1

Temat: Faktyczna liczba członków komisji

W Pzp stoi, że komisja przetargowa powinna składać się z co najmniej 3 członków. Co w sytuacji gdy ten wymóg jest spełniony tzn. jest 3 członków, ale 1 jest powiedzmy niedysponowany? Czy rolę komisji może pełnić 2 członków przy założeniu, że w regulaminie istnieje zapis dopuszczający waznośc komisji w przypadku obecności połowy członków?  Uff....  ale zagmatwałem big_smile

2

Odp: Faktyczna liczba członków komisji

Zawsze powinno być obecnych conajmniej połowa członków komisji. W Twoim przypadku gdy jest 2, bo trzeci "zaniemógł" jest OK.

3

No i takiej odpowiedzi oczekiwałem, choć zaczynałem wątpić. wink

4

Ja się nie zgadzam. Ustawa wyrażnie przewiduje, że Komisja przetargowa składa się z co najmniej 3 osób (art. 21 ust. 2 Pzp). Postanowienia regulaminu wewnetrznego nie mogą być sprzeczne z ustawą - to chyba nie wymaga wyjaśnienia.Tak więc miminalny skład Komisji to 3 osoby i kropka, a sytuacje losowe trzeba przewidywac i powoływac na wszelki wypadek liczniejszy skład komisji.

5

Wszystko się zgadza, ale ustawa nie określa w jakim składzie ma pracować komisja, lecz ile musi liczyć członków, a to różnica.
Ustawowo określona jest również liczba posłów, a sejm obraduje i przyjmuje akty prawne jeśli sejm posiada quorum.

Chociaż masz rację, że lepiej przwidywać takie sytuacje, bo jak mówią "dwóch to spółka, a trzech to komisja"

Pozdrawiam

6

powołanie samej komisji to pestka. Ustalić właściwe zadania dla każdego z członków, to jest zabawa. Jest to o tyle istotne, że pozostaje w pewnym sensie w ścisłym związku z ustawą o dopowiedzialności za naruszenie dyscypilny finansów publicznych, która indywidualizuje odpowiedzialnoś na "osobę". Jeżeli nie ma dobrze usalonych zadań, to ... może być problem z ustaleniem odpowiedzialności osoby.

Powyższe w części nie dotyczy przewodniczącego i sekretarza. No i ma to  jednak  związek z obradami z obradami samej komisji. Uważam, że ta nie może obradować bez obecności członka, któremu przypisane są zadania będące tematem posiedzenia komisji. smile

nora

7

Oczywiści nora ma rację, ale przy niektórych zamówieniach podział zadań na członków komisji to tylko teoria.
Przy skomplikowanych zamówieniach takiego podziału można dokonać, bo przy prostych i sprawnie przeprowadzonych, co tu dzielić, skoro i tak wszystkie zadania spadają na nas, gdyz to niekedy tylko my z całej komisji znamy dostatecznie dobrze Pzp.

Pozdrawiam

8

"Jeżeli Zamawiający powołał komisję przetargową w minimalnym, ustaowym składzie 3 osób (zgodnie z Pzp), to W KAŻDYM POSIEDZENIU TEJ KOMISJI MUSZĄ UCZESTNICZYĆ WSZYSCY JEJ CZŁONKOWIE".
Jest to cytat z dodatku do miesiecznika "Przetargi Publiczne"
Myślę, że dalsze dywagacje na ten temat sa bezcelowe.

9

reasumując, jeżeli było trzech, a jeden wyjechał, zachorował itd. należy przez wniosek przewodniczącego uzupełnić sklad komisi do wymaganej ustawą liczy trzech smile

nora

10

Tak :-))