Temat: dwóch wykonawców wspólny podwykonawca
Czy w jednym przetrgu jeden podwykonawca może zaoferować swoją wiedzę i doświadczenie dwóm różnym wykonawcom biorącym udział w zamowieniu?
Monika
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → dwóch wykonawców wspólny podwykonawca
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy w jednym przetrgu jeden podwykonawca może zaoferować swoją wiedzę i doświadczenie dwóm różnym wykonawcom biorącym udział w zamowieniu?
Monika
Wg. mnie może. To wykonawca składa ofertę i on bierze na siebie warunki przetargu a wskazuje podwykonawcę jako ewentualny potencjał.
dziękuję bardzo
... a poza tym jeszcze jeden argument na potwierdzenie tego o czym pisze cbud: tylko jeden wykonawca uzyska zamówienie.
A jeśli podwykonawca złoży ofertę osobno. i jeszcze jest jako podwykonawca w innej ofercie to OUT
NIE
ale wtedy mogą przecie przekręt.
Jeśli jeden podwykonawca jest podwykonawcą w innej ofercie a sam składa ofertę i odwrotnie to co któryś z 2 uzuska zamówienie. a może być ich 3 a nawet 4
Ofertę składa wykonawca, a nie podwykonawca. Nie możesz wyOUTować wykonawcę dlatego że jest podwykonawcą u innego wykonawcy. To może wyOUTuj drugiego, albo obydwóch...
ale wtedy mogą przecie przekręt.
Podejrzenie możliwości to nie mogą być podstawą restrykcji takich jak tu. Dopiero gdy się ma konkretny dowód - to do prokuratora. Zaś głoszenie samych podejrzeń to pomówienia.
No miras piszę tak bo miałam taki przypadek. Wykonawca złożył ofertę miał podwykonawcę. Ten podwykonawca był jako wykonawca w drugiej ofercie a wykonawca z pierwszej był podwykonawcą w drugiej ofercie. I co w takim przypadku?
Załączam odpowiedź w sprawie mojego pytania, na które odpowiedziała pani prowadzące szkolenia z przetargów. Jasno z niej wynika, że można byc powykonawcą u dwóch wykonawców, ale raczej nie można byc równocześnie wykonawcom, o czy rozmawialiście powyżej
Witam Pani Moniko,
"jeżeli Pani udział dla dwóch firm odbywa sie na zasadach art. 26 ust. 2b, czyli nie będzie Pani wykonawcą w rozumieniu art. 2 pkt. 11 ustawy także art 23, to może Pani udzielić tej wiedzy i doświadczenia dwóm różnym firmom - i tak wygra tylko jedna oferta"
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc