Odp: Zapytanie o polise OC w Konsorcjum
Tadeusz - to Ty decydujesz jak robić. Ja i MIRAS prezentujemy swoje stanowisko i tylko tyle.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Tadeusz - to Ty decydujesz jak robić. Ja i MIRAS prezentujemy swoje stanowisko i tylko tyle.
Ja wiem. Chodzi mi tylko o to, gdzie znajdę zapis o tym Konsorcjum, że nie mogę tak wymagać, albo jak się tłumaczyć że nie wezwałem do uzupełniania i że przyjąłem polisę Lidera Konsorcjum.
Poza tym apropo wymagań, to przy ubezpieczeniach dobrowolnych (a takie to jest dla Wykonawcy RB) Zamawiający ma prawo żądać np. klauzuli prolongacyjnej.
Wykonawca ma wykazać, że na dzien składania ofert jest ubezpieczony - tylko tyle i aż tyle. Żadanie klauzuli prolongacyjnej na tym etapie i w celu wykazania spełniania warunków udziału w postepowaniu jest nieuprawnione.
Tedeusz napisał/a:To czy mogę zrobić tak, że przyjmę polise Lidera Konsorcjum i nie wzywać do uzupełniania?
1. No więc właśnie - czy nie jest przypadkiem tak, że jeżeli jakiś zapis siwz jest sprzeczny z prawem, to jest on nieobowiązujący?
2. Może można nie wzywać do uzupełnienia, pomimo feralnego zapisu w specyfikacji?
1. Upraszczasz sprawę Apollo.
2. Nawet nie należy wzywać - ale co z potencjalnymi wykonawcami, którzy jak zobaczyli takie warunki to podjeli decyzję o rezygnacji z ubiegania sie o udzielenie zamówienia.
Wykonawca jako profesjonalista, nawet gdy zobaczy tak postawiony warunek nie zrezygnuje z udziału w postępowaniu. Udokumentuje spełnianie warunku zgodnie z prawem, a nie tak, jak wymaga tego zamawiający (nota bene nieprawnie). Bo nawet, gdy zostanie wykluczony, to przed KIO wygra. Poza tym istnieje jeszcze quasi protest lub odwołanie ..., jest więc kilka sposobów na to, aby pogrozić palcem zamawiającemu jeszcze przed upływem tso.
Nawet po nowelizacjach zamawiający często żądają np. kserokopii świadectw potwierdzających kwalifikacje, wykształcenie... - jak wiadomo podstawy prawnej brak. Nie sądzę, aby przy tak skonstruowanej siwz wykonawcy rezygnowali z udziału w przetargu, tylko dlatego, że zamawiający zarządał czegoś do czego nie był uprawniony.
Udział w postępowaniach konkurencyjnych jest otwarty i równy dla wszystkich wykonawców, zarówno profesjonalistów, jak i debiutantów. Warunki udziału musza być zgodne z obowiązującymi przepisami a każde naruszenie przepisów wywołuje określone skutki prawne - czy zamawiający chce, czy nie chce - tak jak Appollo przyjąć tego do wiadomości.
W ubezpieczeniu OC (mam na myśli OC działalności gosp) klauzula prolongacyjna jest stosowana bardzo rzadko - trudno przewidziec wysokośc składki na następny okres ubezpieczenia. Wg mnie wystarczającym zabezpieczeniem dla Zamawiającego jest wpisanie do projektu umowy zobowiązania do posiadania polisy przez cały okres wykonywania zamówienia. Przesadzanie z wymogami przez Zamawiających prowadzi do niepotrzebnych problemów wykonawców, którzy i tak mają trudne życie
Tedeusz napisał/a:.Oprócz tego wynikł mi drugi problem (mój Kierownik naciskał na taki zapis), aby polisa posiadała klauzulę prolongacyjną - i taki zapis w SIWZ jest
No to żeście pojechali... żądanie jest nieuprawnione - jak dla mnie postępowanie do unieważnienia.
MIRAS albo Ktokolwiek - możecie Mnie nakierować na jakieś wyroki KIO dotyczące polisy OC i wymagań w tym względzie, bo chciałby to przestawić Prezesowi a muszę mieć ASA w rękawie żeby udowodnić, że przetarg do unieważnienia...Z góry dzięki!
