1 (edytowany przez kamil.grzeszczyk 2010-08-06 08:15:17)

Temat: W jaki sposób poprawia się oczywiste omyłki rachunkowe?

Witam,

Pytanie na pewno banalne, ale nie miałem nigdy sytuacji więc nie wiem jak to przeprowadzić.

Oczywista omyłka rachunkowa, wykonawca zawiadomiony o tym że będzie poprawione. Natomiast, jak to powinno wyglądać w papierach, jakiś dodatkowy protokół się tworzy? No bo w protokole z otwarcia ofert, jest pierwotna kwota wpisana. Wiadomo że jak będzie ogłoszenie o wyniku to już poda się prawidłową kwotę, ale czy gdzieś jeszcze powinna zmiana być zapisana?

I przy okazji druga sprawa:

RB ryczałt. Jeden z wykonawców w kosztorysie pomocniczym nie uwzględnił kilkunastu pozycji. Wezwaliśmy go o wyjaśnienie. Po drugie, w wykazie osób napisał przy jednym kierowniku że dysponuje nim na zasadzie podwykonawstwa, tymczasem wypełnił i PODPISAŁ inny załącznik w którym ten "podwykonawca" zobowiązuje się do użyczenia swojego kierownika do prac (zgodnie z art 26 ust 2b). Niestety ten załącznik powinien być podpisany przez firmę użyczającą a nie przez głównego Wykonawcę. Wobec tego poprosiliśmy go o wyjaśnienie roli tego podmiotu wraz z koniecznością złożenia oświadczenia wobec tego podmiotu w zakresie art. 24 ust. 1. Minął termin złożenia wyjaśnień/uzupełnienia. I co teraz zrobić?

Uznać że spełnił warunek dysponowania osobami zdolnymi? Nie jest to oczywiste..
Uznać że brak złożenia wyjaśnień odnośnie braku pozycji w kosztorysie, mimo że wynagrodzenie ryczałtowe, stanowi o niezgodności z SIWZ?

A więc wykluczyć, odrzucić, czy zostawić w spokoju?

2

Odp: W jaki sposób poprawia się oczywiste omyłki rachunkowe?

My poprawiamy w ofercie i cała komisja przetargowa stawia przy poprawce parafki.

3

Marcia28 napisał/a:

My poprawiamy w ofercie i cała komisja przetargowa stawia przy poprawce parafki.

Marcia28 - ja rozumiem, że weekend i lato... ale bez takich żartów proszę wink

4

Miras, zlituj się nad nami wszystkimi i odpowiedz grzecznie big_smile Siedzę jak na szpilce tongue

5

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=4309

w szczególności 18 post

6

No dobra. Dzięki.

To teraz jeszcze drugi problem plis smile

7

Wykluczyć w tym przypadku - i po całym problemie (dobrze trafiłem?)

8

MIRAS napisał/a:
Marcia28 napisał/a:

Marcia28 - ja rozumiem, że weekend i lato... ale bez takich żartów proszę wink

Moja odpowiedź dotyczyła pierwotnego postu o oczywistej omyłce rachunkowej. Po mojej wypowiedzi post został zmodyfikowany.