawiającego o zmianie kierownika, jak też obowiązek przyjęcia zawiadomienia i następnie obowiązek dopełnienia wszelkich formalności (ze zmianą umowy włącznie jeśli to konieczne).

Moim zdaniem nie może też być mowy wyrażeniu zgody w takich przypadkach. Kierownik jest wolnym człowiekiem, odchodzi i tyle, ma ?w nosie? zamówienie publiczne i wszelkie jego wymogi (to także w związku z dyskusjami w innych wątkach).

22

tak jest czyli wsio wyjaśnione.