Celem powstania konsorcjum jest wspólne posługiwanie się posiadanym przez uczestników konsorcjów potencjałów technicznych i finansowych, a zatem możliwość sumowania potencjału obejmuje również posługiwanie się polisą ubezpieczeniową (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 2 września 2009 r.; sygn. akt KIO/UZP 1085/09).
Podobnie:
Sygn. akt KIO/UZP 993/09
Sygn. akt KIO/UZP 59/10
Sygn. KIO/UZP 33/09
Sygn. KIO/UZP 973/09
i wiele, wiele innych...
Dzięki już sprawdzam.
A jeszcze pytanko - gdzie znajdę wymagania wobec polisy OC - chodzi mi o to, aby wytłumaczyć Kierownikowi że na etapie przetargu nie możemy żądać aby w polisie była klauzula prolongacyjna. Kierownik po prostu chciał, aby ubezpieczenie trwało przez cały czas trwania RB - tego wiem, że też nie mogę wymagać. Chce wykazać, iż na etapie przetargu może tylko żądać "opłaconej polisy" - zgodnie z rozrządzeniem ws. wymaganych dokumentów.
1. A jeszcze pytanko - gdzie znajdę wymagania wobec polisy OC - chodzi mi o to, aby wytłumaczyć Kierownikowi że na etapie przetargu nie możemy żądać aby w polisie była klauzula prolongacyjna.
2. Kierownik po prostu chciał, aby ubezpieczenie trwało przez cały czas trwania RB - tego wiem, że też nie mogę wymagać.
1. Art. 26.2a Pzp
Art. 26.3 Pzp
2. Możesz wymagać od wykonawcy, którego ofertę wybierzesz - przed podpisaniem umowy.
I teraz powstaje pytanie, bo mam dokumentacje przygotowaną do wezwań i uzupełnień.
I tak, Konsorcjum nie wyzywam do uzupełnienia oferty o polisę partnera...Natomiast wzywam wszystkich do wyjaśnienia polisy (że brak klauzuli prolongacyjnej) i że mają złożyć oświadczenie że w wypadku wyboru oferty ma taką polisę przedstawić. Czy takie wyjście jest możliwe czy unieważniać przetarg?
1. Konsorcjum nie wyzywam do uzupełnienia oferty o polisę partnera...
2. Natomiast wzywam wszystkich do wyjaśnienia polisy (że brak klauzuli prolongacyjnej) i że mają złożyć oświadczenie że w wypadku wyboru oferty ma taką polisę przedstawić.
3. Czy takie wyjście jest możliwe czy unieważniać przetarg?
1. Nie wzywasz.
2. Teraz to już musztarda po obiedzie. Nie możesz wzywać do złożenia takiego oświadczenia.
3. Zalecam: unieważnienie.
Jestem po konsultacji z niezależnym ekspertem z zakresu zamówień publicznych - to właśnie w materiałach z jego szkoleniu był zapis o klauzuli prolongacyjnej i mi powiedział krótko, że nie ma co unieważniać przetargu tylko wołać o klauzule prolongacyjną a w przypadku Konsorcjum nie wołać o drugie ubezpieczenie - bo to by było bez sensu i mogło by narobic problemów, liczy się fakt że Lider Konsorcjum ma polisę wymaganą, a fakt wymagania "osobnych polis" obronie bez problemu.
Także, zobaczymy jak się to potoczy...
Jestem po konsultacji z niezależnym ekspertem z zakresu zamówień publicznych
Łatwo mu mówić - ponieważ ten niezależny ekspert nie będzie odpowiadał za nie prawidłowe przeprowadzenie postępowania o udzielenie zamówienia. Wybór należy do Ciebie.
Będę unieważniał przetarg, tylko teraz na jakiej podstawie..."że, Zamawiający umieścił niezgodny zapis dotyczący dokumentów wspólnych przy polisie OC" czy jak?!
Nigdy nie unieważniałem przetargu i teraz zastanawiam się jak to zrobić...
Czy przy unieważnieniu z takiego powodu, mogę dziś unieważnić a jutro ogłosić nowy przetarg - czy jest jakiś okres karencji?!
Będę unieważniał przetarg, tylko teraz na jakiej podstawie..."że, Zamawiający umieścił niezgodny zapis dotyczący dokumentów wspólnych przy polisie OC" czy jak?!
Nigdy nie unieważniałem przetargu i teraz zastanawiam się jak to zrobić...
