1

Temat: Komisja przetargowa- 2 za wyborem a 1 za odrzuceniem oferty. Co teraz?

Witam prawdopodobnie bede miał mozliwosc ogladac sytuacje taką ze dwóch członków komisji bedzie za wyborem oferty nr 1 (najtańsza 100% cena) a jeden za wykluczeniem. Co w takiej sytuacji?. jak obliczyc punktację. proszę i info.

2

Odp: Komisja przetargowa- 2 za wyborem a 1 za odrzuceniem oferty. Co teraz?

A co jest powodem wykluczenia?

3

po wniesieniu informacji z art 181 juz po wyborze najkorzystniejszej oferty wsytapili do banku o opdanie dokładnej daty i godziny wpływu wadium na konto zamawiającego i sie okazało ze wadium wpłynęło około 2 godzin po otwarciu ale w ofercie był dowód wpłaty wadium z dnia poprzedniego. no i teraz jest dylemat bo kolejna oferta jest znacznie droższa i  nasuwa sie pytanie dlaczgo podatnicy mają płacic drożej skoro wykonawca wywiązał sie z obowiązków wynikających z przepisów ustawy. tym bardziej ze temu droższemu wykonawcy nie przysługuje odwołanie. no i w komisji nastąpił wyżej opisany podział

4

Wyrok KIO z dnia 8 stycznia 2010 r., sygn. akt KIO/UZP 1601/09 :
"Powodem wykluczenia Odwołującego była okoliczność, iż wniesione przez Odwołującego w formie przelewu wadium nie znalazło się na rachunku Zamawiającego przed terminem otwarcia ofert. Poza sporem pozostaje okoliczność, iż Odwołujący zlecił przelew na rachunek Zamawiającego kwoty 20 000 PLN tytułem wadium w dniu 4 września 2009 r. Potwierdzenie dokonania powyższej operacji Odwołujący złożył wraz z ofertą. Wydruk potwierdzenia został dokonany w dniu 4 września 2009 r. o godzinie 9:46, co wskazuje, że operacja została dokonana przed ww. terminem, a tym samym przed terminem składania ofert, który upływał w dniu 4 września 2009 r. o godzinie 10.45.
Art. 45 ustawy Pzp stanowi, że wadium wnoszone w pieniądzu wpłaca się przelewem na rachunek bankowy wskazany przez zamawiającego przed upływem terminu składania ofert. Izba zgodziła się z jednolitym poglądem prezentowanym w orzecznictwie, że wniesienie wadium jest skuteczne tylko w przypadku uznania rachunku bankowego zamawiającego należną kwotą wadium. Z treści pisma PKO BP S.A. z dnia 8 września 2009 r. jednoznacznie wynika, że kwota wadium wpłacona przez Odwołującego została zaksięgowana na koncie Zamawiającego w dniu 4 września 2009 r. o godzinie 14:59. Ponadto ze znajdującego się w aktach sprawy zestawienia operacji wykonanych na koncie Zamawiającego wygenerowanego w dniu 4 września 2009 r. o godzinie 10:45 obejmującego okres od dnia 1 sierpnia 2009 r. do dnia 4 września 2009 r. wynika, że w tym okresie wpłaty kwoty wadium dokonała jedynie Profile Sp. z o.o. Powyższym okolicznościom nie przeczy Odwołujący.
Wobec faktu, że kwota wadium nie została zaksięgowana na koncie Zamawiającego przed terminem składania ofert, oferta złożona przez Odwołującego nie była skutecznie zabezpieczona - Zamawiający w sytuacji wystąpienia okoliczności przewidzianych w ustawie Pzp nie dysponowałby kwotą wadium, nie mógłby skutecznie zaspokoić swoich roszczeń, zatem cel wadium nie został osiągnięty.
Uznaniu czynności dokonanej przez Zamawiającego za uprawnioną nie przeczy fakt, że w treści Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia brak jest wyrażonego wprost wymagania, aby wadium wniesione przelewem zostało zaksięgowane na koncie Zamawiającego przed terminem składania ofert. Wymóg taki wynika wprost z ustawy Pzp".

