1

Temat: projekt nowej ustawy i co dalej?

Mam pytanie, co się stanie z ogłoszeniami podprogowymi do 60 tys. euro po zmianie ustawy Pzp? Będą zamieszczane w Bzp?
Jakie progi kwotowe będą obowiązywały?

2

Odp: projekt nowej ustawy i co dalej?

Marta27 napisał/a:

Mam pytanie, co się stanie z ogłoszeniami podprogowymi do 60 tys. euro po zmianie ustawy Pzp? Będą zamieszczane w Bzp?
Jakie progi kwotowe będą obowiązywały?

nowela zakłada uchylenie art. 4a. Progi to:
1.  do 14 tys. euro,
2. powyżej 14 tys. euro do unijnych,
3. równe lub powyżej unijnych

dot. 2 ogłoszenie zamiesczasz sama w Portalu BZP
dot. 3 ogłoszenie przesyłasz do DUOPWE

3

Rozumiem, że teraz zamiast publikacji ogłoszenia o wszczęciu postępowania i o zawarciu umowy na stronie Portalu UZP będziemy publikować w Biuletynie ogłoszenie o zamówieniu i ogłoszenie o udzieleniu zamówienia. Czy ogłoszenie o udzieleniu zamówienia dotyczy wszystkich trybów?

4

Nie doczytałem się nigdzie, aby jakikolwiek tryb był z tego zwolniony.

5

Czyli dotyczy wszystkich, a ogłoszenie o zamówieniu tylko tych trybów, gdzie występuje ogłoszenie jak p. nieograniczony, ograniczony???

6

Właśnie tak.

7

Nie zapomnij o ogłoszeniu o zamówieniu w trybie NZO!!!

Pozdrawiam

8

MAM JESZCZE 1 WĄTPLIWOŚĆ, CZY TO BĘDĄ TE SAME OGŁOSZENIA CO OBOWIĄZUJĄ DZIŚ DLA OGŁOSZEŃ POWYŻEJ 60 TYS. EURO? CZY ICH ZAKRES ZOSTANIE OKREŚLONY PO NOWELIZACJI?

9

Marta27 napisał/a:

MAM JESZCZE 1 WĄTPLIWOŚĆ, CZY TO BĘDĄ TE SAME OGŁOSZENIA CO OBOWIĄZUJĄ DZIŚ DLA OGŁOSZEŃ POWYŻEJ 60 TYS. EURO? CZY ICH ZAKRES ZOSTANIE OKREŚLONY PO NOWELIZACJI?

będą zaktualizowane także akty wykonawcze do ustawy, więc i w sprawie ogłoszeń smile

10

Przekazywanie ogłoszeń będzie zapewne wygladać podobnie jak obecnie przekazuje się ogłoszenia podprogowe, więc zakres informacji może zostać zmieniony, ale w jakim zakresie to tylko można spekulować.

Pozdrawiam

11

Dzien dobry Czy ktos juz moze wie od kiedy zacznie obowiązywac nowelizacja. Slyszalam ze 16 marca Sejm przyjąl Ustawę!!! Czy jest szansa ze w kwietniu bedzie obowiazywac juz podwyższony prog 14.000EURO??? A co z arbitrami jak dlugo bedą jeszcze rozpatrywac odwolania??????

12

nie sądzę, by w kwietniu już obowiązywałyby znowelizowane przepisy. Może w rocznicę dużej noweli z 210 maja 2006 r  - weszło w życie 25 maja 2006, ale kto to wie:/?

Powołanie KIO sprawa bardziej skomplikowana i na pewno potrwa znacznie dłużej.

13

a czy teraz juz nowela trafi do senatu i potem juz podpis prezydenta ????????

14

szkoda, ze to tak dlugo trwa, bo podniesienie tego progu do 14.000 znacznie ulatwiloby mi zycie smile. a tak to nie wiadomo czy czekac z postepowaniami, czy dzialac wedle obowiazujacej ustawy.

15

wlasnie tez jestem zainteresowana powyższeniem progow Czy ktos moze podpowiedziec ile to wszystko jeszcze moze potrwac w Senacie????

16

do senatu nie trafi wcześniej jak w połowie kwietnia. Jeżeli tam nic nie namieszają, to wraca do sejmu, przyjęcie, podpis prezydenta i wchodzi w życie najkrócej po 14-dniach od dnia podpisania. Dlatego nie wydaje mi się by było to w kwietniu. Bardziej skłonna jestem ku dacie rocznicowej - 10.05.2007

17

Ze strony www Senatu wynika, że podejmie się prac nad tekstem ustawy z dnia 16 marca 2007 roku o zmianie ustawy ? Prawo zamówień publicznych oraz niektórych innych ustaw przekazany do prac Senatu na 31 posiedzeniu, które jest planowane na 12 i 13 kwietnia 2007 roku. Osobiście uważam, że Senat wniesie poprawki odnośnie progów stosowania ustawy.

18

emi napisał/a:

Osobiście uważam, że Senat wniesie poprawki odnośnie progów stosowania ustawy.

Skąd to przeczucie EMI? wink Jakieś przecieki? wink No i przede wszystkim w którą strone poprawią?
Podziel sie swą tajemną wiedzą tongue

19

to żadna tajemna wiedzy mój drogi tylko przeczucie:)Senat musi się czymś wykazać a tylko w tej kwestii może coś namieszać

20

Oj tam, pogrzebią w 26.3 np i spokój wink Gdzie im tam grzebać w progach hehehe

21

z tego co widzę to nowela uchyla art. 4a. czyli rozumiem, że Portal UZP przechodzi do historii?

w tym roku planowalem 2 postepownia na zakup komputerow. jedno juz przeprowadzilem. drugie planuje w II półroczu. czy po nowelizacji nie będę musiał juz przeprowadzać postepownia na ten drugi zakup? łączna wartość obu zakupów nie przekracza 14.000 Euro, ale oba z osobna przekraczają 6.000 Euro.

czy nowela uprości mi w tym przypadku życie?

22

w momencie wejścia w życie ustawy dla zakupów do 14 tyś przestajesz stosować pzp big_smile

23

szad napisał/a:

z tego co widzę to nowela uchyla art. 4a. czyli rozumiem, że Portal UZP przechodzi do historii?

Potral UZP przejdzie do historii, ale nie do końca. Zamawiający bowiem będą sami umieszczać ogłoszenia w BZP - czyli podobie jak obecnie w Portalu wink

nora

24

romek2w napisał/a:

w momencie wejścia w życie ustawy dla zakupów do 14 tyś przestajesz stosować pzp big_smile

nie stosuje się przepisów ustawy Pzp (...), ale nadal obowiązują przepisy ustawy o finansach publicznych, więc .... całkowita dowolność wydatkowania środków publicznych nie jest wskazana. smile

nora

25

Owszem bo może być niebezpieczne, ale jaka wygoda (nie swoboda) np. przy opisywaniu przedmiotu zamówienia, czy warunków udziału.

Pozdrawiam