1

Temat: Zagwostka art 26 ust 3 a ZP 2 cz szczeg i jego punkt 6...

Szanowni forumowicze. Taką zagwostkę mam być może sam już się w tym pogubiłem.

PN poniżej progów - ale to mało istotne. Jeden z Wykonawców zaproponował zupełnie co innego niż wymagaliśmy w SIWZ to jest bezdyskusyjne - oferta jest niezgodna z SIWZ art 89 ust 1 pkt 2 co do przedmiotu zamówienia - odrzucam ją.
Ale w ofercie Wykonawcy brakuje tez innych dokumentów, których brak nie pozwala mi na stwierdzenie czy Wykonawca spełnia czy też nie spełnia warunków udziału m.in. doświadczenie - brak wykazu, brak polisy OC, zaświadczenia z banku itp itd. Zgodnie z art 26 ust 3 zd 1 nie wzywam go do uzupełnień gdyż jego oferta i tak podlega odrzuceniu. Na razie wszystko ok.
Skrobie sobie protokoły i nagle 8-) ZP 2 cz szcz. pkt 6 Wymagane warunki udziału w postępowaniu spełnia ... Wykonawców.
Czy mój wykonawca spełnia warunki Z tego nie wiem. Z oferty tak jak do nas przyszła nie mogę tego stwierdzić do uzupełnienia nie wzywam. Zaznaczyłem, że nie spełnia - dokumentów jakby nie patrzeć nie było.
Myślicie, że dobrze zrobiłem?

2

Odp: Zagwostka art 26 ust 3 a ZP 2 cz szczeg i jego punkt 6...

Skoro oferta została odrzucona to nie piszesz w przypadku tego oferenta nic, po prostu pod tym kontem nie oceniasz i nie wpisujesz że spełnia, jak również nie wpisujesz że nie spełnia.

3

Ja ze szkoleń wyniosłem przykazanie: najpierw należy sprawdzić czy wykonawca spełnia wymagane warunki, a dopiero potem resztę oferty. Dla mnie to logiczne.
Wy procedurę odwracacie.

4

No dobrze, tylko po co - wyraźnie jest napisane  26.3, iż nie ma konieczności wzywania do uzupełnienia gdy oferta podlega odrzuceniu, po co wzywać, jeżeli to i tak nic kompletnie nie pomorze!

5 (edytowany przez Apollo 2010-08-31 18:30:13)

Marcel napisał/a:

Skoro oferta została odrzucona to nie piszesz w przypadku tego oferenta nic, po prostu pod tym kontem nie oceniasz i nie wpisujesz że spełnia, jak również nie wpisujesz że nie spełnia.

Z tym się zgodzić nie mogę.

Jeżeli odrzucam ofertę, to fakt, nie muszę wzywać do jej uzupełnienia na podstawie art. 26.3, aby ocenić czy wykonawca spełnia, czy nie postawione warunki.
Ale nie oznacza to, że nie oceniam tego na podstawie stanu faktycznego. I jeżeli wykonawca spełnia, np. warunek doświadczenia i pozostałe, to zaznaczam, że spełnia, a jeżeli brakuje, np. dokumentu potwierdzającego spełnianie warunku, np. finansowego, to zaznaczam, że nie spełnia.

Tak więc, Edmundzie, moim zdaniem postąpiłeś prawidłowo.

6

Patrząc w tezę tematu skoro oferta nie spełnia wymogów siwz (traktuje o czym innym) to nie ma znaczenia, które wymogi spełnia wykonawca. Osobiście piszę że nie oceniano pod tym względem

7

hubal, Apollo - jestem na NIE
Marcel, cbud - jestem na TAK

8

Zgadzam się z apollo. 
Jeżeli oferta podlega odrzuceniu to nie należy wzywać Wykonawcy do uzupełnienia brakujących bądź błędnie złożonych dokumentów, jednak ofertę należy zbadać pod względem podstaw do wykluczenia z powodu niespełnienia warunków.
Art. 26 ust. 3  ustawy Pzp zwalnia Zamawiającego jedynie z wzywania do uzupełnienia dokumentów, w momencie gdy oferta i tak podlega odrzuceniu, gdyż uzupełnienie ma na celu uratowanie oferty, co w tym przypadku nie jest możliwe.
Art. 24 ust. 2 pkt 4) ustawy Pzp mówi wprost o wykluczeniu WSZYSTKICH wykonawców którzy nie spełniają warunków - i nie ma tu mowy o zwolnieniu z badania ofert które z góry podlegają odrzuceniu.
Moim zdaniem należy odrzucić ofertę zgodnie z art. 89 ust. 1 pkt 2) i 5) i wykluczyć wykonawcę z powodu niespełnienia warunków.
Tak więc moim zdaniem zrobiłeś dobrze.

9 (edytowany przez Apollo 2010-09-01 10:00:15)

A mnie uczono, że ofertę bada się i ocenia - kompleksowo - jednocześnie, od a do z.

Miras, lustrujesz ofertę i po kilku minutach stwierdzasz, że jej treść nie odpowiada treści siwz, a więc oferta podlega odrzuceniu.   
Czy w dalszej kolejności oceniasz tę ofertę pod kątem spełniania warunków, czy też nie?

