1

Temat: Doświadczenie wykonawcy

Wracam do tematu który był poruszony w sierpniu 2008 r. a dotyczył doświadczenia wykonawcy, który wykonywał zamówienie w ramach konsorcjum.
Wydaje się że były lekkie rozbieżności czyli:

1. Każdy wykonawca uczestniczący w konsorcjum zdobywa Doświadczenie takie samo, czyli jakby wykonywał samodzielnie zamówienie - wyrok KIO/UZP 99/08 i starsze tj. UZP/ZO/0-1752/06; UZP/ZO/0-2880/06 oraz UZP/ZO/0-1173/07.

2. Wykonawca zdobywa Doświadczenie tylko w tej części zamówienia którą sam faktycznie wykonywał - KIO/UZP 389/08.

Mam przetarg i 3 wykonawcy, którzy wykonywali zamówienie w konsorcjum dołączają te same referencje referencje wystawione na konsorcjum bez wskazania którą część zamówienia wykonywali, przez co wskazują że posiadają pełne Doświadczenie wynikające z referencji.
Czy macie nowe doświadczenia (przykłady, wyroki) w powyższym zakresie.

2

Odp: Doświadczenie wykonawcy

Mamy jasną deklarację prezesa UZP w tym zakresie:). Wg prezesa właściwe jest, że wykonawca zdobywa doświadczenie tylko w tej części zamówienia którą sam faktycznie wykonywał.

pzdr

3

W którymś wątku jeden z forumowiczów napisał, że podczs rozprawy KIO stwierdziło że opinie UZP nie są dla nich wiązace bo to tylko opinie (lub coś w tym rodzaju).

4

To ja to ja tongue

5

Ikant napisał/a:

Mamy jasną deklarację prezesa UZP w tym zakresie:). Wg prezesa właściwe jest, że wykonawca zdobywa doświadczenie tylko w tej części zamówienia którą sam faktycznie wykonywał.
pzdr

Wynika to z opinii UZP czy jest to jakaś indywidualna deklaracja prezesa UZP?

6

Taki pogląd wygłosił prezes UZP. Wypada mieć nadzieję, że znajdzie ona odzwierciedlenie w opiniach urzędu.

pzdr

7

Zdaniem Izby, w sytuacji gdy roboty te realizowane były przez konsorcjum, w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego wykonawca uprawniony był wykazać jako swoje doświadczenie, które nabył w ramach konsorcjum, niezależnie od tego jaką część prac faktycznie wykonywał.... cytat z Sygn. akt: KIO/UZP 393/09 KIO/UZP 397/09 WYROK z dnia 17 kwietnia 2009

8

Natomiast Departament Prawny UZP w piśmie UZP/DP/O-PKA/252744/8099/09 z dnia 04.05.2009 r. nie zgadza się ze stanowiskiem KIO i pisze że przyjęcie poglądu KIO wiąże się z:
- po pierwsze aprobowaniem fikcji faktycznej opartej na załozeniu iż pomimo wykonania 1% zamówienia nabywa się doświadczenie odnoszące się do pełnego zakresu,
- po drugie zwielokrotnieniem doświadczenia (np. 10 konsorcjantów uzyskuje doświadczenie w realizacji określonego zamówienia, co faktycznie odpowiada wykonaniu nie jednego a 10 zamówień publicznych),
- po trzecie ograniczeniem zainteresowania większych wykonawców w tworzeniu konsorcjów z mniejszymi podmiotami (wykonawcy posiadający większe doświadczenie nie będą bowiem zainteresowani kreowaniem sobie konkurencji ze strony wykonawców o mniejszym potencjale w wyniku jednorazowej współpracy z nimi w ramach konsorcjum),
- po czwarte tworzeniu fikcyjnych konsorcjów uiszczanym z mniejszymi wykonawcami w celu uzyskania przez nich doświadczenia przekraczajacego ich rzeczywiste możliwości

9

ArekS napisał/a:

Natomiast Departament Prawny UZP w piśmie UZP/DP/O-PKA/252744/8099/09 z dnia 04.05.2009 r.

Masz może pełną treść tej opinii ? Byłbym zainteresowany bardzo smile

10

Marko napisał/a:

Oczywiście, że mam. Przesyłam na życzenie faxem lub mailem smile

11

witam
ja poproszę o tę opinię, akurat bardzo mi się przyda w obecnym postępowaniu dysia2004@interia.pl

Pozdrawiam

12

ArekS napisał/a:
Marko napisał/a:

Oczywiście, że mam. Przesyłam na życzenie faxem lub mailem smile

To mi też podeślij. Zawsze się przyda cbud@poczta.fm Dzięki

13

ArekS napisał/a:

Mam przetarg i 3 wykonawcy, którzy wykonywali zamówienie w konsorcjum dołączają te same referencje referencje wystawione na konsorcjum bez wskazania którą część zamówienia wykonywali, przez co wskazują że posiadają pełne doświadczenie wynikające z referencji.

Uznać i basta.
Zupełnie nie rozumiem wątpliwości i po co całe zamieszanie. Zamawiający ma nawet stosowny wyrok i co - koniecznie chce mieć kłopot???

14

Nie o to chodzi, jak dla mnie jest to nielogiczne, że wykonawca posługuje się referencjami konsorcjum, chociaż wykonał 1% robót budowlanych, a potem startuje do wielkich przetargów. A po drugie bardzo  mi się podobało jedno zdanie wykonawcy, w którymś orzeczeniu, że np. geodeci z prawnikami zakładają konsorcjum, potem realizują przetarg i geodeci nabywają doświadczenia prawniczego i prawnicy geodezyjnego???:)
Pozdrawiam