1

Temat: Upoważnienie do zawarcia umowy

Witam bardzo.

Mam pytanie do osób, które reprezentują sektor finansów publicznych. Czy kiedykolwiek zdarzyło się Wam, że wykonawca poprosił zamawiającego o przedstawienie upoważnienia do zawarcia umowy nie związaniej z jego działalnością lub zadaniami (np. w JST ubezpieczenie grupowe na życie dla pracowników). Mówi o tym art. 15 Ustawy o odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny finansów publicznych. Wykonawca zwracał uwagę, że umowa zawarta bez upoważnienia albo z jego przekroczeniem jest umową z tzw. wadą prawną i może być unieważniona przez sąd na wniosek np. RIO.
Upoważnienie o którym mowa to plan finansowy lub uchwała budżetowa.
Będę wdzięczny za przykłady.
MRJ

2

Odp: Upoważnienie do zawarcia umowy

Pisałem kiedyś na  temat zaciągania zobowiązania przez jst  w miesięczniku "Zamówienia Publiczne Doradca" . Podałem przykład - Dyrektor  Zarządu Dróg i Zieleni  w .... został ukarany za naruszenie dyscypliny finansów publicznych podpisując umowę na zimowe utrzymanie dróg i chodników na trzy lata bez upowaznienia rady miasta do zaciągania zobowiązań finansowych (podpisanie umowy jest zaciągnięciem zobowiązania) na taki okres.
Publikacja tego artykułu w Nr 12/2008  miesięcznika "Zamówienia Publiczne Doradca".