5

Wykonawca winien zostać wykluczony z postępowania, lecz można przymknąć oko,
2 godziny po otwarciu nie tragedia w można zaoszczędzić, czasami można widzieć jednym okiem wink

6

Uznać wadium, zostawić ofertę.

7

tez bym tak zrobił,  tym bardziej ze podczas oceny oferty był juz ona zabezpieczona. Problem tylko w tym ze drugi wykonawca wie ze wadium było po czasie no i w dokumentacj jest informacja z banku. No a co zrobic jak komisja poczeni to w sposob 2 za i 1 przeciw.

8

Jeżeli drugi wykonawca o tym wie to już po sprawie.

9 (edytowany przez hubal 2010-08-16 05:23:31)

Ciekawe jakim sposobem wie - czyżby samobójczy gol zamawiającego? Wszak

gerard.11 napisał/a:

w ofercie był dowód wpłaty wadium z dnia poprzedniego.

Według mnie nie ma prawa wiedzieć.

10

Lecz jeżeli faktycznie wie to nie ma co ryzykować, a Wykonawcę wykluczyć.

11 (edytowany przez hubal 2010-08-16 07:02:43)

Może to i proste, jednak na forum warto pomyśleć nad argumentami w kierunku przeciwnym. No bo dlaczego niby wykluczyć? Gdzie w ustawie napisane o takiej sytuacji jak tu? Wszystko opiera się na interpretacjach, a te jak wiadomo bywają różne. Moja jest inna. Oto

karolk napisał/a:

Wyrok KIO ... Wobec faktu, że kwota wadium   1) nie została zaksięgowana na koncie Zamawiającego przed terminem składania ofert,   2) oferta złożona przez Odwołującego nie była skutecznie zabezpieczona -   3) Zamawiający ... nie dysponowałby kwotą wadium, nie mógłby skutecznie zaspokoić swoich roszczeń,

1) Gdzie w Ustawie jest mowa o księgowaniu? To tylko poglądy niektórych ludzi.
2) Nie zgadzam się, skoro pieniądze były/są, więc skutecznie można je trzymać ile się chce !!! Skuteczniej od wszelkich papierowych ubezpieczeń i gwarancji!!!
3) Nie zgadzam się, skoro bowiem zamawiający ma realne pieniądze, to realnie i skutecznie może robić co chce.
Jeszcze jedno: na jakiej podstawie prawa uzależniamy losy przetargu, wykonawców i zamawiających od woli osób trzecich. A może umyślnie chcą wywierać wpływ?

12

hubal napisał/a:

Ciekawe jakim sposobem wie - czyżby samobójczy gol zamawiającego? Wszak

gerard.11 napisał/a:

w ofercie był dowód wpłaty wadium z dnia poprzedniego.

Według mnie nie ma prawa wiedzieć.

No własnie to drugi wykonawca podinformował Zamawiającego o tym że wadim mogło nie wpłynąć. No a zamawiający przychylił sie do inforamcji i wystąpił o info z banku.

13

a czy istnieją może jakieś orzecznictwa w tym kierunku, na poparcie wyżej opisanego  poglądu czyli tak aby nie wykluczać takiej oferty ??

14

Osobiście jestem za wykluczeniem tego Wykonawcy, tym bardziej że jest za dużo szumu wokół sprawy, chodzi mi o Wykonawcę następnego w kolejce który wie o zaistniałem sytuacji.

15

Szukajcie a znajdziecie wink

16 (edytowany przez hubal 2010-08-16 09:48:38)

gerard.11 napisał/a:

no, ale oferta drugiego przewyzsza kwote brutto, ciekawe czy będzie na dokladkę:)

Ciekawe. Z tego wynika, że wykonawca ten drugi nie dostanie zamówienia, praktycznie nie ma interesu i zachowuje się jak pies ogrodnika: sam nie zjem i drugiemu nie dam. Innymi słowy pieniactwo.
A skąd mogę mieć pewność że nie namieszał w tym banku i nie opóźnił przekazania wadium? Bezprawne działania to widać jego specjalność i co? Nie znajdziemy sposobu na jawne bezprawie?

