1

Temat: pytanie - prośba

witam
proszę o pomoc jako osoba Zamawiająca.
jestem bardzo początkująca w zamówieniach ( to mój pierwszy przetarg do którego chcę stanąć) i mam pytanie ( zapewne dla Was znających się na zamówieniach banalne)
w treści SIWZ jest zapis o dokumentach "Aktualny odpis z właściwego rejestru (jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru), w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawionynie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert, a osoby fizyczne oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy"

jakie mają to być dokumenty bo nie bardzo rozumien

prosze o pomoc

2

Odp: pytanie - prośba

rozumiem że niedziela że wszyscy macie wolne ale naprawdę zwracam się z ogromną prośbą smile

3

oczywiście miałam napisać że proszę jako potencjalny wykonawca a nie zamawiający

4

1. Chodzi o odpis z KRS (Krajowy Rejestr Sądowy).
2. Chodzi o oświadczenie na podstawie art. 24.1.2 ustawy Prawo zamówień publicznych.

Co do pkt. 2, to zamawiający najczęściej przygotowują takie oświadczenie w formie załącznika do siwz. W sytuacji, gdy ofertę składa osoba fizyczna należy takie oświadczenie podpisać i dołączyć do oferty.
Jeżeli zamawiający wymaga takiego oświadczenia, ale nie było ono załącznikiem do specyfikacji, wykonawca powinien sam przygotować takowe, podpisać i załączyć do oferty.

5

czyli mam rozumieć że zgodnie z tym artykułem zawsze konieczny jest odpis z KRS ?

6

Nie zawsze, ale w sytuacji, gdy odrębne przepisy tego od was wymagają (jeżeli występujecie np.  jako spółka z o.o., stowarzyszenie...).

7

teraz rozumiem dziękuję

8

Nely spokojnie to ostatni wakacyjny słoneczny weekkend!! Tak jak Apollo. Jesli nie wpisujecie sie do KRS to podpisujesz/piśzesz i składasz z ofertą oswiadczenie  zgodne z art 24/1/2. Pozdro

9

jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI smile

i wlaśnie postanowiłam częściej tutaj zaglądać bo mozna się wiele od Was nauczyć

wielkie dzięki