1

Temat: przetarg na przesylki kurierskie

czy ktos z Was robil przetarg na przesylki kurierskie, w ogole nie wiem jakie kryteria zastosowac oprcz ceny - u nich ceny, strefy, rodzaje uslu w kazdej firmie sa przerozne i nie mage znalezc punktu wspolnego...
spoinka

2

Odp: przetarg na przesylki kurierskie

Od razu powiem , ze nie robiłam takiego przetargu ale myślę że najważniejsze to określić własne potrzeby. Trudno jest pomóc komuś jak się nie zna ani charakteru firmy, jak często korzystacie z takich usług, czy ważne są odległości, jakie  ma znaczenie czas dostawy (czy dać go jako warunek , czy jako kryterium) itd. Jak to przeanalizujesz to powinno być "z górki".
Inna rzecz, że nie wiem czy możesz liczyć na ofertę indywidualną. Nie wiem czy te kurierskie firmy potrafią być elastyczne czy bazują na swoich cennikach.

3

Odp: przetarg na przesylki kurierskie

problem polega na tym, ze kazda firma ma inny czas dostawy albo rozny czas dostawy jest w roznych uslugach - to powoduje ze sa rozne ceny, nawet bardzo rozne,np Fedex jest niezastapionyw  stnaach ale nie spradza sie w Europie, swiat jest podzielony na strefy ale te strefy w poszzcegolnych firmach sie pokrywaja, nie mozna jako kryterium przyjac np procentu rabatu, bo ceny wyjsciowe sa rozne, jesli poprosze o jedna cene na Europe to nie kazdy stanie do przetargu, bo niektorzy maja Europe podzielona i nie chca dac jednej ceny - jest to skomplikowane, dlatego przydalaby mi sie rada kogos kto cos w tym temacie dzialal, aby podzielil sie ze mna swoim doswiadczeniem, kogos kto korzysta z uslug kureirskich w kraju i zagranica