A dlaczego chcemy ukarać pierwszego wykonawcy? Za jakie winy? Za późno poszedł do banku? A kiedy miał pójść czy pięć dni czy piętnaście wcześniej? I tak miał szczęście (???), bo ja miałem przygodę: piątego dnia po osobistym przekazaniu dyspozycji przelewu zatelefonowała pani z banku i po wymianie zdań obiecała puścić przelew. Więc również mogła nie puścić. Osoba trzecia decyduje więc o terminach za które MY odpowiadamy. Nie rozumiem i nie zgadzam się na takie praktyki.
Ukarać wykonawcę za winy osób trzecich? Nie zgadzam się.

17

1. w ustawie jest mowa ... art. 45.3
2. szkoda że na sesji otwarcia ofert podano te informacje - gdyby  po wykonanym telefonie do księgowości stwierdzon że np. w banku nie było jeszcze sesji i w tej chwili nie można sprawdzić tych danych, albo "nie ma aktualnie możliwości techn. żeby sprawdzić" ale Z. sprawdzi dokładnie oferty i o wynikach powiadomi ...
3. w tej syt. nie widzę innego wyjścia jak wykluczyć

18

Będąc w zgodzie z treścią art. 45 ust. 3 ustawy Pzp, moim zdaniem zamawiający nie ma wyjścia -musi wykluczyć wykonawcę, którego wadium nie było w dyspozycji zamawiającego przed upływem terminu składania ofert. Oczywiście zamawiający może zrobić inczej i uznać że wadium zostało prawidłowo wniesione. Ale wtedy musi liczyć się z konsekwencjami takiego działania - odwołanie wykonawcy lub  w wyniku kontroli dokonywanej przez uprawnione do tego podmioty.  Naruszenie art. 45 ust. 3 ustawy Pzp, to nie tylko wyrok KIO, który przytoczyłem, ale również wyroki sądów okręgowych.

19

1. W przepisie mówi się, że wadium się wnosi. W ustawie nie ma definicji co to znaczy wnosi, pozostają naciągane interpretacje, a dlaczego nie interpretować pozytywnie?
2. No właśnie. Jakim prawem na otwarciu mówi się o wadiach? Bezprawie. Tylko po to by ktoś miał kłopoty.
3. Nie wykluczać. Raz wreszcie zrobić po ludzku.

20

Hubal ma racje, zrobić RAZ PO LUDZKU smile i raz zinterpretować na korzyść ZAMAWIAJĄCEGO.

21 (edytowany przez hubal 2010-08-16 12:01:52)

karolk napisał/a:

zamawiający ...  musi wykluczyć wykonawcę, którego wadium nie było w dyspozycji zamawiającego przed upływem terminu składania ofert.

A w czyjej było? Na pewno nie wykonawcy, a raczej po stronie zamawiającego i jego banku. A może dałoby się sprawdzić kiedy pieniądze trafiły do tego banku?
Ciągle nie rozumiem, dlaczego wykonawca ma ponosić skutki działań zamawiającego i osób trzecich.
Nie zgadzam się, ale widać, że jestem w mniejszości.

Może chociaż mój głos dołoży się do zmiany schematów myślenia w przyszłości.

22

wykonawca który wpłacił sianko dzień wcześniej po 17 ma info z banku ze pieniądze wychodzą następnego dnia rano tj. o 6:00 a bank zamawiającego pobiera o 8 30 sesje i dziwne ze do 9.30 do TOF nie było na koncie.

Szkoda że nie ma ani jednego orzecznictwa w tym kierunku.

23

A lekarz, kazał mi sie nie denerwowac. Panowie skoro MUSIMY stosowac ustawe Pzp to ja stosujmy. Tu sytuacja niestety jednoznaczna, brak wadium -wykluczmay. Inne interpretacje to sobiepaństwo.  I choc prywatnie popieram wywody Hubala czy Gerarda jedak orzecznictwo jest takie, Na marginesie ustawa pzp wcale nie jest po to zeby było taniej wink

24

respondrer nie denerwuj się szkoda zdrowia - myślę że każdy wie że należy wykluczyć (pieniądze nie były w dyspozycji Z. i nie ważne w czyjej były.)

25

no tak wiadomo, ale wykonawca nie musi znać orzeczenictwa KIO, a w ustawie jest napisane ze ma wnieś więć wniósł.