1

Temat: PN- oferta a umowa roboty budowlane

w ofercie wykonawcy mieli podać wykaz osób - kierownika budowy, podali jednego, przed podpisaniem umowy chcą już go zmienić na innego o takich samych uprawnieniach, czy mogą dokonać takiej zmiany do umowy, we wzorze umowy przewidzieliśmy zmiany kierownika robót,na takiego z takimi samymi uprawnieniami. Czy nie będzie to naruszenie ustawy?

2

Odp: PN- oferta a umowa roboty budowlane

termin związania ofertą jeszcze nie minął, minie ok. 10 września, umowę muszę podpisać w dniu 25 sierpnia br.

3

moim zdaniem umowa powinna być zawarta zgodnie ze złożoną ofertą , a później można zmienić kierownika poprzez podpisanie aneksu

4

Moim zdaniem można, niech doniosą stosowne dokumenty, takich jakich wymagano przy złożeniu oferty i gra.

5

Nie będzie to zamiana oferty? Dokumenty tego drugiego kierownika są  w porządku, ma uprawnienia, powinni mi wypełnić formularz ofertowy i wypełnić go jeszcze raz dla drugiego kierownika czy tylko dać pismo z prośba o wyrażeniu zgody i jego uprawnienia?

6

pomyliłam si: - nie formularz ofertowy tylko wykaz osób załączony jako wzór  do SIWZ?

7

czy powinni mi napisać jakieś oświadczenie, że spełniają warunki odnośnie osób zdolnych do wykonania zamówienia?

8

podpowie mi ktoś, co można zrobić?

9

Już podpowiadam.
Moim zdaniem:
- nie ma potrzeby wpisywać konkretnego kierownika do umowy ani żadnych innych konkretnych osób, to jest tylko utrudnianie życia sobie i innym, całkiem bezzasadne
- bezzasadna jest zgoda zamawiającego na zmianę kierownika, bo jest on wolnym człowiekiem, a po drugie nie jest stroną w postępowaniu i jego zachowanie nie może mieć formalnego wpływu na losy postępowania
- przy zmianie kierownika obowiązują zasady Prawa budowlanego i przepisów związanych
- w razie zmiany wykonawca powinien powiadomić zamawiającego przedstawiając dokumenty wymagane ww. przepisami, by mógł je złożyć u PINB
- Prawo zamówień publicznych wymaga tylko oświadczenia  o treści zgodnej z rozporządzeniem (tj.  że osoby będą mieć uprawnienia) - w ofercie,
- jeśli ktoś wpisał w umowie zbyt dużo, to teraz powinien zapisy aktualizować aneksem choćby co dzień, lecz już przed podpisaniem umowy bym uwzględnił zgłoszoną zmianę
- nie wolno absolutnie zmieniać formularza oferty ani innych dokumentów już złożonych.

Wystarczy?

10

to w umowie mam wpisać kierownika z oferty?, bo muszę

11

zdecydowanie musisz najpierw podpisać umowę na warunkach takich jak były postawione do przetargu, możesz ją aneksować chociażby następnego dnia  (oferta jest nienaruszalna!!!!)

12

Ja bym wpisał od razu nowego.
Ale wcześniej próbowałbym uzyskać akceptację zakładowego prawnika (zwykle jest jakiś), bo to jednak może nie być oczywiste.

13

zapewniam (warunek - w projekcie umowy przewidziało się wpisywanie kierownika)

14

danaug napisał/a:

oferta jest nienaruszalna!!!!

Zgoda, tyle że mam wątpliwości co do konkretnych osób zapisanych w ofercie, zwłaszcza że prawo nie każe żądać ani oferować w ten sposób.
A co z nienaruszalnością oferty w przypadku gdy wskazana w niej osoba nagle stanie się nieaktualna z przyczyn niezależnych od wykonawcy (np. ulegnie wypadkowi albo zrezygnuje)? Czyżby oferta stawała się nieważna???
Aktualizacja w postaci aneksu wymaga podpisu czyli zgody drugiej strony. Nie mogę zrozumieć obowiązku czekania na to np. w przypadku śmierci. Dla mnie to nielogiczne.

15

w ofercie mamy jednego kierownika, wczoraj wykonawca prosi o wyrażenie zgody na zmianę wskazanego w ofercie kierownika, a w umowie mamy wskazaną osobę do kontaktów, (czyli kierownika), ten drugi kierownik ma uprawnienia.
we wzorze umowy był zapis: Zakres robót, ich przebieg oraz wartość określają:
1) Oferta i kosztorys ofertowy Wykonawcy, stanowiący Załącznik nr 1 do umowy,
oraz
5) W szczególnie uzasadnionych przypadkach tj. choroby, wypadku lub innego zdarzenia losowego istnieje możliwość zmiany pracowników kierownictwa, nadzoru i kontroli robót (kadra inżynierska i personel techniczny średniego szczebla). Wykonawca wystąpi
z wnioskiem do Zamawiającego, pod warunkiem, że nowe osoby proponowane do realizacji umowy będą posiadały takie same kwalifikacje i uprawnienia, jak osoby pierwotnie wskazane przez wykonawcę.
W SIWZ nie było mowy o zmianie osób tylko we wzorze umowy.

16

Ojoj !
Same samobóje !

Ad 1) Nie piszcie nigdy, że zakres robót, ich przebieg oraz wartość określają, oferta i kosztorys ofertowy Wykonawcy, lecz raczej że specyfikacja, a przynajmniej dokumentacja techniczna byście nie ponosili skutków błędów i kombinacji wykonawcy.

Ad 5) W tym zakresie wypowiedziałem się w poprzednich postach, więc chyba wiadomo dlaczego teraz przedstawione zapisy nie pasują do moich poglądów.

17

1. wzór umowy to też siwz
2. jak chcesz zmieniać umowę, której nie ma, po drugie chcesz dokonać czynności na podstawie zapisów zawartych w umowie której nie zawarłaś
no ale to tylko moje zdanie

18

nie żądać wykazu osób i sprawa zalatwiona - o ile postępowanie tzw. małe