1

Temat: otwarcie przetargu

Komisja przetargowa składa się z 4 osób. W dniu otwarcia 1 członek będzie na zwolnieniu lekarskim, a 2 w delegacji.. Czy przetarg może zostać otwarty w obecności tylko 2 członków komisji? czy na otwarciu muszą być co najmniej 3 członkowie (tak słyszałam na szkoleniu)
a co jeśli nasz regulamin w sprawie komisji przetargowych mówi:
"Dla ważności czynności podejmowanych przez komisję przetargową wymagana jest obecność co najmniej połowy jej składu."
a więc z tego zapisu wynika, że wystarczą te 2 osoby..

2

Odp: otwarcie przetargu

daria-d11 napisał/a:

1. Komisja przetargowa składa się z 4 osób. W dniu otwarcia 1 członek będzie na zwolnieniu lekarskim, a 2 w delegacji.. Czy przetarg może zostać otwarty w obecności tylko 2 członków komisji?
2. czy na otwarciu muszą być co najmniej 3 członkowie (tak słyszałam na szkoleniu)
3. a co jeśli nasz regulamin w sprawie komisji przetargowych mówi:
"Dla ważności czynności podejmowanych przez komisję przetargową wymagana jest obecność co najmniej połowy jej składu."
4. a więc z tego zapisu wynika, że wystarczą te 2 osoby..

1. ...czyli zostaje jeden - to dlaczego piszesz o dwoch?
2. podali podstawe prawna??? He, he... smile
3. nic; trzeba zmienic zapis - poza tym nie sadze zeby zapis ten dotyczyl czynnosci otwarcia ofert
4. z tego moze nie, ale wystarcza w zupelnosci...

PS. WSZYTSKO ZALEZY OD KONKRETNYCH ZAPISÓW W "REGULAMINIE PRACY KOMISJI PRZETARGOWEJ" - tak na dobrą sprawę otwarcia ofert moze dokonac jedna osoba.

3

ojej! faktycznie wpisalam, ze dwóch będzie w delegacji, a chodziło mi o to, że drugi będzie w delegacj.. smile
no właśnie na tym szkoleniu żadnej podstawy nie podali, tylko nas postraszyli, że jak wpadnie kontrola podczas otwarcia i będą mniej niż 3 członkowie komisji, to przetarg nieważny.. a szukałam podstaw i ich nie widze..
czyli trzymam się wersji, że skoro nasz regulamin mówi o co najmniej połowie, a będzie obecnych dwóch członków z czterech, to jest ok!

4 (edytowany przez MIRAS 2008-11-26 12:27:11)

daria-d11 napisał/a:

czyli trzymam się wersji, że skoro nasz regulamin mówi o co najmniej połowie, a będzie obecnych dwóch członków z czterech, to jest ok!

w rzeczy samej smile

5

nie zgadzam się
a co z art. 21 ust.2

6

danaug napisał/a:

a co z art. 21 ust.2

Co ma piernik do wiatraka? Otwarcie ofert to czynność czysto techniczna.

7

zgadza się  - faktycznie myślałam o składzie

8

Marko napisał/a:

Otwarcie ofert to czynność czysto techniczna.

a jednak w czyms sie z Toba zgadzam... wink

9

A co w przypadku gdy przetarg otwiera 1 z 4 członków stałej komisji przetargowej. Oceniają oferty 3 członkowie, bo przewodniczący jest na urlopie (z regulaminu wynika, że zastępuje go sekretarz) to kiedy ci dwaj pozostali członkowie (nieobecni na otwarciu ofert)wypełniają druk ZP-11?

10

Ja nie mam takich problemów, zawsze przed wszczęciem postępowania spprawdzam kto wybiera się na urlop smile smile

11

Bez zbednej zwłoki - co oznacza niezwłocznie, a napewno w momencie pierwszego kontaktu z ofertami.

12

dzięki podpowiedź smile

13

czy ktoś gdziesz przeczytał że przewodniczący komisji przetargowej ma OBOWIĄZEK sprawdzić w ksiegowosci czy wadia są na koncie w dniu otwarcia ofert?

14

Obowiązek sprawdzenia jest, lecz czy musi to sprawdzić przewodniczący?, zależy jaki jest regulamin komisji i co ma w swoich obowiązkach przewodniczący.

15

Znajomy (Wykonawca) pyta mnie o sytuację o której mowa w pierwszym poście - komisja przetargowa 4 osobowa a otwarcia ofert dokonuje tylko 1 (3 członków nie ma na otwarciu). Czy jeżeli w regulaminie pracy komisji nie ustalono kto z członków komisji ma być na otwarciu lub ilu co najmniej musi ich być to sytuacja taka jest DOPUSZCZALNA?

16 (edytowany przez Darek W. 2010-11-19 08:19:29)

A... jeżeli znajomy Wykonawca pyta ... - to nie odpowiemy/wiem .. smile..

17

No, przerwę tę dowcipną atmosferę, bo może nie każdemu tak wesoło.

Logicznie biorąc to tak, sytuacja dopuszczalna, zresztą już było tu pisane (ja na wszelki wypadek i dla powagi wziąłbym na otwarcie  jeszcze kogokolwiek z zakładu).
Co więcej, moim zdaniem, nawet nieobecność 100% członków komisji nie ma prawa sparaliżować postępowania.