1

Temat: Kogo wpisac w Umowę

Kogo wpisać Przetarg nieograniczony wygrało konsorcjium 2 firm zagranicznych jedna ma siedzibę w Polsce lider konsorcjum. Czy w Umowę wpisuję Dwie firmy jako konsorcjum czy tylko Lidera.

2

Odp: Kogo wpisac w Umowę

Wpisujesz konsorcjum firm.

3

a dzięki a rozliczanie jest z liderem?

4

Ja wpisuję konsorjum firm X.Y,Z reprezentowane przez lidera firmę np.Y

5

to winno wynikać z pelnomocnictwa i z umowy Wykonawców , którą winni przedłożyć Zamawiającemu

6

racja mają taką umowę dostarczyc przed podpisaniem umowy

7

Marcel robi prawidłowo - wg mnie.

8

ok

9

ja też wszystkich oraz reprezentację a rozliczenie wynika z papierów

10

a co w sytuacji jak są  dwie osoby fizyczne i chcą dwie umowy, żeby skarbówka ich nie ścigała?

11

chociaż dali pełnomocnictwo do podpisania umowy jednemu

12

zuzia napisał/a:

są  dwie osoby fizyczne i chcą dwie umowy

Dwie umowy czy dwa egzemplarze? Tych drugich to można od groma, lecz umowa tylko jedna !!!

13

dwie osoby fizyczne i umowa na każdego z nich- tak chcą, bo boją się urzędu skarbowego.

14

nie mają działalności gospodarczej

15

jedno postępowanie - jedna umowa ale nie przeszkadza Ci to w podzieleniu części i odpowiedzialności pioszczególnych podmiotów

16

Teraz po przetargu nie można dzielić na części ani odpowiedzialności ani przedmiotu zamówienia ani umowy, ani zmienić opublikowanego tekstu.  Wszystkie warunki musiały być ustalone w ramach postępowania i trzeba je teraz ściśle przestrzegać. Argument strachu przed skarbówką nie jest tu żadnym argumentem (chyba że wskaże się konkretne przepisy).
Wobec takich problemów, wysoce indywidualnych, zalecam sprawę przekazać w ręce właściwego prawnika.