1

Temat: Zapytanie o polise OC

Witam,
W przetargu na roboty budowlane zawarłem przepis (taki jako przykład podano na szkoleniu):
"Opłacona polisa, a w przypadku jej braku inny dokumentu potwierdzający, że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia.
Szczegółowy opis wymagań w zakresie ubezpieczenia OC:
a) wysokość sumy gwarancyjnej - 2.500.000 zł,
b) Zamawiający żąda aby polisa posiadała klauzule automatycznego pokrycia konsumpcji ubezpieczenia oraz klauzule prolongacyjną. Polisa nie może określać liczby zdarzeń jakie pokrywa polisa oraz limitu wypłaty odszkodowania na jedno zdarzenie.
Łącznie z polisa OC należy dostarczyć Ogólne Warunki Ubezpieczenia (OWU) danego towarzystwa ubezpieczeniowego.
Polisa powinna obejmować cały okres realizacji umowy. W przypadku gdy polisa dotyczy krótszego okresu niż okres realizacji umowy Wykonawca jest zobowiązany dostarczyć polisę na okres następny nie później niż na  7 dni przed wygaśnięciem dotychczasowej."
I teraz mam problem, do zakończenia przetargu mam kilka dni a dzwonili już dwaj Brokerzy tłumacząc mi, że taki zapis jest ciężki do spełnienia. Zastanawiam się nad zmianą zapisu.
Czy ktoś może miał podobny zapis, albo go zmieniał? Co byście poradzili?

2

Odp: Zapytanie o polise OC

Tedeusz napisał/a:

Co byście poradzili?

Zmień go na:

O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wykonawcy, którzy spełniają warunek, dotyczący sytuacja ekonomicznej i finansowej, to znaczy wykonawcy ubezpieczeni od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej
z przedmiotem zamówienia na sumę nie mniejszą niż ??...000,00 zł. Wykonawcy wspólnie ubiegający się o zamówienie (konsorcjum, spółka cywilna) muszą wykazać, że ww. warunek spełniają oddzielnie ? spełniają osobno lub łącznie (kumulatywnie) wszyscy wykonawcy wchodzących w skład konsorcjum lub spółki cywilnej.

W celu wykazania spełniania przez wykonawcę warunku udziału w postępowaniu, dotyczącego jego sytuacji ekonomicznej i finansowej, wykonawca zobowiązany jest dołączyć do swojej oferty, oprócz oświadczenia o spełnieniu warunków udziału
w postępowaniu, opłaconą polisę, a w przypadku jej braku inny dokument potwierdzający, że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej
w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia na sumę nie mniejszą niż ??...000,00 zł. Wykonawcy wspólnie ubiegający się o zamówienie składają jedno oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu
w imieniu całego konsorcjum/ spółki cywilnej.

3

największym problemem do spełnienia jest zapis

"Zamawiający żąda aby polisa posiadała klauzule automatycznego pokrycia konsumpcji ubezpieczenia oraz klauzule prolongacyjną. Polisa nie może określać liczby zdarzeń jakie pokrywa polisa oraz limitu wypłaty odszkodowania na jedno zdarzenie"

Wymóg lekko  wzięty chyba z "sufitu" bo wg tego zakład ubezpieczeń ma odpowiadać do wysokości sumy gwarancyjnej na każdy wypadek i suma gwarancyjna ma nie ulegać wyczerpaniu czyli nie można określić jaką faktycznie odpowiedzialność ponosi firma ubezpieczeniowa bo nie sposób określić liczby wypadków. Takie rozwiązania kilka razy jako pośrednikowi ubezpieczeniowemu udało mi się przeprowadzić ale nie jest to standardem na polskim rynku.

4

Ja mam wątpliwości, czy zamawiający ma prawo stawiać warunki ubezpieczenia inne niż wynikające z ustawy Pzp.

