26

Odp: Zagwostka art 26 ust 3 a ZP 2 cz szczeg i jego punkt 6...

Apollo napisał/a:
Marcel napisał/a:

Skoro odrzucasz to nie możesz wpisać że spełnia warunki z art.22!!!!, ponieważ nie badasz pod tym względem!

Podaj mi, proszę przepis, który zwalnia cię z obowiązku oceny spełniania warunków, w sytuacji, gdy oferta podlega odrzuceniu?

Apollo odwróćmy pytanie. Podaj mi przepis, który zwalnia Cię z obowiązku wykluczenia wykonawcy w sytuacji, gdy ten nie wykaże spełniania warunków udziału w postępowaniu?

27

Tutaj raczej logika jak przepis!

28

W jakimś stopniu świadczy o tym art. 26.3.

29

Apollo napisał/a:

W jakimś stopniu świadczy o tym art. 26.3.

i wice wersja.

30

Dziękuje wszystkim za opinie i komentarze. Wytworzyła nam się burza mózgów i o to chyba chodzi na forum. Każdy ma inne spojrzenie na ten problem ale to chyba oczywiste gdyby PZP było proste i przejrzyste to nie mielibyśmy o czym dyskutować 8-)

W przedmiotowym postępowaniu ja ofertę odrzuciłem jako niezgodną z SIWZ, protokoły wypełniałem tak jak gdyby W nie spełniał warunków - ale samego Wykonawcy nie wykluczyłem. Zakończyłem jego przygodę z moim postępowaniem z takiego powodu, że jego oferta nie spełniała wymogów SIWZ w zakresie przedmiotu zamówienia (można to przyrównać do wyrazistego porównania tramwaj/samochód). Zasadniczo dalej jedynie ofertę przejrzałem - widziałem braki w dokumentach np. doświadczenia ale skoro odrzucam ofertę to nie wzywam go do uzupełnień. Wzywanie Wykonawcy do uzupełnień gdy jego oferta podlega odrzuceniu nie jest konieczne - to fakt wynikający z uPZP i wg nas wszystkich nie ma żadnego sensu...

Tutaj rodzi mi się inna zagwostka - czy wzywanie do uzupełnień gdy oferta i tak podlega odrzuceniu jest nieobowiązkowe czy zabronione wg was?? Pytam się z tego względu, że wzywając takiego W jest to prosty sposób do zabrania mu wadium...

Hasło, że największe pieniądze zarabia się na cudzej głupocie jest tutaj do wykorzystania?

Wracając do tematu. Problem nie leży w tym jak Wykonawca zostanie odsunięty od postępowania - wykluczony czy poprzez odrzucenie oferty. Tutaj wg mnie oczywistym było odrzucenie oferty = the end dla W. Nie brnę dalej bo nie widzę sensu. Problem mi się pojawił co wpisać w protokół?

Ważna informacja dla mnie wynikła z tej rozmowy, że nie traktujecie protokołów jak świętości tzn. zamiast spełnia/nie spełnia (ZP-17)  można wpisać "nie badano" tego nie praktykowałem a to dość logiczne rozwiązanie. W związku z czym mógłbym chyba wpisać w pkt 6 ZP 2 - taką formułkę "Wymagane warunki udziału w postępowaniu spełnia 99 Wykonawców. Spełnianie wymaganych warunków nie zostało zbadane u jednego Wykonawcy" ...

Dzięki raz jeszcze.

31

Mamy i trzecią wersję:
Zaczerpnąłem wiedzy u Janosikowych. Mądre głowy gadają, że w takiej sytuacji należy również wykluczyć wykonawcę (24.2.4) z jednoczesnym poinformowaniem, iż z uwagi na art. 26.3 wykonawca nie został wezwany do uzupełnienia oferty.

32

Zgadzam się z Apollo.

33

Czyli potem w Informacji napiszemy:
Oferta Wykonawcy X została ze względu na niezgodność przedmiotu zamówienia z SIWZ odrzucona na podstawie art 89 ust 1 pkt 2 a w/w Wykonawca wykluczony na podstawie art 24.2.4 z powodu nie spełnienia warunków udziału w postępowaniu przy zastrzeżeniu, że Wykonawca nie został wezwany do uzupełnienia oferty zgodnie z treścią art 26 ust 3 zd 1.?
Czyli.... nie istnieje coś takiego jak "nie dokonano oceny" czy tam "nie badano".
Protokół jest święty.

Czyli prawie mi się udało - odrzuciłem ofertę, stwierdziłem w protokołach, że warunku nie spełnia tylko ... nie wykluczyłem W z postępowania 8-) Ale i tak go wyoutowałem 8-)
Prawie robi wielką różnicę...

A jakie zdanie forumowiczów na temat:

art 26 ust 3 - czy wzywanie do uzupełnień gdy oferta i tak podlega odrzuceniu jest nieobowiązkowe czy zabronione wg was??

34

Moim zdaniem nieobowiązkowe, ale to dodatkowe papierologia.

35

ja odrzucam ofertę oraz informuję wykonawców że nie wzywam bo............... oferta podlega odrzuceniu.