1

Temat: wniosek o zmianę warunków przetargu

Zamawiający wymaga wykazania że wykonawca wykonał 2 roboty polegające na wykonaniu termomodernizacji budynku na kwotę co najmniej XXX zł brutto każda oraz co najmniej 2 roboty polegające na wykonaniu montażu zautomatyzowanych kotłów na biomase o mocy min.XXX KW i wymianie instalacji c.o. o wartości co najmniej XXXX zł brutto każda.
Wykonawca domaga się zmiany warunku - obniżenie wartości robót dotyczących montażu kotłów na biomasę i wymiany c.o. - ze względu na to, że jest to robota niestandardowa ograniczająca dostęp firm, które wykonały tego typu kotłownie, lecz o mniejszej wartości. Czy w ogóle możemy zmienić warunki udziału w postępowaniu??
Kwota była zbliżona do kosztorysu inwestorskiego, chcemy żeby zgłosiły sie firmy wyspecjalizowane w biomasie właśnie ze względu na specyfikę zamówienia.

2

Odp: wniosek o zmianę warunków przetargu

Jeżeli stwierdzicie iż postawiliście zbyt duże wymagania możecie je zmienić.

3

w zasadzie zmieni się jedynie kwota. Nie bardzo chcemy ją obniżać - wykonawca złożył wniosek o obniżenie póki co. Chcemy uniknąć ewentualnego odwołania. Problem w tym że jak zsumujemy obie kwoty: termomodernizacji i kotłowni to wyjdzie nam wartość zbliżona do naszego zamówienia. Jeśli zmienimy warunek to może się posypać proporcjonalność do przedmiotu zamówienia.

4

Czy zmienicie, czy też nie to wasza decyzja, zmieniać także nic nie musicie.

5

Ja bym radził zmienić, tzn. obniżyć wymagania.
Czy mam tłumaczyć po co?
Według mnie i stanowiska wielokrotnie prezentowanego są one ze kilka razy za ostre.

6

realizacja robót budowlanych to pięć lat , pomyśl jaka była wartość takiej samej roboty budowlanej w roku 2006 i po co pisać kwoty?