1

Temat: zamówienia dodatkowe czy roboty dodadkowe

Witam. mam takie pytanko - Przetarg nieograniczony RB wynagrodzenie Ryczałtowe w tarkcie wynikły prace które nalezy wykonać np. dodatkowa liczba mostków jesli jest to wynagrodzenie ryczałtowe to nie można zastosować robót dodatkowych, mam w związku z tym takie pytanie czy można to jakoś inaczej  zrobić np. zamówienia dodatkowe czy coś w tym rodzaju. (nie były przewidziane zamówienia uzupełniające).

2

Odp: zamówienia dodatkowe czy roboty dodadkowe

Jeżeli są przesłanki do zastosowania WR z PZP to zastosować zamówienie dodatkowe. Jeżeli nie ma to pytanie - jaka wartość zamówienia?

3

no wartość zamówienia może przekroczyć 14 tys euro.

4

Kurcze można było przewidzieć przecie liczbe mostków (zjazdów) czyli nie wiem czy z WR mogę zastosoawć. (a jaka jet różnica w zamówieniu dodakowym a robotach dodatkowych)

5

Jeżeli jest ryczałt to niestety Wykonawca jest zobowiązany wykonać prace za kwotę którą przedstawił w ofercie, jeżeli chodzi o dodatkowe mostki to na pewno nie jest to zamówienie dodatkowe a roboty dodatkowe za które przysługuje dodatkowe wynagrodzenie ale przy wynagrodzeniu kosztorysowym, w przypadku ryczałtu Wykonawca właśnie z takimi rzeczami jak zwiększenie jednostek przedmiarowych ponosi ryzyko Wykonawca.

6

Marcel napisał/a:

Jeżeli jest ryczałt to niestety Wykonawca jest zobowiązany wykonać prace za kwotę którą przedstawił w ofercie

Niewątpliwie, jeśli pominięte mostki były objęte opisem/określeniem przedmiotu zamówienia. Jeśli jednak da się udowodnić, że są poza przedmiotem obecnego zamówienia, to ich los pozostaje problemem inwestora. 
Jednak - jak zawsze - należy sprawdzić odpowiednie zapisy umowy, to one powinny regulować sprawę wynagrodzenia w każdym przypadku robót budowlanych.

Marcel napisał/a:

jeżeli chodzi o dodatkowe mostki to na pewno nie jest to zamówienie dodatkowe a roboty dodatkowe

Na razie ani jedno ani drugie.

nina napisał/a:

jaka jet różnica w zamówieniu dodatkowym a robotach dodatkowych)

Pojęcia robót dodatkowych dotychczas nie znalazłem w przepisach prawa, więc uważam, że są kwestią zdefiniowania w umowie.
Zamówienia dodatkowe są uregulowane art.67 ustawy.
Nie zgadzam się z prawie powszechnym utożsamianiem jednego z drugim.
Robota (wykonywanie), to nie jest to samo co zamówienie/zamawianie zgodnie z przepisami.

Jeśli ktoś ma przeciwne poglądy, to proszę o wskazanie konkretnych przepisów, z którymi może się rozmijam.

7

Zam. dodatkowe, a r. dodatkowe to dwie różne sprawy, i tu nie ma się nad czym zastanawiać.

8

ok dzięki,  te mostki to faktycznie nasz problem czyli Zamawiacza zrobimy je w przyszłym roku jako oddzielne zamówienie.

9

No i prawidłowo.