1

Temat: Referencje

Mam taką wątpliwość. Czy Referencje potwierdzające należyte wykonanie z kraju spoza UE mogą być kwestionowane przez Zamawiającego? Jeśli nie, to średni kurs przeliczenia obcej waluty na PLN (celem podania wartości w wykazie dostaw) powinien być z którego dnia przed TSO? Ma to jakieś znaczenie?

2

Odp: Referencje

batut napisał/a:

1. Czy referencje potwierdzające należyte wykonanie z kraju spoza UE mogą być kwestionowane przez Zamawiającego?
2. Jeśli nie, to średni kurs przeliczenia obcej waluty na PLN (celem podania wartości w wykazie dostaw) powinien być z którego dnia przed TSO?

1. Nie powinny być kwestionowane.
2. Prawidlowo powinien być brany z daty wszęcia postepowania - ale powinno to wynikać wprost z ogłoszenia/ SIWZ.

3

Różnie z tym bywa, więc odpowiednie zapisy powinny znaleźć się już w SIWZ, również kurs przeliczenia ( z jakiego dnia zostanie przeliczony)

4

Niestety nie wynika to wprost z SIWZ. Poza tym widziałem ofertę Wykonawcy, który przeliczył sobie walutę obcą na PLN wg średniego kursu NBP na dwa dni przed TSO. Zamawiający tego nie podważył (może sam nie wiedział?), ale i tak nie mam co do tego pewności i próbuje to ustalić...

5

Jeśli nie było wpisane to skłaniam się do dnia otwarcia ofert

6

Najrozsądniejszym będzie przyjąć kurs z dnia otwarcia ofert.

7

Z dnia otwarcia ofert jest raczej niemożliwe z przyczyn technicznych. Po pierwsze o 8.00 (termin otwarcia ofert) nie ma nawet notowań, a w ogóle oferta musi być już gotowa w dniu składania, czyli np. dzień wcześniej.