1

Temat: Rękojmia a gwarancja

Mam pytanie dotyczące art. 151 ustawy Pzp. Po nowelizacji zabezpieczenie pokrywa tylko rękojmię, więc jeżeli żądam na przedmiot zamówienia gwarancji na okres 36 miesięcy, to czy wówczas można powiedzieć, że również tyle trwa Rękojmia i należy zwrócić pozostałą część zabezpieczenia właśnie po okresie 36 miesięcy? Kiedy muszę zwrócić pozostałe 30%? Czy po ustawowym roku czasu, czy po np. 36 miesiącach gwarancji, których wymagaliśmy od wykonawcy na przedmiot zamówienia?
Moje pytanie wynika z tego, iż jeden z przetargów nie miał w ofercie zapisów dotyczących rękojmi, ale gwarancji i takie zabezpieczenie jest należycie wniesione z okresem wymaganym w SIWZ. W takiej sytuacji rozumiem, że można przyjąć iż okres gwarancji równa się okresowi rękojmi - mam rację, czy się mylę?

2

Odp: Rękojmia a gwarancja

Rękojmia a gwarancja to dwie sprawy, dlatego w tym przypadku można żądać tylko rękojmi, lub gwarancji i rękojmi z tym że rękojmię należy wydłużyć np. 24 miesiące, ponieważ zgodnie z KC trwa 12 miesięcy.

3

A mogę wpisać w SIWZ np. wymagania co do gwarancji: 36 m-cy i rękojmi: 36 m-cy na sztywno że tak powiem?!

4

Tak, np. minimalny okres gwarancji oraz rękojmi za wady - nie mniej niż 36 miesięcy.

5

Super. Dzięki.

6

To trochę nie tak.
Warunki gwarancji wymyśla i ustala wykonawca, a następnie wręcza odpowiedni dokument,  nie mogę zrozumieć jak zamawiający może go wyręczyć i to ?na sztywno?.
Podejrzewam ponadto, że może tu chodzić o roboty budowlane, a w takim przypadku jest jeszcze gorzej: przepisy nie przewidują gwarancji wcale.

7 (edytowany przez Tedeusz 2010-08-03 12:47:36)

Ja umieściłem taki zapis:
"Wymagania dot. okresu gwarancji oraz rękojmi za wady:
? - Nie mniej niż 60 miesięcy"
Mój Szef chce 5 lat, zawsze tak było...

8

Tedeusz napisał/a:

jeżeli żądam na przedmiot zamówienia gwarancji na okres 36 miesięcy, to czy wówczas można powiedzieć, że również tyle trwa rękojmia i należy zwrócić pozostałą część zabezpieczenia właśnie po okresie 36 miesięcy?

Ja bym tak uczynił, ale nie należy dziwić się odmiennym poglądom.

9

Tadeusz - wyrazy współczucia oczywiście z powodu szefa. Zgadzam się z tym co napisał  wyżej  hubal

10

no 5 lat a 60 miesięcy to różnica taka że hoho