1

Temat: osnowa geodezyjna - projekt i realizacja

mamy do wykonania osnowę geodezyjną.
czy mogę zlecić osobno wykonanie projektu a potem ogłosić przetarg na realizację projektu, czy na projekt i realizację muszę ogłosić jedno postępowanie.

logiczne by się wydawało, że najpierw robimy projekt a potem ogłaszamy przetarg na realizację, gdzie ten projekt stanowi część SIWZ zgodnie, z którym Wykonawca ma wykonac te osnowe.

czy moge to podzielic na na 2 zadania, mimo ze dotyczą jednej sprawy?

2

Odp: osnowa geodezyjna - projekt i realizacja

Możesz to podzielić, gdyż z projektu, który notabene podlega zatwierdzeniu (kl. 3 - starosta, kl. 2 GUGIK), będzie wynikać zakres robót do wykonania, a wtedy łatwiej jest oszacować wartość zamowienia.
Jedna
1) bezpieczniej jest jeśli robi to ten sam wykonawca (względy techniczne) i nie urzerasz się z wykonawcą osnowy na temat jakości projektu;
2) przy projekcie trzeba się napracować, a przy połączeniu zadań możesz mieć niższą cenę niż za dwa oddzielni;
3) jeśli projekt poniżej 6000 euro, to musisz uważać, żeby nie narazić się na zarzut dzielenia zamówienia w celu obejści Pzp.
Jeśli chcesz podzielić, to sporządź sobie uzasadnienie podziału.

Powodzenia

3

dzięki Artur za info.
wyjasnij mi jeszcze o co chodzi z tym "(kl. 3 - starosta, kl. 2 GUGIK)" bo sprawy geodezyjne to nie mój żywioł smile, polegam na opiniach naszych geodetów.

4

Są to klasy osnowy, a ja nie wiem jakim zamawiającym jesteś. Jeśli reprezentujesz Starostę to zapewne będzie to osnowa klasy 3 i wtedy projekt osnowy zatwierdza starosta, który jest odpowiedzialny za zasób geodezyjny powiatu na podstawie przepisów.
Tak na marginesie starosta to:
1) kierownik Starostwa Powiatowego, tj. zakładu pracy;
2) przewodniczący Zarządu Powiatu;
3) odpowiedzialny za wykonywanie zadań rządowych na terenie powiatu np. z zakresu geodezji, mienia skarbu państwa itp.

Pozdrawiam

5

dzieki smile. wiem kto to jest starosta, w koncu to moj szef smile

6

No i dogadaliśmy się.

Powodzenia

7

CZY WYKONAWCA PROJEKTU OSNOWY MOŻE REALIZOWAĆ TEN PROJEKT? TZN ZŁOŻYĆ OFERTĘ NA REALIZACJĘ SWOJEGO PROJEKTU? ZAMÓWIENIE DO 30 TYS. EURO