1

Temat: zamówienie z wolnej ręki

udzieliliśmy zamówienia na roboty budowlane poniżej progów unijnych w drodze przetargu nieograniczonego. W trakcie wykonywania zamówienia okazało się, że konieczne jest udzielenia zamówienia dodatkowego (wcześniej nie byliśmy w stanie tego przewidzieć, a bez zamówienia dodatkowego nie będzie można wykonać zamówienia podstawowego).
Chcemy zastosować tryb z wolnej ręki - art. 67.1.5)b).

Proszę o odpowiedź na pytanie jak mam przeprowadzić udzielenie zamówienia z wolnej ręki (chodzi mi szczególnie o dokumenty jakie Wykonawca musi przedstawić zamawiającemu jeśli chodzi o spełnienie warunków podmiotowych i jakie dokumenty-druki  Zamawiający musi wypełniać w trakcie udzielenia tego zamówienia)

Z góry serdecznie dziękuję

P.S. Dodam, że dopiero zaczynam pracę w ZP a w mojej firmie jeszcze nie było takiego przypadku

2

Odp: zamówienie z wolnej ręki

1. protokół konieczności
2. Oszacować wartość zamówienia dodatkowego
3.zaproszenie do negocjacji Wykonawcę zamówienia podstawowego + istotne postanowienia  umowy+(art68.1 i2)
4. negocjacje
5.protokół z przeprowadzonych negocjacji
6.info o podpisaniu umowy t. ogłoszeń, BZP, własna strona www
Najpóźniej wraz z zawarciem umowy wykonawca powinien Ci przedstawić oświadczenie o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu. Jeżeli wartość zamówienia jest równa lub przekracza 206.000 czy 133.000 euro dla usług bądź 5.150.000 euro dla robót budowlanych ? powinien Ci także dostarczyć dokumenty potwierdzające spełnianie tych warunków.

3

dziękuje za pomoc

4

Zamowienie z wolnej ręki (podstawa art. 67 ust. 1 pkt. 1 lit. b) zamierzamy realizaować program unijny w szkołach do których potrzene są ksiązki opracowane na potrzeby programu więc, jest tylko jeden wykonawca który może nam je dostarczyć. Wykonawca posiada umowy autorskie, które mowią ze tylko on posiada prawo do dysponowania materiałem edukacyjnym potrzebnym do realizacji zadani.
Czy nalezy inofrmować Prezeza UZP o takim zamówienia którego warosć nie przewyższa 360.000 zł co daje nam 93,774,42e. ??

5

pytanie czy tylko on ma dostęp do tych publikacji i nikt inny nie może ich sprzedać? Nie chodzi o prawa autorskie tylko o możliwości kolportażu tych publikacji - nie wydaje mi się aby był taki monopol na całą Polskę.

6

tak tylko on posiada dostęp do tych publikacji bo to on je stworzył na potrzeby prgramu.

7

Powiedziałabym że to brzydko pachnie

8

a jakie rozwiązanie widzicie w takiej sytuacji ?

9

uważam, że tak nie można zrobić art 7 i jeszcze idąc dalej osoby biorące udział w przygotowaniu postępowania?

10

to już nawet nie o to chodzi - to wygląda na ukartowane w celu napchania kasy dla cwaniaka, jak można napisać projekt tak aby tylko jego autor miał szanse wziąć kasę, dla mnie to granda

11

A czy nikt nie może od niego kupić tych książek, on jest dystrybutorem, czy sprzedawcą, zawsze ktoś może kupić również daną ilość książek i wystartować w przetargu, nie masz pewności że on zaproponuje Ci najlepszą cenę jaką może dopóki nie będzie miał konkurencji.

12

dopowiedź do wypowiedzi Marcela ogloszenie o zamiarze zawarcia umowy

13

zobacze jakie mi dostarczy umowy i co z nich bedzie wynikało, z tego co słyszałem to nikomu nie sprzedają tych ksiązek bo projekt jest bardzo dobry i mają b.duze zainteresowanie więc i zbyt:) ale sprawdze umowy i  skonsultuje to z mecenasem.