1

Temat: Zakup wegla i koksu dla szkoły

Mam zaplanowany na rok 2007 Zakup 30 ton koksu i 15 ton węgla.
Myślę że zapytanie o cenę będzie dobrym trybem,nie wiem tylko jak opisać ten asortyment,czy wystarczy napisać węgiel -I gatunek
koks orzech gat.I  i numery CPV.Szczerze powiem że nie mam zielonego pojęcia jak  się zabrać do tego zamówienia.Liczę na pomoc.:)

2

Odp: Zakup wegla i koksu dla szkoły

Oj, oj. Jest węgiel i węgiel.
Węgiel określ za pomocą dwóch parametrów:
1) asortyment "kęsy", "orzech I", "orzech II" itp.
2) kaloryczność nie mniej niż lub kaloryczność jako kryterium (oprócz ceny) porównania i oceny ofert.
Koks podobnie.

Powodzenia

3

nie polecam drugiego ryterium oceny w trybie ZOC, o którym pisałaś sandro. Kaloryczność, albo opiszesz dokładnie, tak jak oczekujesz, albo z niej zrezygnujesz. Przy trybie ZOC, wyjątkowo dokladnie musimy opisać czego oczekujemy. W przeciwnym razie przy pierwszej dostawie będziesz miała dwie bryłki a reszta miału. smile

powodzenia
nora

4

Dziękuję smile  zdecyduje się na węgiel "orzech I " -bo pewnie "kęsy" to dla mojej kotłowni asortyment nie do "przełknięcia".Gorzej z tą kalorycznością - ale pewnie będzie to w DTR - ce kotła.

5

Pewnie masz rację" nora4"-zrezygnuję z tej kaloryczności, na węglu znam się jak "kura na pieprzu"-i tak przy każdej dostawie będę na składzie węgla i pilnowała wagi i załadunku każdego samochodu.Potem już tylko "wesoła podróż" węglarką  do szkoły i koniec zakupu.Tak naprawdę to, nadzoruję każdy transport opału,kiedyś podczas wagi "pustego" samochodu wspięłam się na koło-(niestety nie mam 20 lat)i zobaczyłam że w skrzyni ładunkowej jest 50% wody- praktyka uczy!!! Teraz się pilnuję.A swoją drogą chodzę na siłownię!!:)

6

Nie wiadomo kiedy się przyda smile

7

to może spróbuj jeszcze wspinaczki skałkowej wink

powodzenia
nora

8

Jeśli kęsy są zbyt duże to może być "kostka".
Natomiast jeśli nie określisz kaloryczności to dostaniesz najgorszy węgiel, który jest najtańszy, nie chce się spalać i nie daje tyle ciepła co innyne.
Różne kopalnie wydobywają różny węgiel, który przy tym samym asortymencie ma różne ceny.
Kaloryczność węgla powinna być na fakturze z kopalni, a nie pamiętam, czy też nie na fakturze dla odbiorcy.
Jeśli chcesz dokonać zakupu w ZOC to podaj chociaż minimalną kaloryczność jaką powinien posiadać węgiel i niech wykonawca w formularzu ofertowym określi jaka bedzie faktycznie proponowanego przez niego węgla, a jeszcze jak poda z jakiej kopalni będzie pochodził węgiel to już szczyt szczęścia. Wykonawcy takierzeczy wiedzą.
Nie pamietam ile wynosi kaloryczność "średnio dobrego" węgla, bo od kilku lat nie kupuję, ale jak zapytasz np. na składzie lub na stronach internetowych to ustalisz sama.
Jeśli macie gdzie przechowywać większe ilości węgla to możesz określić minimalna wielkość poszczególnych dostaw, co przełoży się na cenę. Węgiel jest wożony samochodami i ten prosto z kopalni (jak weźmiesz cały transport, samochód, przyczepę) powinien być tańszy i bez "domieszek"

Powodzenia