1 (edytowany przez ola2 2010-08-06 10:36:49)

Temat: Roboty zamienne kiedyś i dziś

Witam,
Czy ktoś może mi napisać czy w roku 2008 (jeszcze przed jesienną nowelizacja zmieniającą art. 144) obowiązywał warunek informacji w SIWZ o możliwości wystąpienia robót zamiennych.
W 2008 r. podpisywaliśmy umowę na Roboty budowlane. Umowa na okres 3 lat. Roboty chylą się ku końcowi, jednak chcielibyśmy podpisać umowę na Roboty zamienne.
I tutaj rodzi sie problem, nie mamy zarówno w SIWZ jak i w umowie żadnej wzmianki o możliwości wystąpienia robót zamiennych a taka informacja jest konieczny aby móc dzisiaj podpisać umowę na tego typu Roboty.
Zastanawiam się jednak jak to się ma do art. 144, który obowiązywał w 2008 r. czyli w roku gdy ogłaszano przetarg. Jest tam zapis, że zmiany są możliwe w momencie gdy są one korzystne dla zamawiającego.
Czy w związku z tym mogę dzisiaj mogę podpisać umowę na Roboty zamienne.
Pozdrawiam
Ola

2

Odp: Roboty zamienne kiedyś i dziś

Ponawiam swoje pytanie, bardzo prosze zorientowanych o pomoc.

3

Na czym polegały te roboty zamienne?

4

Zmieniliśmy technologię, aby nie niszczyć nowej elewacji. W chwili gdy robiony był projekt była jeszcze stara elewacja, stąd projektant puścił instalację w ścianie. Teraz chcemy to wykonać inczej, aby nie ruszac nowej ściany.

5

Czy wartość robót "starych" jest taka sama jak wartość robót "nowych"?

6

Cena po zmianach powinna być mniejsza.

7

Czy rozliczenie z Wykonawcą jest na podstawie kosztorysu powykonawczego czy też jest to ryczałt?

8

k. powykonawczy

9

Jeżeli to kosztorys powykonawczy, a przypuszczasz, że wartość będzie mniejsza niż przewiduje umowa, a jak piszesz zakres robót "nowych" jest taki sam jak "starych", tylko przebieg instalacji jest inny to wg mnie nie robiłbym aneksu na roboty zamienne, a rozliczyłbym w ramach zawartej umowy. Ponadto powinien być sporządzony protokół konieczności na wspomniany fakt oraz Wykonawca powinien przedstawić nową kalkulację kosztorysową na te roboty, która i tak będzie rozliczona po wykonaniu.

10

Dziękuję Alex, procedurę znam, chciałam tylko utwierdzić się w przekonaniu, że "w tamtych czasach" wink nie było potrzeby informowania w SIWZ o mogących wystapić zmianach w umowie (art. 144).

11

W prawie zamówień publicznych nie ma pojęcia robót zamiennych, ustawa z zasady nie toleruje takiego czegoś, trzeba myśleć kategoriami ustawy.

ola2 napisał/a:

nie mamy zarówno w SIWZ jak i w umowie żadnej wzmianki o możliwości wystąpienia robót zamiennych a taka informacja jest konieczny aby móc dzisiaj podpisać umowę na tego typu roboty.

Nie rozumiem związku między umowami. Gdyby w umowie były przewidziane roboty zamienne, to rozumiem że wykonuje się je na podstawie tej samej umowy a nie pisze odrębną.

ola2 napisał/a:

Jest tam zapis, że zmiany są możliwe w momencie gdy są one korzystne dla zamawiającego. Czy w związku z tym mogę dzisiaj mogę podpisać umowę na roboty zamienne.

Jeśli zamawiający potrafi przekonać przekornych kontrolerów, że ta zmiana przyniesie korzyść zamawiającemu, to zakres przedmiotu zamówienia można zmienić, lecz w ramach tej samej umowy, co najwyżej z udziałem aneksu.

ola2 napisał/a:

Cena po zmianach powinna być mniejsza.

O, to już jest coś. Spisać notatkę i wpisać przykładowo: w celu zmniejszenia ceny strony przyjęły ...
Lecz jeszcze drobny problem: sposób wynagrodzenia zapisany w umowie, czy może ulec zmianie, w jaki sposób, w jakim zakresie itd. Zapisy mogą znacząco utrudnić sprawę.