1

Temat: czy wykluczyć wykonawcę

czy powinnam wykluczyć z postepowania wykonawcę który nie załączy do oferty oświadczenia potwierdzajacego, ze osoby, które biorą udział w postepowaniu posiadają wymagane uprawnienia? Z innych dokumentów jestem w stanie wyczytać, ze wskazane osoby posiadają wymagane uprawnienia. Jednak żądałam też oświadczenia w tym zakresie.

2

Odp: czy wykluczyć wykonawcę

wezwanie do uzupełnienia

3

a gdy już został wezwany i nie uzupełnił? Wiem skoro był wzywany to powinien uzupełnić. Tylko teraz się waham czy wezwanie było słuszne skoro z innych dokumentów można wywnioskować, że osoby wskazane posiadają wymagane uprawnienia.

4

miał dostarczyć dokument, nie dostarczył pomimo wezwania  ........ to proste

5

cbud napisał/a:

miał dostarczyć dokument, nie dostarczył pomimo wezwania  ........ to proste

..to nie takie proste. Zostaw gościa w spokoju - nie masz podstawy do wykluczenia.

6

nie rozumiem Cię Miras skoro nic nie dostarczył pomimo wezwania to JEST PROSTE

7

Co jest proste - że trzeba go wykluczyć. Na jakiej podstawie?

8

cbud napisał/a:

wezwanie do uzupełnienia

A w jakim celu?

Nawet w sytuacji, gdy mania wezwała do uzupełnienia, a wykonawca nie uzupełnił, to nie ma podstawy do wykluczenia (to tzw. nadmierny formalizm).

9

mania napisał/a:

czy powinnam wykluczyć z postepowania wykonawcę który nie załączy do oferty oświadczenia potwierdzajacego, ze osoby, które biorą udział w postepowaniu posiadają wymagane uprawnienia? Z innych dokumentów jestem w stanie wyczytać, ze wskazane osoby posiadają wymagane uprawnienia. Jednak żądałam też oświadczenia w tym zakresie.

Jeżeli jesteś w stanie wyczytać uprawnienia to Wykonawca obowiązek spełnił i nie ma potrzeby wzywać do uzupełnienia a tym bardziej wykluczać.

10

Zależy jak bardzo upierdliwy  jest Zamawiający i jak bardzo zna się na PZP  Wykonawca.

11

Marcel napisał/a:

Jeżeli jesteś w stanie wyczytać uprawnienia to Wykonawca obowiązek spełnił i nie ma potrzeby wzywać do uzupełnienia a tym bardziej wykluczać.

Literalnie rzecz ujmąc to trzeba wzywać ale podstaw do wykluczenia nie ma - w przypadku braku złożenia dokumentu.

12

słuchajcie, ale rozporządzenie nie mówi o dokumencie uprawnień i zaświadczeniu z izby inżynierów budownictwa, więc czy zamiast oświadczenia uznać ten dokument?

13

Tak jak pisze Miras, wezwać w sumie należy lecz podstawy do wykluczenia brak.

14

tylko po co wzywać skoro za nie uzupełnienie nie można Wykonawcy wykluczyć

15

w dokumentach tego wykonawcy znalazłam również brak zapisu czy Wykonawca dysponuje daną osobą czy bedzie dysponował, czy w protokole który napiszę uwzględnić brak tej informacji? Zsatanawaim sie teraz czy wzywać wykonawce do wyjasnienia treści oferty czy uzupełnienia wykazu osób przewidzianych do realizacji zamówienia o te informacje, skoro wykonawca na wczesniejsze wezwanie nie złożyl  wymaganego dokumentu?

16

Marcel napisał/a:

Tak jak pisze Miras, wezwać w sumie należy lecz podstawy do wykluczenia brak.

Żądacie wykazu usług + dokumentu potwierdzającego należyte wykonanie. Wykonawca składa same referencje, z których wynika spełnianie warunku w zakresie żądanym przez zamawiającego. A więc mamy referencje, nie mamy wykazu.
Marcel, Miras - jakoś trudno mi sobie wyobrazić, abyście w takiej sytuacji korzystali z art. 26.3.

17

Napisałem że trzeba było by wezwać, lecz szczerze sam bym tego nie uczynił tak jak w przypadku złożenia referencji które zawierały by te same dane co wykaz.

18

jak dla mnie ustawa jednoznacznie mówi .... Zamawiający wzywa ... i nie ma tu alternatywy jak np. dla dokumentów sytuacji finansowej i ekonomicznej.

19

Zgadza się lecz często logika podpowiada coś innego.

20

Czytajmy jeszcze raz.

mania napisał/a:

czy powinnam wykluczyć z postepowania wykonawcę który nie załączy do oferty oświadczenia potwierdzajacego, ze osoby, które biorą udział w postepowaniu posiadają wymagane uprawnienia? Z innych dokumentów jestem w stanie wyczytać, ze wskazane osoby posiadają wymagane uprawnienia.

W rozporządzeniu jest mowa o osobach, które ?bądą uczestniczyć
w wykonywaniu zamówienia?, a nie ?które biorą udział w postepowaniu?, to po pierwsze. A po drugie w rozporządzeniu chodzi o wszelkie osoby, a nie tylko te obecnie wskazane. Osoby są wolne i mają prawo się zmienić. Dla mnie jest logiczne, że informacje zawarte w ofercie nie wypełniają w 100 procentach ani wymagań specyfikacji ani przepisów, więc po bezskutecznym wezwaniu JEST PODSTAWA DO WYKLUCZENIA. Niech więc wykonawca uważa.