1

Temat: unieważnienie przed otwarciem

Przetarg nieograniczony na RB. Do terminu otwarcia ofert zostało 2 dni. jak na razie żadna oferta nie wpłynęła. Dyrektor chce unieważnić postępowanie - obawia się, że ocena ofert się przeciągnie i przez pogodę roboty nie zostaną wykonane.
Na jakiej podstawie mogę unieważnić? art. 93.1.6??

2

Odp: unieważnienie przed otwarciem

Moim zdaniem kup szefowi packe na muchy i niech się nia porządnie trzepnie po głowie. Ze mało czsu trzeba było mysleć przed ogloszeniem. Jak masz wpisany termin wykonania np. do konkretnej daty czy w dniach.tygodniach???

3

otwarcie ofert 9 września a termin wykonania do końca listopada.
siedze i myślę i żadnego rozsądnego uzadanienia dla unieważnienia nie widzę, ale coś wykombinować muszę.

4

Z tego co piszesz chyba cos innego "jest na rzeczy". Domyslam się ze nawet sprawny wybór wykonawcy jest Wam nie na rekę. Podany przez Ciebie artykuł uniewaznienia jest naciągany i nie zdziwię sie jak wykonawcy zaządaja (słusznie) zwrotu kosztów przygotowania oferty.

5

Też się nie zdziwię zwłaszcza, że właśnie wpłynęła jedna oferta. Mam nadzieję, że jednak dyrektor da się przekonać.
pozdrawiam

6

A tak wogóle z ciekawości czy ktoś już miał od wykonawcy żądanie zwrotu kosztów? Ile mogą żądać?

7

Jak dla mnie żadem powód do unieważnienia i faktycznie naciągany.

8

Też to wiem i dlatego staram się żeby to jednak poszło

9

kaskaa napisał/a:

Przetarg nieograniczony na RB. Do terminu otwarcia ofert zostało 2 dni. jak na razie żadna oferta nie wpłynęła.

u mnie oferty często wpływają na kilka minut przed terminem. wykonawcy specjalnie tak robią, bo myślą że jak złożą ofertę wcześniej to zamawiający zacznie coś kombinować z ich ofertą.

10

Też tak miewam, niektózy na 5 minut przed końcem terminu przynoszą oferty. Prawdę mówiąc podziwiam ich opanowanie big_smile