1

Temat: kryteria inne niż cena

Zamawiający , który ma własny tani transport chciałby aby dostawca był jak najblizej niego. bo chciałby sam odbierać towar. Myśle że kryterium "odległość od Zamawiającego" nie wchodzi w grę, bo to chyba utrudnia uczciwą konkurenację. Czy ktoś ma pomysł co zrobić aby wybrać rzeczywiście najkorzystniejszą ofertę. Może się mylę i to kryterium nie jest złe?

2

Odp: kryteria inne niż cena

Droga Karolino jak dla mnie takie kryterium narusza jedną z naczelnych zasad udzielania zamówień - zasadę uczciwej konkurencji oraz równego traktowania wykonawców i takie sformułowanie krytrium oceny może Ci przysporzyć niepotrzebnych stresów w dalszej części postępowania.

3

Tak właśnie myslałam sad

4

Ham.. a mi sie wydaje ze kryterium modleglosc mogloby byc, przeciez to jest istotne dla Zamawiajacego. ja robilam kiedys przetarg na hotel i takie kryterium odleglosci mialam, trudno przeciez abym dowozila gosci 15 czy 20 km do miejsca, wktorym odbywa sie impreza. Teraz juz nie trzeba na szczescie robic przetargu na hotele, to bylo bez sensu, bo czasami trzeba bylo brac tani zawszony hotel bo tani. ale moze moglabys w warunkach, ktore musi spelnic oferent zaznaczyc, z odleglosc nie wieksza niz ...?
spoinka

5

To że zrobiłaś i uniknęłaś protestu czy też zarzutów w trakcie kontroli to jedno. A czy to zgodne z PZP? ............

6

dzownilam do UZP do informacji i mowili ze moze byc takie kryterium. To jest chyba logiczne zreszta, chociaz moze lepiej jako kryterium zrobic odleglosc od... w km, do tego cen ai inne i z sumy tych kryteriow wyjdzie. Przeciez bez sensu jest,a by wygral ktos kto ejst tani lae wydamy kupe na transport. W przypadku hoteli doszedl by mi transport gosci dodatkowy. Aby  uniknas watpliowsc radze zadzownic od inf. prawnej uzp albo odleglosc okreslic w warunkach dopuszczajacych oferentow:)

7

Szkoda , że stanowiskiem wydanym przez telefon przez inf. prawną nie można się podeprzeć. Stanowisko Spoinki podoba mi się, zresztą tak samo rozumowałam kiedy pomyślałam o zastosowaniu takiego kryterium. Mimo wszystko nadrzędnym celem jest oszczędność wydawania środków publicznych. Zamawiający nie faworyzuje, żadnego z Wykonawców , to obiektywna sytuacja (fakt że Zamawiający ma siedzibę w Pcimiu a nie w Kielcach) powoduje, że "faworyzowani" są wykonawcy z tej okolicy. Gdyby przetarg dotyczył dostawy wraz z transportem towaru, to czy wykonawca z Kielc mógłby mieć pretensje że Zamawiający ma siedzibę w Pcimiu i Wykonawcy z jego okolic mają większe szanse na zwycięstwo w przetargu?

8

Nie zapominajcie o zasadzie zakazu określania kryteriów udziału w postępowaniu odnoszących się do właściwości wykonawcy (art. 91 ust. 3), a sziedziba wykonawcy jest niewątpliwie jego własnością.

9

A gdybym to kryterium sformułowała tak: "Odległość od Zamawiającego do miejsca, do ktorego będzie dostraczany przez Wykonawcę towar". I wykonawca będzie musiał wskazać miejsce, z którego Zamawiający będzie odbierał towar. I to już nie będzie odnosiło się do jego siedziby.
Oczywiście jak ma wyglądać takie miejsce Zamawiający opisze dokładnie w siwz w zależności od towaru.
I co myślicie?

10

Myślę, że najlepszym rozwiązaniem będzie jednak zamówienie polegające na dostawie przedmiotu zamówienia w miejsce wskazane przez zamawiającego. Zgodnie z definicją zawartą w Pzp dostawa to m. in. nabywanie rzeczy na podstawie umowy dostawy, jak sięgniemy do kodeksu cywilnego to uregulowania dotyczące tego rodzaju umowy (art. 605) stanowią, że to dostawca dostarcza oznaczony towar odbiorcy, który to z kolei zobowiązuje się do odebrania tych rzeczy i zapłacenia ceny.

11

A wracając jeszcze do tematu poruszanego przez spoinkę to w przypadku usług hotelarskich ustawa Pzp zarówno przed nowelizacją jak i obecnie pozwala na określenie kryteriów odnoszących się do właściwości wykonawcy (art. 5 ust. 1), więc odpowiedź informacji prawnej UZP była jak najbardziej poprawna.

12

Grześ (pozwól że tak sie zwrócę do Ciebie) to bardzo cenne uwagi.
Szkoda tylko , że w przypadku tej pierwszej nie mamy rozwiązanego problemu taniego trnsportu. No bo może gdybyśmy sami przywieżli towar byłobyb taniej...

13

wg mnie można ustalić kryterium odległości, ja tak miałem przy paliwie a jestem po kontroli rio i było ok.

14

A jak określicie odległość w linii prostej czy objazdami, skrótem przez pola czy po autostradzie? I kto potem będzie to weryfikował, bo przecież jakoś ten transport będziemy chcieli rozliczyć? Według mnie należy wycenić dostawę razem z transportem do siedziby zamawiającego. Jedno kryterium cena. Uważam że to wyjdzie i tak taniej niż korzystanie z własnego transportu.