1

Temat: odwołanie wobec postanowień SIWZ

Mam wątpliwości wobec interpretacji art. 182 ust. 2 pkt 2. (poniżej progów).
A konkretnie chodzi o kwestię co tak naprawdę teraz podlega odwołaniu. W art. 180 ust. 2 wypisano magiczne 4 przesłanki i sformułowanie "wyłącznie wobec czynności", natomiast w art. 182 ust. 2 pkt. 2 zapisane jest wobec postanowień SIWZ. Dla mnie postanowienia SIWZ m. in. obejmują termin wykonania zamówienia, opis przedmiotu zamówienia itd.
Więc jak to teraz jest mogę wnieść odwołania na opis przedmiotu, który jest sprzeczny z przepisami Ustawy PZP w postępowaniach poniżej progów czy nie mogę?

2

Odp: odwołanie wobec postanowień SIWZ

Nie. Art. 180 ust 2.

3

Aha czyli należy wnioskować, że zamówienia poniżej progów pozostają bez jakiejkolwiek kontroli bo jedynie mogę ograniczyć się do poinformowania (zamawiającego o niezgodnej z przepisami ustawy czynności podjętej przez  niego). Czyli mogę opisać przedmiot umowy niezgodnie z zasadami PZP i nikt mnie nic nie zrobi. Dla mnie jest to totalny absurd.

4

A dlaczego swoją drogą w art. 180 jest mowa o czynnościach a w 182 ust 2 pkt 2 mowa jest o treści ogłoszenia o zamówieniu i postanowieniach SIWZ? Czytając te przepisy co innego jest czynnością a co innego treścią ogłoszenia i postanowieniem SIWZ na które przysługuję odwołanie.
Tak sobie dewaguję głośno, bo moim zdaniem można składać odwołania na opis przedmiotu poniżej progów.

5

co nowelizacja - to lepsza !!!