5

A czy mogę zastosować taki zapis:
"Opłacona polisa, a w przypadku jej braku inny dokumentu potwierdzający, że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia.
Szczegółowy opis wymagań w zakresie polisy ubezpieczeniowej:
- Ubezpieczenie Wykonawcy od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia o wartości nie mniejszej niż  2.500.000,00 zł.
Polisa powinna obejmować cały okres realizacji umowy. W przypadku gdy polisa dotyczy krótszego okresu niż okres realizacji umowy Wykonawca jest zobowiązany dostarczyć polisę na okres następny nie później niż na  7 dni przed wygaśnięciem dotychczasowej.
W przypadku gdy przy realizacji robót Wykonawca przewiduje zaangażowanie podwykonawców, najpóźniej w dniu podpisania umowy z Zamawiającym Wykonawca dostarczy polisę OC, która będzie obejmować szkody powstałe z winy podwykonawców lub dostarczy polisy OC podwykonawców spełniające te same warunki jak polisa OC Wykonawcy. "

6

Wystarczy aktualna polisa OC ? Gazeta Prawna, 28 grudnia 2007

Zamawiający nie może żądać ubezpieczenia ważnego przez cały okres realizacji umowy.

ORZECZENIE

Gmina Polkowice wykluczyła z przetargu firmę Feroma. Wykonawca nie zgodził się z decyzją zamawiającego i wniósł protest. Zarzucił, że jego wykluczenie było bezpodstawne, bo na wezwanie zamawiającego wykazał, że spełnia warunki udziału w postępowaniu dotyczące ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej. Wskazał, że z postępowania powinien zostać wykluczony zwycięski wykonawca.

Zamawiający oddalił zarzuty Feromy, więc przedsiębiorca odwołał się do prezesa Urzędu Zamówień Publicznych. Zespół arbitrów unieważnił cały przetarg z powodu wystąpienia wady uniemożliwiającej zawarcie ważnej umowy zamówieniowej. Największe zastrzeżenia arbitrów wzbudził warunek zamawiającego dotyczący ubezpieczenia OC z tytułu działalności gospodarczej. Zamawiający wymagał nie tylko ubezpieczenia aktualnego na dzień składania ofert, ale obowiązek ten rozszerzył na cały okres trwania umowy do końca 2009 roku. Na dowód tego żądał przedstawienia polisy wraz z dowodem uiszczenia należnych składek z dodatkową adnotacją ?ubezpieczenie powinno być ważne przez cały okres realizacji umowy?.

W ocenie arbitrów postawienie takiego warunku było niezgodne z prawem zamówień publicznych (Dz.U. z 2006 r. nr 164, poz. 1163 z późn. zm. - p.z.p.). Zamawiający może bowiem żądać od wykonawców wyłącznie oświadczeń i dokumentów niezbędnych do przeprowadzenia postępowania (art. 25 ust. 1 p.z.p.). Z rozporządzenia prezesa Rady Ministrów z 2006 r. w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy (Dz.U. nr 87, poz. 605) wynika, że zamawiający może żądać polisy, a w przypadku jej braku innego dokumentu potwierdzającego, że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności. Chodzi tu jednak o polisę czy też inny dokument, który dotyczy sytuacji wykonawcy aktualnej na dzień składania ofert. Nie można na podstawie tego przepisu żądać od wykonawców dokumentu potwierdzającego ubezpieczenia w okresach przyszłych. Zamawiający może natomiast żądać od wybranego wykonawcy przedłożenia takiego dokumentu w momencie podpisywania umowy, a stosowny wymóg co do tego wprowadzić w specyfikacji w ramach istotnych dla stron postanowień umowy (art. 36 ust. 1 pkt 16 p.z.p.).

Sygn. akt UZP/ZO/0-880/07

7

Marcel - ja już się poddałem...

8

MIRAS napisał/a:

Marcel - ja już się poddałem...

Ja też, ale teraz jak się Szef uprze na jakieś zapisy przy polisie, to mu będę pokazywał wyroki KIO które mi MIRAS przedstawił w:
http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=5967&p=2
A także Marcel w tym temacie.
Dzięki za pomoc.