1

Temat: Brak podatku Vat w ofercie

Wykonawca w ofercie przedstawił cenę bez określenia stawki Vat i jej kwoty. Zamawiający w SIWZ wymaga podania oprócz ceny brutto cenę netto oraz stawkę podatku jednocześnie wymagając że wszelkie odstępstwa od powszechnie obowiązującej stawki muszą zostać przez wykonawcę opisane (dla przedmiotu zamówienia obowiązuje 22%). Czy taką ofertę mogę odrzucić?
Jaką podstawę prawną zastosować?

2

Odp: Brak podatku Vat w ofercie

W pierwszej kolejnośći,  jeszcze przed ewentualnym odrzuceniem zwrócić się o złożenie wyjaśnień.

3

ceny netto Wykonawca nie wpisał?

4

Cenę netto wpisał

5

a dlaczego chcesz odrzucić tą ofertę?

6

jak jest cenna netto i cena brutto to VAT można ustalić bez problemu

7

Bitter napisał/a:

jak jest cenna netto i cena brutto to VAT można ustalić bez problemu

Tutaj zgadzam się w 100%

8

Może nie wyraziłem się precyzyjnie. Podana jest TYLKO cena netto. Brak ceny brutto, stawki i wysokości podatku, a te elementy zgodnie z siwz wykonawca musiał wskazać w ofercie.

9

Moim zdaniem brak podania stawki VAT i ceny brutto jest brakiem oświadczenia, którego uzupełnić nie można. W przypadku zaniechania wskazania przez wykonawcę stawki podatku VAT i ceny brutto niemożliwym staje się ustalenie przez zamawiającego prawidłowej treści oświadczenia woli wykonawcy (por. KIO/UZP 1073/09 oraz zob. opinię prawną dot. VAT na stronie UZP).

10

To zmienia sprawę, jeżeli jest tylko netto to nic się nie poprawi i zmieni.

11

Jak jest tylko cena netto to oferta kwalifikuje się moim zdaniem do odrzucenia

12

A jaka podstawa odrzucenia, błąd w obliczeniu ceny czy niezgodność z SIWZ?

13

wg mnie błąd w obliczeniu ceny

14

A czy jest tutaj obliczenie ceny, moim zdaniem nie. mamy podana tylko netto. Więc błąd w obliczeniu ceny chyba nie bo nie ma żadnych działań. Dla mnie niezgodność z SIWZ.

15

dla mnie również oferta niezgodna z SIWZ.

16

wg mnie błąd w obliczeniu ceny?
ceny faktycznie nie ma więc do odrzucenia. Definicja ceny - ustawa z dnia 5 lipca 2001 o cenach