1

Temat: Warunek udziału a art. 26.4

Przykład:
Przetarg na zorganizowanie kolonii - zamawiający stawia Warunek w zakresie doświadczenia ? jedna usługa polegająca na zorganizowaniu wypoczynku dla dzieci - 100 uczestników, 10 dni, wartość 50.000 zł.
Wykonawca składa ofertę, z której wynika, że nie spełnia warunku udziału w postępowaniu. Zostaje wezwany do uzupełnienia oferty (26.3). W odpowiedzi wykonawca przedkłada same referencje, w której mamy zapis: Biuro Usług Turystycznych XYZ w okresie 2002 - 2009 zrealizowało dla XYZ usługi kolonijne na łączną kwotę ok. 710.000 zł.

Czy zamawiający powinien w tej sytuacji skorzystać z dyspozycji art. 26.4, czy od razu wykluczyć?

2

Odp: Warunek udziału a art. 26.4

Pytanie:
czy wyjaśnienia zmienią cokolwiek?
raczej jednak 26.4

3

tak postawiony warunek narusza art. 7 - popatrzcie na interpretacje UZP

4

cbud napisał/a:

tak postawiony warunek narusza art. 7 - popatrzcie na interpretacje UZP

Bardzo ciekawe, w jaki sposób narusza art. 7?

5

proponuję poczytać interpretacje UZP i stawianie warunków PODMIOTOWYCH

6

cbud napisał/a:

Kolego/koleżanko - organizacja kolonii to usługa niepriorytetowa, a skoro tak, to można skorzystać z dobrodziejstwa art. 5.1!

7

Hmm, też się zastanawiałem gdzie narusza?, lecz interpretacji jeszcze nie czytałem.

8

Apollo napisał/a:
cbud napisał/a:

Kolego/koleżanko - organizacja kolonii to usługa niepriorytetowa, a skoro tak, to można skorzystać z dobrodziejstwa art. 5.1!

pod warunkiem, że się nim podeprzesz.... i to na piśmie - czyli napisane

9 (edytowany przez Apollo 2010-08-10 13:25:13)

Skąd taki wniosek?
Nawet, gdy nie napiszę nigdzie w siwz, że korzystam z art. 5.1, to mogę ustalić kryterium tzw. podmiotowe. O tym, czy mogę zastosować takie kryterium nie decyduje żaden zapis w specyfikacji, a przedmiot zamówienia.