Do beti80: Ja nie uważam, że w takiej sytuacji należy wykonawcę wykluczyć.

10

Oczywiście że NIE.

Wyobraź sobie:

Przedmiotem zamówienia jest dostawa produktu X. Wykonawca oferuje, że zbuduje mi budynek Y. Nie załacza dokumentów na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu -  i co wzywasz go do uzupełnienia?  wink

11

MIRAS napisał/a:

Oczywiście że NIE.

Wyobraź sobie:

Przedmiotem zamówienia jest dostawa produktu X. Wykonawca oferuje, że zbuduje mi budynek Y. Nie załacza dokumentów na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu -  i co wzywasz go do uzupełnienia?  wink

Oczywiście, że nie - ale to nie zwalnia mnie z obowiązku zbadania oferty pod kątem spełniania warunków.

12

... no to inaczej: taki wykonawca wg Ciebie spełnia warunek, czy nie?

13

Ale jaki warunek?
Wszystko zależy od tego, jaki warunek postawiłeś - i jakich dokumentów żądasz na jego potwierdzenie.

14

Warunek doświadczenia X a na potwierdzenie zażądałeś dokumentu Y. Wykonawca nie składa takiego dokumentu - no i co?

15

Jeżeli oferuje mi tramwaj zamiast samochodu - dodatkowo nie załącza wymaganego dokumentu na potwierdzenie spełniania warunku udziału w postępowaniu w zakresie doświadczenia, to nie wzywam go do uzupełnienia, ale i stwierdzam, że warunku NIE SPEŁNIA.

16 (edytowany przez Bitter 2010-09-01 11:05:03)

Ostatnia wypowiedź Apollo ma ręce i nogi, brzmi logicznie.

edit - Nie żeby poprzednie takie nie były smile

17

Apollo napisał/a:

Jeżeli oferuje mi tramwaj zamiast samochodu - dodatkowo nie załącza wymaganego dokumentu na potwierdzenie spełniania warunku udziału w postępowaniu w zakresie doświadczenia, to nie wzywam go do uzupełnienia, ale i stwierdzam, że warunku NIE SPEŁNIA.

W pełni popieram!

18

Apollo napisał/a:

Na jakiej podstawie twierdzisz kategorycznie że NIE SPEŁNIA. Może, pomimo że oferuje Ci tramwaj zamiast samochodu, to warunki udziału (np. warunek postawiony przez Ciebie dotyczący doświadczenia) spełnia - tylko zapomniał dołączyć odpowiedniego dokumentu???

Wobec powyższego zostaje CI wzywać - bez sensu albo odrzucić ofertę bez dokonywania oceny spełniania warunków - to moim zdaniem ma sens i oparcie w przepisach PZP.

19

np. w druku zp-17 w rubrykach dotyczących spełniania warunków, wpisuję po prostu "oferta odrzucona", nie wpisuję czy spełnia, czy nie spełnia, bo tego nie wiem, nie wzywając do uzupełnienia, tak jak pisze Miras, Wykonawca przez przypadek załączył błędny dok. a w rzeczywistości warunek może spełniać, więc skoro nie wzywam do uzupełnienia nie wiem czy warunek spełnia.

20

Nie spełnia, bo nie załączył wymaganego dokumentu (nie interesuje mnie w tym momencie, czy zapomniał, czy nie spełnia warunku rzeczywiście). A skoro ustawa zwalnia mnie z obowiązku wezwania do uzupełnienia (bo oferta i tak zostanie odrzucona), to oceniam stan faktyczny na podstawie tego co mam w ofercie.   

Zgadzam się z tym, że wezwanie do uzupełnienia jest bez sensu.
Nie zgadzam się z tym, że nie muszę ocenić oferty w zakresie spełniania warunków udziału w postępowaniu, pomimo że oferta i tak podlega odrzuceniu.

21

Apollo napisał/a:

to oceniam stan faktyczny na podstawie tego co mam w ofercie..

i na tej podstawie wykluczasz wykonawcę, a następnie odrzucasz? - z jednego czy dwóch artykułów?

22

Nie wykluczam (skoro nie skorzystałem z art. 26.3, to i nie mogę wykluczyć). Pozostaje odrzucenie.

23 (edytowany przez Marcel 2010-09-01 12:13:29)

Skoro odrzucasz to nie możesz wpisać że spełnia warunki z art.22!!!!, ponieważ nie badasz pod tym względem!

24

Apollo napisał/a:

Nie wykluczam (skoro nie skorzystałem z art. 26.3, to i nie mogę wykluczyć). Pozostaje odrzucenie.

Hmm....  oceniasz, wpisujesz że "nie spełnia" i  nie wykluczasz... można i tak... No dobra mniejsza o większość - ja zdania nie zmieniam.

25

Marcel napisał/a:

Skoro odrzucasz to nie możesz wpisać że spełnia warunki z art.22!!!!, ponieważ nie badasz pod tym względem!

Podaj mi, proszę przepis, który zwalnia cię z obowiązku oceny spełniania warunków, w sytuacji, gdy oferta podlega odrzuceniu?