Coś w tym stylu:
1. Uzasadnienie faktyczne:
Warunki udziału w postępowaniu zostały opisane niezgodnie z przepisami ustawy PZP, tj. (tutaj wyliczenie ...).
W wyniku naruszeń, o których mowa wyżej doszło do naruszenia zasad udzielania zamówień publicznych, w tym zasady uczciwej konkurencji i równego traktowania wykonawców, o których mowa w art. 7 ustawy. Wyżej wskazane naruszenia mogły mieć wpływ na wynik postępowania. Powyższe powoduje, że prowadzenie postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, którego celem jest dokonanie wyboru oferty wykonawcy, a następnie zawarcie umowy staje się bezprzedmiotowe ? zgodnie bowiem z art. 146 ust. 6 ustawy jak wyżej, umowa mogłaby zostać unieważniona, jeżeli zamawiający dokonałby wyboru oferty z naruszeniem przepisu ustawy, które mogło mieć wpływ na wynik postępowania.
2. Uzasadnienie prawne:
Zamawiający podjął decyzję o unieważnieniu postępowania na podstawie przepisu art. 93 ust. 1 pkt 7 PZP, zgodnie z którym to przepisem zamawiający zobowiązany jest unieważnić postępowanie o udzielenie zamówienia, jeżeli postępowanie obarczone jest niemożliwą do usunięcia wadą uniemożliwiającą zawarcie niepodlegającej unieważnieniu umowy w sprawie zamówienia publicznego.
Czy przy unieważnieniu z takiego powodu, mogę dziś unieważnić a jutro ogłosić nowy przetarg - czy jest jakiś okres karencji?!
Jaka wartość?
Z tym, że teraz jest pytanie...Czy mogę unieważnić przetarg po otwarciu ofert, przed wezwaniem do uzupełnienia dokumentów oświadczeń...Chodzi mi o to czy nie powinno to wyglądać tak, że wzywam Wykonawców do uzupełnienia na podstawie art. 26 ust. 3 uPZP, nikt mi nie uzupełnia (i tu jest problem, bo musiałbym zatrzymać WADIUM - a tego nie chce!!!), odrzucić wszystkie oferty na podstawie art. 93 ust. 1 pkt. 1 uPZP...Bo tu mam problem...
Najchętniej to bym zrobił tak jak Miras napisał i rozpisał nowy przetarg bez feralnego zapisu...
Tedeusz napisał/a:Czy przy unieważnieniu z takiego powodu, mogę dziś unieważnić a jutro ogłosić nowy przetarg - czy jest jakiś okres karencji?!
Jaka wartość?
Szacunkowa (z dopuszczalnym zamówieniem uzupełniającym 20%) - bez VAT: 2 081 485.26 PLN
1. Czy mogę unieważnić przetarg po otwarciu ofert, przed wezwaniem do uzupełnienia dokumentów oświadczeń... 2. Chodzi mi o to czy nie powinno to wyglądać tak, że wzywam Wykonawców do uzupełnienia na podstawie art. 26 ust. 3 uPZP
3. Najchętniej to bym zrobił tak jak Miras napisał i rozpisał nowy przetarg bez feralnego zapisu...
1. Tak.
2. Nie wzywasz - unieważniasz.
3. Pamiętaj o 93.4
Dzięki. Unieważnię dziś przetarg i po zmianie SIWZ rozpiszę nowy przetarg i pamiętam o 93.4. Aha i jeszcze jedno, czy w ogłoszeniu które wysyłam do Wykonawców których oferty zostały otwarte (a wysyłam tylko do nich - zgodnie z 93.3), muszę umieścić zapis o prawie wynikającym z 93.5 czy nie?!
1. Aha i jeszcze jedno, czy w ogłoszeniu które wysyłam do Wykonawców których oferty zostały otwarte (a wysyłam tylko do nich - zgodnie z 93.3),
2. muszę umieścić zapis o prawie wynikającym z 93.5 czy nie?!
1. W zawiadomieniu, a nie ogłoszeniu
2. Nie musisz umieszczać tego zapisu, nie muisz również pisać o prawie do odwołania.
Dziękuje!
Wysyłam zawiadomienie tylko do oferentów i nie ogłaszam tego np. na stronie BIP - zgodnie z 93.3. Czy może gdzieś coś jeszcze jest - bynajmniej Ja o tym nie wiem. I w BZP nie ma opcji "unieważnienia" - czyli ogłaszam nowe postępowanie?
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc