1

Temat: dowóz uczniów - warunek dysponowania środkami transportu

Czy w przetargu na dowóz uczniów autobus, którego dysponowaniem ma się wykazać wykonawca musi spełniać warunki określone dla autobusu szkolnego w rozporządzeniu ministra infrastruktury z dnia 31.12.2002 w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (paragraf 22)? Czy może to być po prostu autobus, który przewiezie określoną liczbę osób?

2

Odp: dowóz uczniów - warunek dysponowania środkami transportu

Ostatnio ogłaszałem taki przetarg i takie warunku nie stawiałem.

3

smile przeglądam właśnie różne SIWZy  i zazwyczaj pisze się o autobusie, który zabierze ileś osób na raz. zwątpiłam, kiedy sąsiedniej gminie rodzice dzieci pomachali rozporządzeniem, napisali list do prasy i w ogóle, że stare autobusy dopuścili, że nie wygrał ten, co ostatnio... wolę się ubezpieczyć;)

4

Czasami stare autobusy są w znacznie lepszym stanie technicznym jak te młodsze.

5

Dokładnie. Dlatego nie stawiam warunków co do wieku taboru. Ma być dopuszczony do ruchu i sprawny.

6

Jak dla mnie wiek autobusu to ograniczenie konkurencji jak również wpływ na cenę.

7

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=5555

8

tak, o wieku już było. Nie będę stawiać żadnych wymogów co do wieku autobusu, bo zgadzam się, że starsze czasem są lepsze niż nowsze smile mnie nie o wiek chodzi, a o to czy autobusy mają spełniać warunki dla autobusów szkolnych, m.in. miejsca stojące nie mogą przekraczać 25% ilości miejsc siedzących. czy jakoś tak. jest takie rozporządzenie, w którym opisany jest autobus szkolny. Ja zastanawiam się czy stawiać wymogi jak w tym rozporządzeniu, czy tylko tyle że ma być normalny, zwyczajny autobus na powiedzmy 80 miejsc w sumie.