Temat: sposób rozliczenia
Witam, mam taki dylemat ponieważ nie jestem jeszcze mocny w ZP, nurtuje mnie zagadnienie wynagrodzenia kosztorysowego, do umowy daję taki zapis:
Ostateczna wartość przedmiotu umowy określona w ust...., zostanie ustalona po odbiorze robót budowlanych stanowiących przedmiot umowy , zatwierdzonym protokołem odbioru końcowego na podstawie przeprowadzonego obmiaru oraz kosztorysu powykonawczego sporządzonego przez Wykonawcę i sprawdzonego przez inspektora nadzoru.
Zgodnie również z art.144 przewiduję zmiany postanowień umowy w tym możliwą zmianę wynagrodzenia w przypadku zmian ilości jednostek przedmiarowych.
I teraz moje pytanie, w związku z powyższym czy jeżeli zwiększą się nakłady pracy (ilości przedmiarowe obejmujące dokumentację), wypłacamy większe wynagrodzenie zgodnie z kosztorysem powykonawczym to czy również robimy aneks do umowy zwiększający wynagrodzenie???????
czy wówczas takie działanie jest robotą dodatkową???????
Poza tym czy jest wówczas konieczność sporządzenia protokołu konieczności czy taki protokół jest tylko potrzebny w przypadku zamówień dodatkowych?
Bardzo proszę o podpowiedź kwestii wynagrodzenia kosztorysowego.